24.04.2017

Още

Данаил Кирилов: ГЕРБ излиза със законопроект, който предвижда нулева субсидия за партиите

От ГЕРБ са подготвили законопроект, който предвижда нулева субсидия за политическите партии, потвърди в интервю за "Хоризонт" председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Готови сме с текстовете, разработили сме ги и по всяко време сме готови да ги внесем, декларира Кирилов: Нула субсидия - това ще доведе до радикална промяна във финансирането на партийния живот на политическите партии. Това неминуемо означава партиите да се самофинансират. Надявам се режимът на това финансиране да бъде максимално прозрачен. Финансовият контрол трябва да се запази, за да е видим произходът на средствата и връзката, евентуално зависимостта между политическата партия и някои от дарителите. Данаил Кирилов изрази оптимизъм, че контролът върху партийното финансиране ще бъде успешен. Запитан какъв вариант на мажоритарна система ще предложи ГЕРБ, Кирилов посочи, че към момента избирателят изисква абсолютна мажоритарна система на два тура и избор с абсолютно мнозинство: Към този момент ние следваме тази воля на избирателя. Това е тежка, мащабна дейност, трябва да се ангажира много ресурс – не само бази данни, но и да съберем всички аналитици на изборния процес. Да се направи изцяло нова избирателна география на България, която задача е доста сложна. В отговор на въпрос дали темата за референдума е била умишлено загърбена в предизборната кампания, Кирилов подчерта, че ако се върне лентата назад, това са въпроси, които ГЕРБ под някаква форма е поставял. Изключение парви въпросът за субсидията, защото според Кирилов той е твърде популистки. Тезата за ВНС има смисъл да се анализира, ако получи широка обществена подкрепа, идтъкна още данаил Кирилов: За да се стигне до ВНС трябва широк консенсус по кои въпроси ще се работи за нова конституция на републиката. Кирилов е на менние, че за ГЕРБ изборът на Цецка Цацева за кандидат-президент бил най-логичният и най-обоснованият: Уви, смятам, че предложихме качествен, добър, достоен кандидат. В тази кампания се направи всичко възможно личността на г-жа Цачева да бъде очерняна и принизявана. Ако има някаква грешка, тя е свързана с чисто избирателната тактика за промотиране на нашия кандидат. Кирилов изключи партийно високомерие да е повлияло върху изборния резултат, но изтъкна, че в ГЕРБ вероятно са подценили потенциала на задкулисните уговорки между други участници в изборите за президент. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ГЕРБ и Данаил Кирилов предлагат да отпадне ограничението за 35 секции, но за държави в ЕС (Обновена)

Предложихме да отпадне ограничението за 35 секции, но само за държави-членове на ЕС. Това заяви Данаил Кирилов, който заедно със свои колеги от ПГ на ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, пише БГНЕС. Другите две важни неща, залегнали в тяхното предложение са в една секция да има повече от една урна за гласуване и третата промяна е свързана с т. нар. квадратче „за никого не гласувам”. Който е зачеркнал квадратчето, то това ще бъде взето като действителен глас за всички видове избори. Смятаме, че с възможността в секциите да има повече от една изборна урна силно се снижава възможността да има затруднения по скоростта на гласоподаване, поясни Кирилов. Примерно, в САЩ нямаме претенция за повече секции от тези, които са установени в действащата норма, каза той. По отношение на Канада и Австралия също нямаме по-голям брой заявления за образуване на повече от лимита избирателни секции, нито очакваме да има такава необходимост. В Турция, доколкото съм информиран, ситуацията е сходна. Ако там е имало някакво ограничение в секциите, то е минимално и е било чисто организационно, т.е. там са постъпили заявления за около 40 секции, като част от тях не са отговаряли на изискванията. Ако има някакво прегрупиране на гласоподавателите, то е изцяло в рамките на нормалното, подчерта Кирилов. Специализирани международни организации като Венецианската комисия и ПАСЕ са обследвали в края на пролетта и началото на лятото ИК и са били доволни от текстовете, за които са се произнесли, че зачитат правата на избирателите, отбеляза Кирилов. За хипотетична ситуация, при която броят на гласувалите с отбелязване на квадратчето „не подкрепям никого” събере максимален брой, по-висок от гласовете за първите двама кандидати за президент, то управляващите от ГЕРБ ще се съобразят с отрицателния вот и с нагласите на хората. Така отговори Кирилов на въпрос на медия. На балотаж отиват реални кандидати, за които е гласувано позитивно, подчерта депутатът от ГЕРБ. Негативният вот се зачита, но той не може да участва в състезанието между кандидатите. Който има един глас повече той е победител между първите двама, обясни Кирилов. 

Данаил Кирилов: Не бива да се игнорира искането на избирателя за въвеждане на мажоритарна система

В интервю по по повод дискусията, която организира днес правната комисия в Народното събрание – за плюсовете и минусите на мажоритарната избирателна система – председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ потвърди позицията на своята партия, че ще подкрепят въвеждането на мажоритарен вот в съгласие с резултатите от референдума.  Данаил Кирилов информира, че са получени десетина становища на граждански организации и изследователи, които ще бъдат разисквани днес. Председателят на парламентарната комисия  коментира, че макар и закъсняла, тази дискусия е важна: След като избирателят поставя този отговор (за въвеждане на мажоритарна избирателна система с пълно мнозинство в два тура – бел.ред.) и то с такова мнозинство, той би следвало да бъде съобразен... Разсъждавайки експертно, исторически, биха могли да се кажат много аргументи в плюс, съответно и в минус – това е по отношение на всяка една изборна система, от който и вид да е. Въпросът е, че избирателят иска това в този момент... Това му е важно, за да има доверие в системата. Убедени сме, че не бива да се игнорира искането на избирателя, допълни Кирилов, като отбеляза:След като избирателят казва, че по този начин смята, че ще се получи повече отговорност и повече доверие в неговия избор, това би следвало да се съобрази. Какво може да направим вече постфактум? Бихме могли да съобразим да не допускаме някои от дефектите на определена система изборна да влияят прекалено отрицателно.Цялото интервю с Данаил Кирилов може да чуете от звуковия файл.

Данаил Кирилов: ГЕРБ е здрава ябълка

  Има гнили ябълки в политиката, но ГЕРБ е здрава, обяви бившият депутат Данаил Кирилов пред Канал 3 и подчерта, че партия е изпълнила 80% от програмата при второто правителство на Бойко Борисов. Според Кирилов ще бъде съвсем нормално, ако има жалби за касиране на предстоящите избори, както намекна служебният премиер проф. Огнян Герджиков. "Беше правилно да се стигне до ревизията на Върховния административен съд. Трябва или да се спази законът навсякъде да има машини, прецезирани и сертиф...

Данаил Кирилов: Ние подкрепихме резултатите от референдума

Имаме ясна позиция, тя ни е константа в последните 2 месеца. Ние подкрепихме резултатите от референдума, смятаме, че те трябва да бъдат подкрепени. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов пред камерите на БНТ.  "Внесохме решение с връзка с рефередума", добави Кирилов. Очаквайте подробности.

Данаил Кирилов: Загубихме си времето с дебата за масонските организации

Тази част от Закона за съдебната власт с масонските организации беше загуба на време, коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов в предаването "Още от деня".След дълъг спор, парламентът задължи магистратите да декларират дали членуват в тайни организации и общества, включително и масонски ложи. Депутатите приеха окончателно промените в Закона за съдебната власт.

Данаил Кирилов: Цел ни е приемането на антикорупционния закон

Данаил Кирилов от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия коментира по БНТ какво показва анализът на мониторинговия доклад на ЕК. Нашият прочит на доклада е положителен, каза той. По думите му борбата с корупцията продължава да е акцент в доклада. Най-сериозната критична бележка е за работата по антикорупционния закон,

Данаил Кирилов: Ключовото в мажоритарния вот е районирането

"Бих искал да припомня на колегите Реформатори тяхната позиция при обсъждане на референдума, когато въпросите бяха 6. Тогава отношението им към референдума беше положително Някой да беше попитал Конституционния съд. Това каза пред БНТ председателят на правната комисия Данаил Кирилов. "По отношение на зоконопроектите, уви,