23.07.2017

Биха с юмруци фелдшер от Спешна помощ

Медицински фелдшер от звеното за Спешна помощ в Исперих е бил нападнат и бит с юмруци, когато пристигнал на адрес за да помогне на болен, съобщиха от ОД на МВР в Разград. Екшънът се разиграл малко след полунощ в четвъртък в исперихското село Китанчево. Фелдшерът Х.Мурад слязъл от линейката и бил веднага нападнат от 33 годишен мъж, брат на пациентката, заради която е бил повикан медицинският екип. Роднината бил гневен, защото болната починала преди да дойде линейката. Според шефа на Спе...

Още

Нормативни промени превръщат Центъра за спешна медицинска помощ в София в Национален център за продължаващо обучение

Нормативни промени превръщат Центъра за спешна медицинска помощ в София в Национален център за продължаващото обучение на всички спешни медици. Националната асоциация на работещите в спешната помощ и пациентски организации "Заедно с теб" са портив промяната и ще я атакуват в съда. Недопустимо е Центърът за спешна медицинска помощ в София да се превърне в Национален център за обучение по спешна медицина, каза д-р Десислава Каталиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ: По този начин се влиза в разрез с чл.182 от Закона за здравето, където е регламентирано, че организирането, провеждането, координирането и регулирането на продължаващото ни обучение е обект на съсловните ни организации и се лишават болничните лекари и медицински специалисти в 34 спешни приемни отделения да бъдат обучавани, защото ЦСНП е извънболнична структура.Според д-р Стоян Сопотенски - председател на контролната комисия в Лекарския съюз и лекар в спешния институт "Пирогов", предлаганата промяна не е удачна: Ако тази промяна влезе в сила, ще видите сами резултата, който ще бъде повече от плачевен. Когато нещо върви, когато нещо се е случвало и дава добри резултати, не смятам, че трябва да бъде променяно.Пациентски организации "Заедно с теб" изразиха огромното си безпокойство от промяната. Пенка Георгиева от "Заедно с теб": По цял свят хабилитираните лица са тези, които водят обучението, не само по спешна медицина, но и за всички специалности. В концепцията за развитие на спешна медицинска помощ у нас 2014-2020 г. е предвидено МЗ да създаде Национален център за продължително обучение, но той трябва да е единна структура за цялата извънболнична и болнична спешност. 

Екип на Спешна помощ е нападнат заради закъсняла линейка

Екип на Спешна помощ е нападнат заради закъсняла линейка. Това съобщи говорителят на Центъра за спешна помощ в София Катя Сунгарска. Тя обясни, че в час пик е получен сигнал за посещение от медицински екип. Линейката е пристигнала след 40 минути заради изключително натоварения ден. При пристигането на екипа на място близките на пациента са проявили агресия и са ударили шамар на шофьора на линейката. "Толкова много повиквания имахме, а всички бяха от спешни, по-спешни. По-голямата част бяха улични, имахме много повиквания за деца. Забавихме линейката 40 минути, като през цялото време сме държали връзка с тях - съветвали сме ги, казвали сме им, че първата освободена линейка ще дойде", каза пред "Фокус" Сунгарска. "Лекарката е стресирана. Въпреки, че констатираното на място състояние не е изисквало оказването на спешна помощ, пациентът е хоспитализиран със съмнения за вирусно заболяване", каза още говорителят на Центъра за спешна помощ. Само в рамките на деня заради високите температури има повече от 220 вече повикванията за спешна медицинска помощ в столицата. Медицинските екипи са оказали помощ при над 30 случая на колабирали хора и около 20 деца с оплаквания.

Напрежение в Спешна помощ заради уволнения шеф на "Пирогов"

Медиците от Спешна помощ са притеснени от случващото се в здравeопазването. След уволнението на шефа на "Пирогов" те изпратиха 5 въпроса към служебния кабинет, стана ясно от разговор с представители на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ в телевизия Bulgaria On Air. Д-р Десислава Кателиева , която е председател на асоциацията, отправи крикити към правителството на Огнян Герджиков. "От години има проблеми със Спешната помощ. Бяха приети концепция за развитие и медицински стандарт по спешна медицина. С идването на служебното правителство виждаме, че такива няма", сподели тя. Според д-р Кателиева директорът на "Пирогов" е бил уволнен унизително. Той вече няма да бъде национален консултант на лекарите и това става само дни преди ВАС да излезе с решение за стандарта по спешна медицина. "Хората, които изградиха реформата в Спешната помощ, вече не са в министерството на здравеопазването. Предстои остър завой в Спешната помощ, за който нашата система не...

В. Шарков: Ако искаме да имаме модерна "Спешна помощ“, ще продължим да работим по стандарта, който ВАС отхвърли

Четвърта лятна академия по Спешна медицина започна в болница "Лозенец" със студенти по медицина от 6 университета в страната. Завършващите медицина студенти участват в обученията, за да се научат как да реагират при спешни случаи, дори без да работят в спешни отделения: На въпрос какво следва, след като стандартът за спешна медицина е отхвърлен от ВАС и в понеделник се организира протест срещу  здравната реформа заместник - министър д-р Ваньо Шарков посочи Ако искаме да продължим спешната помощ да съществува по този начин, който е в момента, значи да се съгласим с мотивите на някакви хора, които никога не са работили в „Спешна помощ“. Ако искаме да имаме модерна „Спешна помощ“, ще продължим да работим по този стандарт.

Създават Център за обучение в системата за спешна медицинска помощ

  Правителството одобри структурни промени в системата на здравеопазването, с които се създава Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, съобщава БГНЕС. Центърът е регламентиран като здравно заведение, второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването, с обща численост на персонала от пет бройки, които ще бъдат осигурени от незаети щатове в домовете за медико-социални грижи за деца. Ще се ръководи от директор, избран чрез конкурс, а устройството и дейността му ще бъдат регламентирани с правилник. С Националният център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ ще се осигури капацитет за подобряване знанията и уменията на персонала в системата на спешната медицинска помощ чрез начално и продължаващо теоретично и практическо обучение. То ще е насочено към развитие на потенциала на заетите в сектора, към разширяване, поддържане и актуализиране на наличните знания и умения, както и към придобиване на нови, които са необходими за осигуряването на качествена здравна помощ. Чрез създаване на центъра се реализира устойчива политика за запазване и развитие на човешките ресурси в системата на спешната медицинска помощ и се изпълняват конкретните цели и мерки, заложени в Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ в Република България (2014-2020).

18-годишен младеж е задържан за хулиганска проява в спешна помощ

18-годишен младеж е задържан в полицията за 24 часа за хулиганска проява, след употреба на алкохол, във филиала на Центъра за спешна помощ в Калояново. Това съобщи говорителят на ОДМВР в Пловдив, пред "Фокус". Инцидентът е станал снощи около 22.00 часа. Група роми, след употреба на алкохол, посетили Центъра за Спешна помощ, тъй като един от тях е наранил сам главата си с бутилка бира. Групата тръгнала към Спешна помощ и докато чакали афектирани да им се отвори, счупили стъклото на вратата, ритали кошчета и скачали върху капака на автомобила на една от медицинските сестри. След това отправили заплахи към един от лекарите и шофьора на линейката. Благодарение на бързата намеса на служителите на РУ на полицията в Хисаря, няма разрастване на конфликта и пострадали хора. Най-активният от младежите е задържан. Случаят е предаден на прокуратурата.

Как ще се подобри нивото на обслужване при децата, нуждаещи се от спешна помощ

Лекари от цялата страна обсъждаха спешните състояния в детската възраст. Първият по рода си форум, който приключи през уикенда в столицата, бе организиран от болница "Пирогов" и Дружеството по спешна медицина. Целта бе да се подобри нивото на обслужване на децата, които се нуждаят от спешна помощ. Новата система в спешната помощ в България - т. нар. триаж, цели да се създаде приоритетно преглеждане на пациентите, които имат спешна нужда и да даде увереност на останалите, че състоянието им позволява да изчакат, каза пред Радио София проф. Надежда Гаврилова, шеф на Детската реанимация в "Пирогов". А това, по думите й, създава ред в работата на спешните отделения. Не децата, а спешните състояния изобщо са приоритет при обслужването в спешната помощ, добави проф. Гаврилова. Благодарение на благотворителна кампания реанимобилите в България ще получат скала, която позволява на лекарите веднага да определят теглото на детето, дозите на спешните лекарства и спешните консумативи, които трябва да бъдат приложени още в първите минути. Чуйте подробностите в звуковия файл. Още за детските спешни състояния, обсъждани по време на форума - очаквайте  в предаването ни "Часът на здравето" в събота от 11:00 часа.

Болниците се пригаждат към новия стандарт за спешна медицина до края на 2016-а

Здравният министър Петър Москов удължи срока, в който болниците, които имат структури за спешна помощ, трябва да бъдат пригодени да отговарят на новите изисквания, заложени в стандарта „спешна медицина". С промени в наредбата, която въвежда новия стандарт по спешна медицина, този срок вече ще бъде до края на годината, а не до средата - както предвиждаше първоначалната идея на Москов. Болници и НПО атакуват в съда медицински стандарти От ведомството посочват, че промя...