18.08.2017

Още

Данаил Кирилов: ГЕРБ излиза със законопроект, който предвижда нулева субсидия за партиите

От ГЕРБ са подготвили законопроект, който предвижда нулева субсидия за политическите партии, потвърди в интервю за "Хоризонт" председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Готови сме с текстовете, разработили сме ги и по всяко време сме готови да ги внесем, декларира Кирилов: Нула субсидия - това ще доведе до радикална промяна във финансирането на партийния живот на политическите партии. Това неминуемо означава партиите да се самофинансират. Надявам се режимът на това финансиране да бъде максимално прозрачен. Финансовият контрол трябва да се запази, за да е видим произходът на средствата и връзката, евентуално зависимостта между политическата партия и някои от дарителите. Данаил Кирилов изрази оптимизъм, че контролът върху партийното финансиране ще бъде успешен. Запитан какъв вариант на мажоритарна система ще предложи ГЕРБ, Кирилов посочи, че към момента избирателят изисква абсолютна мажоритарна система на два тура и избор с абсолютно мнозинство: Към този момент ние следваме тази воля на избирателя. Това е тежка, мащабна дейност, трябва да се ангажира много ресурс – не само бази данни, но и да съберем всички аналитици на изборния процес. Да се направи изцяло нова избирателна география на България, която задача е доста сложна. В отговор на въпрос дали темата за референдума е била умишлено загърбена в предизборната кампания, Кирилов подчерта, че ако се върне лентата назад, това са въпроси, които ГЕРБ под някаква форма е поставял. Изключение парви въпросът за субсидията, защото според Кирилов той е твърде популистки. Тезата за ВНС има смисъл да се анализира, ако получи широка обществена подкрепа, идтъкна още данаил Кирилов: За да се стигне до ВНС трябва широк консенсус по кои въпроси ще се работи за нова конституция на републиката. Кирилов е на менние, че за ГЕРБ изборът на Цецка Цацева за кандидат-президент бил най-логичният и най-обоснованият: Уви, смятам, че предложихме качествен, добър, достоен кандидат. В тази кампания се направи всичко възможно личността на г-жа Цачева да бъде очерняна и принизявана. Ако има някаква грешка, тя е свързана с чисто избирателната тактика за промотиране на нашия кандидат. Кирилов изключи партийно високомерие да е повлияло върху изборния резултат, но изтъкна, че в ГЕРБ вероятно са подценили потенциала на задкулисните уговорки между други участници в изборите за президент. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Данаил Кирилов: В антикорупционния законопроект на БСП има опит да се наруши конституцията

Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на Правната комисия в Народното събрание, коментира в "Преди всички" антикорупционния законопроект, представен от БСП. Става дума за политически подход, който би трябвало да се разбере от всички. Темата за антикорупцията се дискутира повече от година и половина. Това е четвъртият проект, който обсъждаме, припомни Кирилов. БСП твърди, че открива едва ли не разковничето и то е в специалния детайл, който зависи от назначението на председателя на антикорупционния орган от президента на републиката.  Наименованието е "Специална агенция антикорупция". Това навежда на извода, че с това наименование се създава извънреден орган, с извънредно законодателство, което е недопустимо. Има категоричен опит да се наруши конституцията. Председателят се назначава от президента - имаме пълно препокриване на два органа по персоналния състав. Тримата заместник-председатели се избират от квалифицирано мнозинство от две трети. Тази специална комисия също ще бъде управлявана от едноличен орган. Изборът с квалифицирано мнозинство се определя само в конституцията, това също не е съобразено, подчерта Кирилов. Комисията трябва да решава, не един човек, назначен от друг човек. Така трябва да се решава също срещу кого трябва да запомчне проверка, например, смята Кирилов. Досега обсъждахме всички предложения и сме в този дебат повече от година. БСП накрая пак реши да търси популизъм и политически ефект и да манипулират хората, каза още Данаил Кирилов. Законът влиза за обсъждане на 1 септември, припомни Кирилов. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ГЕРБ и Данаил Кирилов предлагат да отпадне ограничението за 35 секции, но за държави в ЕС (Обновена)

Предложихме да отпадне ограничението за 35 секции, но само за държави-членове на ЕС. Това заяви Данаил Кирилов, който заедно със свои колеги от ПГ на ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, пише БГНЕС. Другите две важни неща, залегнали в тяхното предложение са в една секция да има повече от една урна за гласуване и третата промяна е свързана с т. нар. квадратче „за никого не гласувам”. Който е зачеркнал квадратчето, то това ще бъде взето като действителен глас за всички видове избори. Смятаме, че с възможността в секциите да има повече от една изборна урна силно се снижава възможността да има затруднения по скоростта на гласоподаване, поясни Кирилов. Примерно, в САЩ нямаме претенция за повече секции от тези, които са установени в действащата норма, каза той. По отношение на Канада и Австралия също нямаме по-голям брой заявления за образуване на повече от лимита избирателни секции, нито очакваме да има такава необходимост. В Турция, доколкото съм информиран, ситуацията е сходна. Ако там е имало някакво ограничение в секциите, то е минимално и е било чисто организационно, т.е. там са постъпили заявления за около 40 секции, като част от тях не са отговаряли на изискванията. Ако има някакво прегрупиране на гласоподавателите, то е изцяло в рамките на нормалното, подчерта Кирилов. Специализирани международни организации като Венецианската комисия и ПАСЕ са обследвали в края на пролетта и началото на лятото ИК и са били доволни от текстовете, за които са се произнесли, че зачитат правата на избирателите, отбеляза Кирилов. За хипотетична ситуация, при която броят на гласувалите с отбелязване на квадратчето „не подкрепям никого” събере максимален брой, по-висок от гласовете за първите двама кандидати за президент, то управляващите от ГЕРБ ще се съобразят с отрицателния вот и с нагласите на хората. Така отговори Кирилов на въпрос на медия. На балотаж отиват реални кандидати, за които е гласувано позитивно, подчерта депутатът от ГЕРБ. Негативният вот се зачита, но той не може да участва в състезанието между кандидатите. Който има един глас повече той е победител между първите двама, обясни Кирилов. 

Данаил Кирилов: Не бива да се игнорира искането на избирателя за въвеждане на мажоритарна система

В интервю по по повод дискусията, която организира днес правната комисия в Народното събрание – за плюсовете и минусите на мажоритарната избирателна система – председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ потвърди позицията на своята партия, че ще подкрепят въвеждането на мажоритарен вот в съгласие с резултатите от референдума.  Данаил Кирилов информира, че са получени десетина становища на граждански организации и изследователи, които ще бъдат разисквани днес. Председателят на парламентарната комисия  коментира, че макар и закъсняла, тази дискусия е важна: След като избирателят поставя този отговор (за въвеждане на мажоритарна избирателна система с пълно мнозинство в два тура – бел.ред.) и то с такова мнозинство, той би следвало да бъде съобразен... Разсъждавайки експертно, исторически, биха могли да се кажат много аргументи в плюс, съответно и в минус – това е по отношение на всяка една изборна система, от който и вид да е. Въпросът е, че избирателят иска това в този момент... Това му е важно, за да има доверие в системата. Убедени сме, че не бива да се игнорира искането на избирателя, допълни Кирилов, като отбеляза:След като избирателят казва, че по този начин смята, че ще се получи повече отговорност и повече доверие в неговия избор, това би следвало да се съобрази. Какво може да направим вече постфактум? Бихме могли да съобразим да не допускаме някои от дефектите на определена система изборна да влияят прекалено отрицателно.Цялото интервю с Данаил Кирилов може да чуете от звуковия файл.

Еколози хванаха в лъжа шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ

Еколози хванаха в лъжа шефа на правната комисия на парламента Данаил Кирилов. Депутатът от ГЕРБ  е един от вносителите на скандални предложения за промени в Закона за опазване на околната среда, с които се ограничава правото на обжалване в съда на Оценките за въздействие на околната среда (ОВОС). Той, Ивелина Василева (бивш екоминистър) и Станислав Иванов, също от ГЕРБ, искат ОВОС да се обжалва само на една инстанция и произнасянето на първоинстанционния съд да бъде окончателно за обекти от национално значение. Кирилов аргументира законодателната си хрумка с германския опит, а Тома Белев от Асоциацията на парковете в България набързо установи, че депутатът не казва истината. Ето какво написа Белев във фейсбук: "Не разбирам защо шефа на правната комисия в Народното събрание ще тръгне да лъже за неща, които човек лесно може да провери. Ето в тази статия г-н Данаил Кирилов заявява, че в Германия административното производство било едноинстанционно, опитвайки се да защити безумния си проект за намаляване на съдебните инстанции по въпроси за околната среда у нас само на една. Само за една минута отварям портала на ЕС за правосъдие и намирам потвърждение, че в Германия има триинстанционно административно правосъдие. https://e-justice.europa.eu/content_specialised_courts-19-d… Три инстанции, а не една както твърди г-н Кирилов. #ЗАЩОЛЪЖЕТЕБЕ моля, споделете за да спрем лъжата поне в Народното събрание" OFFNews потърси за коментар и екоактивиста Андрей Ковачев.  "Внесените поправки ограничават възможността за правна защита и са в противоречие с международното право, евродирективите и с българската констуция", каза той. Според него предложенията на депутатите от ГЕРБ са напълно абсурдни. "Искат да изпишат вежди, но ще избодат очи. Глупостта управлява България", каза още Ковачев.

Данаил Кирилов: Протестът на Трифонов не е основанието за бързо внасяне на законопроекта за мажоритарното гласуване

Още в края на 43-тото Народно събрание обещахме да внесем законопроекта за въвеждане на изцяло мажоритарното гласуване и сме последователни в позицията си. Не бих казал, че протестът на Слави Трифонов по някакъв начин ескалира или се явява основание за бързото внасяне. Ние сме пределно лоялни към волята на българския избирател. Това заяви в предаването “12+3“ по “Хоризонт“ депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който обясни, че законопроектът в голяма степен се придържа към внесения от ГЕРБ през декември. Единствено по няколко технически въпроса ще сменим позицията с оглед дебата, който се състоя през декември месец. Основните идеи са следните - територията на страната се разделя на 240 едномандатни избирателни района, като във всеки един от тези едномандатни избирателни райони ще има отделна избирателна комисия с 13 члена. Заедно с това коментираме и въпроса за районирането, който е особено ключов в този вид избор, като по отношение на районирането нашето предложение е окончателното решение по районирането да бъде одобрено с указ на президента. Освен обществения дебат, който е имало, не мисля, че досега е имало разговори между ръководството на политическа партия ГЕРБ и президента по този въпрос, но е уместно те да се проведат. Разликата между проекта на ГЕРБ и този на Трифонов е в предлаганата от управляващите активна регистрация на българите зад граница, които желаят да упражнят правото си на вот. Според ГЕРБ това значително ще подпомогне достоверността и верификацията на избирателните списъци. Гласовете от чужбина ще се отчитат по постоянен адрес в България.  Което в една значителна степен ще наложи по-модерните способи за гласуване, тоест машинно гласуване или електронно-дистанционно гласуване, които смятам, че до първия такъв избор вече биха били утвърдени и приложими способи за гласуване. В новия законопроект ГЕРБ ще изтеглят предложението си, когато един депутат стане министър мандатът му да остава непопълнен, поясни Кирилов. Партията ще се надява на подкрепа от всички сили в НС, въпреки че коалиционният им партньор "Обединени патриоти" се обяви против предложението.  Не получаваме подкрепа от коалиционните партньори от "Обединени патриоти", но това не означава, че не получаваме подкрепа въобще или не получаваме подкрепата на избирателите. При всички положения, смятаме, че е задължително да упражним законодателната инициатива, защото това е един въпрос, по който парламентът не се е произнесъл окончателно. Ние дължим и на Закона, и на българския избирател довършване на тази процедура, което да е еднозначно съобразно с изразената воля. Дори да не се приеме този законопроект, е важен за обществото дебатът, който ще се проведе и е важно обществото ни да влезе и в детайлите на тази процедура и да има ясно определено, макар вече и последващо, мнение по изборните системи. От ГЕРБ вече са предложили промените в Закона, с които партийните субсидии за глас да станат по 0 лева. Интервюто с Данаил Кирилов можете да чуете в звуковия файл. 

Данаил Кирилов за позицията на ГЕРБ за мажоритарното гласуване

Същият законопроект за мажоритарната система, който внасяме сега, бяхме внесли и през декември миналата година, за да отговорим на волята на народа. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. „Ние предлагаме разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Това деление предполага извършването на райониране. По отношение на този ключов […] The post Данаил Кирилов за позицията на ГЕРБ за мажоритарното гласуване appeared first on АЛАРМА - новини, горещи събития, истории, позиции.

Данаил Кирилов: Съдиите да не се месят в избора на политическата квота за ВСС

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ отхвърли призива на Съюза на съдиите към депутатите да обяснят как са подбирали своите кандидати за членове на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС). Никой от политиците не посмя да се намеси в избора на професионалната квота за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Нека никой да не се меси на парламента при неговия избор, заяви пред bTV Кирилов. В понеделник съюзът изпрати открито писмо до...