21.08.2017

Биха с юмруци фелдшер от Спешна помощ

Медицински фелдшер от звеното за Спешна помощ в Исперих е бил нападнат и бит с юмруци, когато пристигнал на адрес за да помогне на болен, съобщиха от ОД на МВР в Разград. Екшънът се разиграл малко след полунощ в четвъртък в исперихското село Китанчево. Фелдшерът Х.Мурад слязъл от линейката и бил веднага нападнат от 33 годишен мъж, брат на пациентката, заради която е бил повикан медицинският екип. Роднината бил гневен, защото болната починала преди да дойде линейката. Според шефа на Спе...

Още

Нормативни промени превръщат Центъра за спешна медицинска помощ в София в Национален център за продължаващо обучение

Нормативни промени превръщат Центъра за спешна медицинска помощ в София в Национален център за продължаващото обучение на всички спешни медици. Националната асоциация на работещите в спешната помощ и пациентски организации "Заедно с теб" са портив промяната и ще я атакуват в съда. Недопустимо е Центърът за спешна медицинска помощ в София да се превърне в Национален център за обучение по спешна медицина, каза д-р Десислава Каталиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ: По този начин се влиза в разрез с чл.182 от Закона за здравето, където е регламентирано, че организирането, провеждането, координирането и регулирането на продължаващото ни обучение е обект на съсловните ни организации и се лишават болничните лекари и медицински специалисти в 34 спешни приемни отделения да бъдат обучавани, защото ЦСНП е извънболнична структура.Според д-р Стоян Сопотенски - председател на контролната комисия в Лекарския съюз и лекар в спешния институт "Пирогов", предлаганата промяна не е удачна: Ако тази промяна влезе в сила, ще видите сами резултата, който ще бъде повече от плачевен. Когато нещо върви, когато нещо се е случвало и дава добри резултати, не смятам, че трябва да бъде променяно.Пациентски организации "Заедно с теб" изразиха огромното си безпокойство от промяната. Пенка Георгиева от "Заедно с теб": По цял свят хабилитираните лица са тези, които водят обучението, не само по спешна медицина, но и за всички специалности. В концепцията за развитие на спешна медицинска помощ у нас 2014-2020 г. е предвидено МЗ да създаде Национален център за продължително обучение, но той трябва да е единна структура за цялата извънболнична и болнична спешност. 

Екип на Спешна помощ е нападнат заради закъсняла линейка

Екип на Спешна помощ е нападнат заради закъсняла линейка. Това съобщи говорителят на Центъра за спешна помощ в София Катя Сунгарска. Тя обясни, че в час пик е получен сигнал за посещение от медицински екип. Линейката е пристигнала след 40 минути заради изключително натоварения ден. При пристигането на екипа на място близките на пациента са проявили агресия и са ударили шамар на шофьора на линейката. "Толкова много повиквания имахме, а всички бяха от спешни, по-спешни. По-голямата част бяха улични, имахме много повиквания за деца. Забавихме линейката 40 минути, като през цялото време сме държали връзка с тях - съветвали сме ги, казвали сме им, че първата освободена линейка ще дойде", каза пред "Фокус" Сунгарска. "Лекарката е стресирана. Въпреки, че констатираното на място състояние не е изисквало оказването на спешна помощ, пациентът е хоспитализиран със съмнения за вирусно заболяване", каза още говорителят на Центъра за спешна помощ. Само в рамките на деня заради високите температури има повече от 220 вече повикванията за спешна медицинска помощ в столицата. Медицинските екипи са оказали помощ при над 30 случая на колабирали хора и около 20 деца с оплаквания.

Напрежение в Спешна помощ заради уволнения шеф на "Пирогов"

Медиците от Спешна помощ са притеснени от случващото се в здравeопазването. След уволнението на шефа на "Пирогов" те изпратиха 5 въпроса към служебния кабинет, стана ясно от разговор с представители на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ в телевизия Bulgaria On Air. Д-р Десислава Кателиева , която е председател на асоциацията, отправи крикити към правителството на Огнян Герджиков. "От години има проблеми със Спешната помощ. Бяха приети концепция за развитие и медицински стандарт по спешна медицина. С идването на служебното правителство виждаме, че такива няма", сподели тя. Според д-р Кателиева директорът на "Пирогов" е бил уволнен унизително. Той вече няма да бъде национален консултант на лекарите и това става само дни преди ВАС да излезе с решение за стандарта по спешна медицина. "Хората, които изградиха реформата в Спешната помощ, вече не са в министерството на здравеопазването. Предстои остър завой в Спешната помощ, за който нашата система не...

В. Шарков: Ако искаме да имаме модерна "Спешна помощ“, ще продължим да работим по стандарта, който ВАС отхвърли

Четвърта лятна академия по Спешна медицина започна в болница "Лозенец" със студенти по медицина от 6 университета в страната. Завършващите медицина студенти участват в обученията, за да се научат как да реагират при спешни случаи, дори без да работят в спешни отделения: На въпрос какво следва, след като стандартът за спешна медицина е отхвърлен от ВАС и в понеделник се организира протест срещу  здравната реформа заместник - министър д-р Ваньо Шарков посочи Ако искаме да продължим спешната помощ да съществува по този начин, който е в момента, значи да се съгласим с мотивите на някакви хора, които никога не са работили в „Спешна помощ“. Ако искаме да имаме модерна „Спешна помощ“, ще продължим да работим по този стандарт.

Нов стандарт за спешна помощ е предложен за обсъждане

В зависимост от спешността на пациентите, която ще се определя с телефонно интервю, линейките ще пристигат до мястото на инцидента за срок от 8 минути до 2 часа. Времето, в което спешните екипи могат да останат на адрес, преди да започнат да превозват пациенти до болница, не трябва да надхвърля 10 минути. 20 минути пък е срокът, в който линейките трябва да напуснат болницата, след като са транспортирали до нея пострадали лица. Не се предвижда единствено ограничение на времето, в което линейката трябва да пътува с пациент до дадена болница. Правилата са заложени в новия стандарт по спешна медицина, който бе публикуван днес на страницата на Здравното министерство за обществено обсъждане. При отклонения от въпросните часови рамки, местният център за спешна помощ ще трябва да предостави анализ за причините за закъсненията, както и да изготви план за разрешаването на проблема, информира ДАРИК.   До изготвянето на нов стандарт по спешна медицина се стигна, след като предишният, създаден от бившия здравен министър Петър Москов, падна в съда, атакуван от пациентски организации и болнични директори. Мотивите им бяха, че във въпросния стандарт са заложени прекалено завишени критерии към лечебните заведения, които предоставят спешност. Така, ако по силата на предишния стандарт, болниците трябваше да разполагат със 700 кв. м. за спешен център, сега според новите правила те ще трябва да осигурят площ, която да „позволява оптимално функциниране" на спешната дейност.   И в новия стандарт за състоянието на пациента ще се разпитва по телефона и в зависимост от отговорите спешността ще се разпределя по кодове – червен, жълт и зелен. За критичните пациенти с код червен линейката ще трябва да пристигне на мястото до 8-ата минута. За пострадали, определени с код жълт – до 20-ата минута, а за пациенти с код зелено – до 120-ата минута.   В новия стандарт е заложен и раздел за използването на въздушен транспорт за спешна медицинска помощ. До аеротранспорт ще се прибягва тогава, когато общото време за оказване на бърза помощ с линейка надхвърля с повече от 30 минути времето, в което пациентът би получил помощ с въздушен транспорт.   В заключение в проекта за нов стандарт се посочва, че съгласно Националната здравна карта за покриване на потребностите на населението в страната е необходимо да функционират 38 спешни отделения.

Създават Център за обучение в системата за спешна медицинска помощ

  Правителството одобри структурни промени в системата на здравеопазването, с които се създава Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, съобщава БГНЕС. Центърът е регламентиран като здравно заведение, второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването, с обща численост на персонала от пет бройки, които ще бъдат осигурени от незаети щатове в домовете за медико-социални грижи за деца. Ще се ръководи от директор, избран чрез конкурс, а устройството и дейността му ще бъдат регламентирани с правилник. С Националният център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ ще се осигури капацитет за подобряване знанията и уменията на персонала в системата на спешната медицинска помощ чрез начално и продължаващо теоретично и практическо обучение. То ще е насочено към развитие на потенциала на заетите в сектора, към разширяване, поддържане и актуализиране на наличните знания и умения, както и към придобиване на нови, които са необходими за осигуряването на качествена здравна помощ. Чрез създаване на центъра се реализира устойчива политика за запазване и развитие на човешките ресурси в системата на спешната медицинска помощ и се изпълняват конкретните цели и мерки, заложени в Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ в Република България (2014-2020).

18-годишен младеж е задържан за хулиганска проява в спешна помощ

18-годишен младеж е задържан в полицията за 24 часа за хулиганска проява, след употреба на алкохол, във филиала на Центъра за спешна помощ в Калояново. Това съобщи говорителят на ОДМВР в Пловдив, пред "Фокус". Инцидентът е станал снощи около 22.00 часа. Група роми, след употреба на алкохол, посетили Центъра за Спешна помощ, тъй като един от тях е наранил сам главата си с бутилка бира. Групата тръгнала към Спешна помощ и докато чакали афектирани да им се отвори, счупили стъклото на вратата, ритали кошчета и скачали върху капака на автомобила на една от медицинските сестри. След това отправили заплахи към един от лекарите и шофьора на линейката. Благодарение на бързата намеса на служителите на РУ на полицията в Хисаря, няма разрастване на конфликта и пострадали хора. Най-активният от младежите е задържан. Случаят е предаден на прокуратурата.

Как ще се подобри нивото на обслужване при децата, нуждаещи се от спешна помощ

Лекари от цялата страна обсъждаха спешните състояния в детската възраст. Първият по рода си форум, който приключи през уикенда в столицата, бе организиран от болница "Пирогов" и Дружеството по спешна медицина. Целта бе да се подобри нивото на обслужване на децата, които се нуждаят от спешна помощ. Новата система в спешната помощ в България - т. нар. триаж, цели да се създаде приоритетно преглеждане на пациентите, които имат спешна нужда и да даде увереност на останалите, че състоянието им позволява да изчакат, каза пред Радио София проф. Надежда Гаврилова, шеф на Детската реанимация в "Пирогов". А това, по думите й, създава ред в работата на спешните отделения. Не децата, а спешните състояния изобщо са приоритет при обслужването в спешната помощ, добави проф. Гаврилова. Благодарение на благотворителна кампания реанимобилите в България ще получат скала, която позволява на лекарите веднага да определят теглото на детето, дозите на спешните лекарства и спешните консумативи, които трябва да бъдат приложени още в първите минути. Чуйте подробностите в звуковия файл. Още за детските спешни състояния, обсъждани по време на форума - очаквайте  в предаването ни "Часът на здравето" в събота от 11:00 часа.