29.04.2017

България се присъединява към кампанията EU Most Wanted на Европол

България се присъединява към кампанията EU Most Wanted на Европол. Общо 23 държави-членки на ЕС се включват в инициативата за издирване на укриващи се от правосъдие, която продължава от 1 до 23 декември. България, като страна-членка по линия на Европейската мрежа на екипи за издирване на укриващи се от правосъдието лица /ЕНФАСТ/, е избрана, заедно с още 22 страни-членки на ЕС, да участва в кампанията, организирана от Европол. Целта на инициативата EU Most Wanted е да популяризира сайта, администриран от правоприлагащата агенция на ЕС. В него всяка държава в Европейския съюз има възможност да публикува най-издирваните лица, съобразно изискванията на Европол. Кампанията ще продължи от 1 до 23 декември. В този период, всеки ден ще бъде разпространявана информация за бегълците от правосъдие, обявени за издирване от всяка една от присъединили се към инициативата държави. За България този ден е 2 декември 2016 г. ГД „Национална полиция“ и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ са структурите на МВР, които се включват активно в кампанията, инициирана от Европол. Можете да видите видеото за най-издирваният от българските власти беглец, тук....

Още

„Пандора“ - успешна операция на Европол

В съвместна операция на Европейската полицейска служба (Европол) и службите за сигурност от 18 страни бе разбит канал за трафик на произведения на изкуството. Операцията „Пандора“ бе водена от полицейските служби в Испания и Кипър, съобщава Европол от Хага. През октомври и ноември в рамките на операцията са арестувани 75 заподозрени. Общо 3561 произведения на изкуството са спасени. При половината от тях става дума за археологически паметници на културата. Само в испанския град Мурсия са открити 500 археологически предмета, 19 от които са били откраднати през 2014 г. от местния музей. Някои от спасените произведения на изкуството са с голяма стойност, съобщава Европол и дава за пример намерената от гръцката полиция икона на „Св. Георги“ и османска надгробна плоча. Целта на операция „Пандора“ е да разбие криминалните мрежи за нелегална търговия с културни ценности. В операцията са се включили и представители на ЮНЕСКО и Световната митническа организация WCO. По време на мащабната акция са претърсени 48 588 души, 29 340 автомобила и 50 кораба. Европейската полицейска служба (Европол) е правоприлагащата агенция на ЕС, чиято задача е да допринесе за по-голяма безопасност в Европа, като подпомага правоприлагащите органи в страните от съюза....

Европол разследва 5000 организирани престъпни групи

Около 5000 организирани престъпни групи действат в Европа, като при повече от една трета от тези мрежи става дума за незаконна търговия с наркотици, заяви днес Европол в подробен доклад, цитиран от ДПА. Тези групи се занимават също с фалшифициране на пари, каналджийство и широк кръг киберпрестъпления, включително сексуална експлоатация на деца и банкови измами. През 2013 г., последния път когато Европол излезе с подобен доклад, имаше 3600 действащи на международно равнище престъпни групи в ЕС. Директорът на Европол Роб Уейнрайт отдава увеличението оттогава на различни фактори като например появата на по-малки групи, чиито операции се извършват единствено в интернет. "Явления като онлайн търговията с незаконни стоки и услуги ще доведат до значителни размествания на престъпните пазари и ще изправят правоприлагащите органи пред нови предизвикателства", пише Уейнрайт в доклада.

"Ислямска държава" планира нови терористични нападения в Европа, предупреди Европол

Полицейската служба Европол предупреди, че "Ислямска държава" планира нови атаки в Европа в близко бъдеще. Загубите на джихадистите в Ирак и Сирия и увеличеният брой завръщащи се бойци засилват риска от атентати, се посочва в публикуван днес доклад на Антитерористичния център на Европол, цитиран от ДПА. В доклада се казва още, че въз основа на оценките на разузнавателните служби може да се предположи, че в Европа вече вероятно има десетки потенциални бойци на терористичната групировка.Смята се, че "Ислямска държава" разработва нови тактики за атентати на Запад, а според експерти най-вероятната мишена ще бъде Франция. Белгия, Холандия, Великобритания и Германия обаче също са изложени на риск.Атентатите могат да бъдат извършени от групи или единични нападатели. Експерти по тероризма смятат също, че има голяма вероятност от атентати с коли-бомби.Бежанците от Сирия са високорискова група, подлежаща на вербуване и радикализация, като е възможно бойци на "Ислямска държава" да се внедрят в бежански центрове, се казва в доклада. Терористичната групировка има и интерес да се възползва от настоящата криза с бежанците в Европа, като поляризира гражданите и ги настрои срещу мигрантите, пише още Европол.

Европол ни хвали за акциите срещу контрабандата

 Операцията по разбиването на три нелегални фабрики за производство на цигари в Испания е показателна за успехите на българските правоохранителни органи в борбата с контрабандата на европейско ниво. Това е казал шефът на Европол Роб Уейнрайт по време на телефонен разговор с премиера Бойко Борисов. Двамата са обсъдили последните операции за противодействие на контрабандата, организирани от и с участието на българските служби. Борисов е информирал Уейнрайт за задържаните на ГКПП „Лесово” 200 кг хероин с висока концентрация на активното вещество, което е най-голямата такава пратка за последните пет години. Премиерът определи операцията като поредна добра реализация, благодарение на отличната комуникация между Прокуратурата, Агенция „Митници” и МВР. Борисов е информирал директора на Европол за последното проучване на тютюневите компании от Инициативата срещу незаконната търговия, което показва рекорден спад до 8% на нелегално търгуваните цигари. Той се е похвалил, че заради предприетите мерки и добрата координация, постигната чрез Бюрото за борба с контрабандата, в бюджета са събрани 2,5 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Борисов и Уейнрайт уточниха продължаването на съвместната работа по приоритетите, очертани заедно с Европол и партньорските служби на страните от ЕС.

Предупреждение от Европол: ИД готви терористични атентати в Европа

Екстремистката групировка „Ислямска държава” планира нови терористични атаки в Европа в близко бъдеще, предупреди европейската полицейска служба Европол, пише БТВ. Загубите на ИД в Ирак и Сирия и нарасналият брой завръщащи се бойци засилват риска от атентати в Западна Европа, се посочва в публикуван доклад на Контратерористичния център на Европол. В него се казва още, че въз основа на оценките на разузнавателните служби може да се предположи, че в Европа вече вероятно има десетки потенциални бойци на терористичната групировка. Смята се, че ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, а според експерти най-вероятната мишена ще бъде Франция. Белгия, Холандия, Великобритания и Германияобаче също са изложени на риск.   Атентатите могат да бъдат извършени от групи или единични нападатели. Вероятно те ще използват експлозиви, автоматични оръжия, ножове, брадви, мачете или леки автомобили. Експерти по тероризма смятат също, че има голяма вероятност от атентати с коли бомби. Бежанците от Сирия са високорискова група, подлежаща на вербуване и радикализация, като е възможно бойци на „Ислямска държава” да се внедрят в бежански центрове, се казва в доклада. Терористичната групировка има и интерес да се възползва от настоящата криза с бежанците в Европа, като поляризира гражданите и ги настрои срещу мигрантите, пише още Европол.

Европол: Мигрантските потоци се променят

Европейска полицейска служба (Европол) е получила разузнавателни данни, които показват променящи се тенденции в трафика на мигранти, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.  През последните шест месеца е събрана информация за близо седем хиляди предполагаеми трафиканти на мигранти, повечето от които са мъже на средна възраст от 35 г. Данните показват спад на трафикантите от Сирия, Ирак и магребските държави, и увеличаването на броя на тези, които са от Пакистан и Субсахарска Африка.  Европол докладва и за увеличаването на цените за превеждане към Европа. Досега мигрантите плащаха между две и пет хиляди евро, за да бъдат транспортирани до финалната точка на желаната от тях дестинация. Сега обаче мигрантите плащат по три хиляди евро, само за да достигнат входна точка на ЕС.  Една от причините за поскъпването на тарифата е свързана с времетраенето на пътуването, което към настоящия момент може да отнеме до месеци, обобщават от Европол. Съгласно наличната информация за 2016 г. 5 % от мигрантите споделят, че е трябвало да работят здраво, за да могат да се отплатят на трафикантите си. 

Европол се обърка и пусна секретна информания онлайн

Европол призна, че поверителна информация за разследванията на агенцията срещу тероризма по грешка са се оказали достъпни он лайн, пише БГНЕС. Холандското телевизионно предаване за журналистически разследвания Zembla, което разпространи новината, съобщи, че около 700 страници за тероризма, най-вече анализи на терористични групи, са се появили в интернет, включително имената и координатите на хиляди лица с терористични връзки. Пробивът се случил след като опитна служителка прехвърлила данни на Европол на лично устройство за съхраняване на информация в очевиден разрез с политиката на агенцията, обясни говорителят на институцията Гералд Хестера. Хестера уточни, че изтеклият материал е отпреди 10 години и няма данни, че текущо разследване е било застрашено. След инцидента служителката е напусната Европол, а мерките за кибер за сигурност са били рязко засилени. Бившата служителка е останала на работа в холандската полиция. 

В България са арестувани 21 джихадисти през 2015 г., твърди Европол

В България са арестувани 21 джихадисти за 2015 г., твърди европейската полицейска служба Европол в доклад, публикуван днес. Докладът на Европол отчита броя на успешните и предотвратените терористични актове, броя на жертвите, арестуваните и осъдените терористи за последната година. Такива доклади Европол публикува ежегодно от 2006 г. Информацията е получена от властите в държавите членки, Европейската съдебна мрежа "Евроджъст" и IntCen - клон на Европейската служба за...