11.12.2016

Патриарх Неофит откри международна конференция „Християнството в Европа“

Форумът се провежда по случай 75-годишнината на църковния историк проф. Христо Стоянов Христов (06.06-1941-23.05.2000 г.),

Още

В Троянския манастир патриарх Неофит отслужи панахида по повод 4 години от смъртта на патриарх Максим

Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи в Троянския манастир панихида в памет на патриарх Максим, който  почина на шести ноември 2012 година и беше погребан в църквата „Успение Богородично" в Троянската света обител зад иконата на Света Богородица Троеручица. Наследникът му, Негово Светейшество патриарх Неофит посочи: Били сме близо до живота и служението на Негово Светейшество патриарх Максим и сме научили много неща за живота, който всеки съзнателен трудолюбив човек извършва, но при патриарх Максим всичко това беше в превъзходна степен. Той се молеше за целия български народ и за Светото православие като го утвърждаваше със своята крепка десница и преданост на служението. Бог да го прости. Десетки християни почетоха дойдоха в Троянския манастир за да почетат паметта на патриарх Максим.

Патриарх Неофит се срещна с посланика на Азербайджан у нас

  В България различните вероизповедания традиционно си съжителстват във взаимно уважение. Стараем се мирът, който ни е завещал Господ да бъде между нас. Това каза Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на срещата си с Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас, съобщиха от Св. Синод, предаде БГНЕС. Патриарх Неофит прие Нейно Превъзходителство днес в Патриаршеския дом в София. По време на срещата Гурбанова подчерта, че макар Азербайджан да е основно мюсюлманска страна, християнството има дълбоки корени по тези земи и датира още от І век и че от тогава датира и църквата в с. Киш, се счита за най-древния християнски храм в Южен Кавказ и според преданието е основан през I век от свети Елисей, един от учениците на апостол Тадей, който се счита за "Майката на албанските църкви" в древната азербайджанска държава - Кавказка Албания. Тя заяви още, че днес православната общност в Азербайджан наброява около половин милион вярващи, които разполагат с 13 храма, реставрирани и поддържани от държавата, общността е добре представена в парламента, президентът лично поздравява за Великден православните християни в страната, а за нуждите им се отпуска държавна субсидия, която през настоящата година е 200 хиляди евро. Посланикът очерта отношенията между двете ни страни в исторически план и съвременното им състояние, както и конкретни планове на екипа й за активиране на тези взаимоотношения, важна част от което е взаимното опознаване. „В невежеството се коренят много злини. Важно е да се опознаваме едни други”, подчерта тя. В отговор патриарх Неофит изрази задоволство, че православните християни в Азербайджан спокойно могат да живеят своята вяра, увери я в мирното съжителство на което се радват вероизповеданията в България и й пожела да успее да осъществи добрите планове, които е начертала за своята мисия в България. „Ние винаги сме в подкрепа и взаимодействие със светската власт, когато става въпрос за добрите отношения между хората и народите”, каза още Негово Светейшество. След като обсъдиха различни актуални теми двете страни си размениха паметни подаръци. 

Патриарх Неофит на посещение в Ресиловския манастир за Покров Богородичен

  Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети за празника Покров Богородичен едноименния девически манастир край с. Ресилово, при Сепарева Баня, предаде БГНЕС. Големият християнски празник Покров на Пресвета Богородица се чества н а 1 октомври. В този ден много храмове и манастири в страната честват своя храмов празник. Патриарх Неофит лично ще благослови сестринството на обителта и християните, които ще участват в светата Литургия по повод храмовия празник на манастира, съобщиха от Светия синод. В Ресиловския манастир "Покров Богородичен" с благословението на патриарх Неофит вечерното богослужение и тържествената архиерейска света Литургия ще бъдат оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит в съслужение с духовници от Дупнишка духовна околия и гости. В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено събитие е станало в първата половина на Х век. В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания. Празникът Покров на Божията Майка се чества само в славянските страни. В Константинопол, макар и да не празнували този празник, възпоменавали видението, а във Влахернската църква имало икона на Божията Майка във вида, в който тя се е явила. 

Патриарх Неофит навършва 71 години

Патриарх Неофит, който днес навършва 71 години, ще отслужи тържествена литургия в храма "Успение Богородично" в Троянския манастир. Неофит ще открие и освети новото патриаршеско крило на Светата обител. След Светата литургия ще бъде отслужен молебен за здравето на Негово Светейшество. Игуменът на троянския манастир, епископ Сионий пожела на патриарх Неофит по БНР много здраве, много духовни сили и благодатна радост от съгражданите на църковния виноград на българската църква. Дядо Сионий поясни, че новото манастирско крило разполага с патриаршески покои 26 стаи, две конферентни зали, игуменарна, както и обособена ризница за съхраняване на богослужебни одежди, съдове и други предмети. Новото крило е построено по образа на това, което е било завършено през 1835-та, като неговата функция запазва характера си за сграда, в която да бъде посрещан не само Българският патриарх, членовете на Светия синод, но и всеки един гост, дошъл в Светата обител....

Патриарх Неофит: Възраждането на българския народ започна от делото на преподобния Паисий Хилендарски

  Денят на народните будители ни подканва да се завърнем назад във времето. Това заяви в приветствие по повод Деня на народните будители патриарх Неофит, съобщиха от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ, предаде БГНЕС. „Денят на народните будители ни подканва да се завърнем назад във времето, когато с живота и с делата си христоименитите наши предци сочеха на благочестивия ни народ пътя на непримиримостта и достойнството, на онази истинска свобода, която се дава само на търсещите Христа Спасителя, Който е казал: „Ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни“ (Иоан 8:32). Вдъхновявани от този божествен идеал за свободата, строителите на днешна България полагаха всички свои дарования, сили и способности, а понякога дори собствения си живот, за бъдещето на своите братя и сестри по вяра и род, с които споделяха съдбата на вековното робство”, посочва патриархът. Според патриарх Неофит в деня, определен за светлата памет на всички тези колоси на българския дух – ние отново прекланяме глави пред тяхното дело, свеждаме чела пред техния подвиг и възнасяме нашите молитви към небесата в моление за вечната им памет и за пребъдването на техния идеал – духовно и политически свободната и независима наша родина България, която е наш дом и наше отечество, наша радост, утеха и опора в дни на изпитания и на криза на ценностите и духовността, които преживяваме в началото на третото хилядолетие. „Денят на будителите на съвременна България е тясно свързан с църквата, което не е случайно. В църквата са скрити силите и способностите на свободния български дух и в нея те намират своите основания, своето оправдание и своето бъдеще. Възраждането на благочестивия ни народ започна от делото на един монах – преподобния Паисий Хилендарски – чадо както на своя народ, така и на Христовата църква, за да премине през всички онези колоси на православието у нас, без които българската духовност щеше да е лишена от съдържание особено днес когато благочестивият български дух отново намира своето съдържание и своята свобода не другаде, а именно в църквата, кораба на нашето спасение”, посочва още патриарх Неофит.

Патриарх Неофит с обръщение по повод християнския празник Успение Богородично

  Празникът на Света Богородица и нейното успение ни дава много духовна радост и надежда да бъдем под нейното покровителство небесно, в защита на нашия живот и напредък в благочестието на християните, съобщава БГНЕС. Това заяви в патриарх Неофит по повод християнския празник - Успението на Пресветата Божия Майка - Голяма Богородица, пред БНТ. „Бог е милостив и състрадателен. Да се успокоят тези, които са пострадали от беди, да се вслушаме в техния вопъл и както Света Богородица ни е обещала да бъде с нас през всички дни да бъде и с тези, които страдаха и които се надяват на нашата помощ и топла грижа”, каза патриарх Неофит. Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна, на много места ще преминат и литийни шествия с иконата на Божията майка. Днешният ден е храмов празник на два от най-големите манастира у нас - Бачковския и Троянския. За Успение Богородично бе отслужена литургия и в столичния храм „Покров Богородичен”. Вярващи и миряни се поклониха и помолиха пред икона на Божията майка. Лично негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглавява празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица". По-късно иконата ще бъде изнесена от храма с литийно шествие.

Патриарх Неофит: Въпреки тежките изпитания, да живеем в мир и разбирателство

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати съболезнования до Негово Светейшество Вартоломей, архиепископ на Константинопол - новия Рим и Вселенски патриарх, и до турския президент Реджеп Таип Ердоган по повод атентата на международното летище "Ататюрк" в Истанбул - най-смъртоносният от серията бомбени атентати в Турция тази година - при който загинаха над 40 човека, а повече от 200 са ранени. В съболезнователното писмо патриарх Неофит се обръща към Вселенския патриарх Вартоломей със "събрате" и казва: "В тези тежки дни, когато нов ...

Патриарх Неофит: Да се молим за мир по цялата земя

"Да се молим за мир по цялата земя" , призова българите патриарх Неофит. Той отправи това обръщение ден след кървавия атентат в Ница и събитията в Турция от Пловдив, където в митрополитския храм "Света Марина", тази вечер, беше изложена за поклонение частица от светите мощи на Свети Великомъченик Георги Победоносец.  Светинята беше донесена в навечерието на утрешния празник - Света Марина от метоха „Св. Богородица” в Палеохори , Гърция. Десетки миряни се включиха в литийното шествие и съпроводиха светите мощи от катедралния храм "Света Богородица" до излагането им в църквата "Света Марина". Тържествен момент! Ние сме дошли специално от Смолян да се поклоним на тези мощи на св. Георги Победоносец и за празника утре - Света Марина. Повече хора да дойдат към Господа за мир и благодат. Около нас все стават лоши неща. Много успех! Много мир и благоденствие на България! На влизане в храма партриарх Неофит подчерта, че всеки българин трябва : Да вярва и спасен ще бъде! Патриарх Неофит присъства на вечерното богослужение в църквата Света Марина . Той ще е и на празничната служба утре, която започва в 9 часа. Тази вечер храмът ще остане отворен за поклонение пред мощите.