30.03.2017

Нинова: Някакъв компрометиран руснак, в договор с ДОСТ и ГЕРБ да ми искат обяснение - няма да стане!

Конституцията забранява на ген. Радев да прави каквото и да е, докато не положи клетва, обяви лидерът на БСП от парламентарната трибуна

Още

Тони Димов: 43-тото НС е първото, което се съгласи да въведе някакъв обективизъм в своя законодателен процес

43-тото НС е първото, което се съгласи да въведе някакъв обективизъм в своя законодателен процес. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството: Аз не съм готов да направя цялостна оценка на законодателната дейност на 43-тото Народно събрание, но преди всичко следва да кажа, че това е първото българско Народно събрание в новата ни история, което се съгласи да въведе някакъв обективизъм в своя законодателен процес, затова ние трябва безпристрастно да кажем, че това е голям пробив в нашата нова история, в нашето законодателство, поради простата причина, че преди промените в Закона за нормативните актове от края на миналата година нашият нормотворчески процес се развиваше по правилата на закона от началото на 70-те години, тоест по комунистическите правила. Реформата, която се осъществи, за нас беше една голяма революция. Промяната обаче е като брака – всички сме много щастливи, когато го сключваме, когато празнуваме, но не знаем дали ще потръгне. На този етап може да се каже, че реформата тръгва много трудно. Цялото интервю с Тони Димов можете да чуете от звуковия файл.

Александър Маринов: Не очаквам някакъв особен резултат от евентуалния вот на недоверие

Сега политическата ситуация в страната е малко сложна, доколкото всички политически сили се водят преди всичко от своята тактика в предизборната кампания. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" политическият анализатор и д-р по социология Александър Маринов: Не знам дали ще се стигне до провеждането на вот на недоверие. Освен това конкретният повод със смяната на българската кандидатура, макар че е наистина скандален, не е достатъчен, за да се говори за външната политика на България. Има наистина много други важни въпроси, които отдавна парламентът трябваше да обсъди. Смятам, че е възможно да се организира и инициира такъв вот, но не очаквам някакъв особен резултат от него.Маринов допълни:Говоренето вече се случва, дали ще е "облечено" в процедурата на парламентарен вот, това не е толкова съществено. Говоренето се случва, скандалът е налице, а от там нататък не е толкова важно дали ще има такъв вот точно по този повод. Цялото интервю с Александър Маринов можете да чуете в звуковия файл.

Борисов: Българинът е свикнал, като има някакъв проблем, държавата да му е виновна (Ни живо)

Бил съм уволнил Гарелов. Каква е работата на служебен премиер да има медиен съветник. Той е там да организира изборите, каза председателят на ГЕРБ

Борисов: След всяко управление на БСП идва някакъв модел

Санират малки и средни фирми, а големите строят мостове и виадукти. Всичко друго е политическа атака и лековати приказки. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след двучасова среща с Камарата на строителите в България. "Цените вече паднаха. На санирането отидохме на 115 лева, на което вече и не може да се прави.

Да си учител тук и сега, от много време е някакъв срам

Прочетох, че 3000 учители преподават, без да имат ценз за педагози. И още, че поради липса на кадри 5500 пенсионирани учители продължават да преподават. Казва го Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители. Уж някаква малка...

Проф. Пламен Киров: Машинното гласуване не е някакъв изключителен вид гласуване

Възможно е да се отправи питане към Конституционния съд за това дали ще бъдат касирани изборите заради машините, но едва след като изборите бъдат проведени, тоест след 26 март, но не и преди това. Това съобщи в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" професор Пламен Киров, преподавател по конституционно право в Софийския университет: Към този момент няма народни представители, които да отправят искане, защото Народното събрание е разпуснато. Струва ми се, че хората, които разбират от избори, са вече наясно, че машинно гласуване на тези избори няма да има. След изборите, ако бъде атакуван изборният резултат на основание член 66 от Конституцията, както и на член 304 до 306 на Изборния кодекс, Конституционният съд ще трябва да прецени дали има нарушение на Изборния кодекс и дали изборите са законосъобразни. Струва ми се, че Конституционният съд ще излезе с решение, че на това основание изборите няма да бъдат обявени за незаконосъобразни. Ако в една част от секциите има машинно гласуване, а в други – няма, това не би било основание за касиране. Машинното гласуване не е някакво изключително гласуване, добави още проф. Киров: Става въпрос за технология на подаване на глас и за отчитане на този вот от съответните комисии. Всъщност ние имаме едновременно прилагане на два способа: класическия начин – гласуване с бюлетини, както и възможност за избирателя да гласува с машина, ако пожелае. Гласувайки чрез машина, избирателят отново гласува с хартиена бюлетина, защото самата технология, която е изписана в Изборния кодекс, означава, че избирателят ще работи с активния екран и ще си подаде гласа, след което машината ще генерира персонална бюлетина на избирателя, която ще бъде пусната от избирателя в кутия за гласуване, тоест ние нямаме чисто машинно гласуване.Цялото интервю с проф. Пламен Киров можете да чуете от звуковия файл.

Спасител, извадил братята: Момчето си отиваше. Беше някакъв ад, нещо страшно !

Силно мъртво вълнение е причината за удавянето на двамата братя край Слънчев бряг. Трайчо и Тихомир бяха на 19 и 20 години. Двамата братя са пристигнали около 03:00 часа сутринта с компания. Когато са влезли в морето, плажът е бил пълен с хора.

Бизнесмен за смъртта на Роро: Може и оттам някакъв вирус да е хванал

Радослав Кавалджиев-Роро почина внезапно вчера сутринта на 41 години. Синът на Вили Кавалджиев ...