21.08.2017

Патриарх Неофит откри международна конференция „Християнството в Европа“

Форумът се провежда по случай 75-годишнината на църковния историк проф. Христо Стоянов Христов (06.06-1941-23.05.2000 г.),

Още

Нинова се срещна с патриарх Неофит, обсъдиха християнството и семейните ценности

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски, съобщи Пресцентър на НС на БСП, пише 24 часа. Основните теми, които те обсъдиха, бяха единството на нацията, християнските ценности и българщината. Двамата разговаряха още и за силата на семейството, както и за младите хора в страната.  

Патриарх Неофит отслужи Света литургия за празника на св. Максим Изповедник и св. Неофит

Негово светейшество патриарх Неофит отслужи съботната Света литургия по повод празника на преподобния Максим Изповедник и свети мъченик Неофит в катедралния храм "Света Неделя". Празничната света литургия, възглавена от Патриарх Неофит, който днес празнува и своя имен ден, започна в 9.30 ч. След нея беше отслужен благодарствен молебен за здравето и преуспяването в служението на Негово Светейшество. Акцент в словото на отец Мина - предстоятелят на храма "Света Неделя" беше силата на вярата:Бог се разкри в историята на човечеството дръзко и мощно, така, както само той твори. Сега в този ден пред нас сияе образът на юношата-мъченик Неофит, дръзнал да открие пред езическия свят истината на живия Бог.

В Троянския манастир патриарх Неофит отслужи панахида по повод 4 години от смъртта на патриарх Максим

Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи в Троянския манастир панихида в памет на патриарх Максим, който  почина на шести ноември 2012 година и беше погребан в църквата „Успение Богородично" в Троянската света обител зад иконата на Света Богородица Троеручица. Наследникът му, Негово Светейшество патриарх Неофит посочи: Били сме близо до живота и служението на Негово Светейшество патриарх Максим и сме научили много неща за живота, който всеки съзнателен трудолюбив човек извършва, но при патриарх Максим всичко това беше в превъзходна степен. Той се молеше за целия български народ и за Светото православие като го утвърждаваше със своята крепка десница и преданост на служението. Бог да го прости. Десетки християни почетоха дойдоха в Троянския манастир за да почетат паметта на патриарх Максим.

Патриарх Неофит отслужи панихида в памет на екзарх Стефан и патриарх Кирил

Патриарх Неофит отслужи днес в Бачковския манастир панихида в памет на екзарх Стефан и патриарх Кирил. В светата обител са гробовете на двамата български първойерарси. Във възпоменанието взеха участие и представители на еврейската общност в България, както и посланикът на Израел у нас госпожа Ирит Лилиан.

Патриарх Неофит изпрати съболезнования до патриарх Тавадрос Втори във връзка с терористичните атаки в Египет

Патриарх Неофит изрази своите съболезнования до Негово светейшество Тавадрос Втори, до папа Александрийски и до патриарха на престола на Св. Марк, на цяла Африка и на Близкия Изток за терористичните атаки в Египет.

Патриарх Неофит към френския посланик у нас: Тероризмът радикализира и противопоставя християни и мюсюлмани

„Страдахме заедно с френския народ, когато френски граждани станаха жертви на тероризма. Изказахме своите съболезнования и се молехме Бог да укрепи и утеши пострадалите и загубилите своите близки, както и това зло да не се повтаря", казал Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Негово Превъзходителство посланика на Франция в България Ерик Льобел при срещата между двамата в четвъртък, съобщават от Св. Синод, пише 24 часа. В хода на разговора е подчертано, че тероризмът прави всичко възможно, за да радикализира хората и да противопостави християни и мюсюлмани, но че в България хората от различните вероизповедания живеят в мир. В отговор на интереса, който посланик Льобел проявил по отношение мястото и ролята на БПЦ в българското общество патриарх Неофит запознал своя гост с историческото значение и съвременното положение на православната ни Църква в България, като подчертал доброто отношение от страна на държавата и взаимно полезното взаимодействие между духовната и светската власт в различни области, като поддръжката на храмовете и манастирите – културни паметници, различни социални и благотворителни инициативи, официални чествания и др. „С Божия помощ се стараем да служим за благото на своя народ и Църквата да изпълнява своята мисия в обществото – да бъде стожер на нравствеността и непреходните духовни ценности", казал патриарх Неофит. Негово Превъзходителство посланика Льобел поздрави патриарх Неофит с издигнатата номинация на Българската православна църква за Нобелова награда за мир и изрази своята подкрепа на тази номинация в отговор на което Негово Светейшество каза: „Скъпо за нас е това внимание към БПЦ. Нейния повиг в защита на българските евреи е отекнал в сърцата на българите и е бил вдъхновяващ за нашия народ и управниците ни. БПЦ, в лицето на своите архиереи, не се е побояла да се противопостави на волята на Хитлер и със своето решение да спре гоненията срещу нашите сънародници от еврейски произход” – каза патриарх Неофит. „Ще бъдем радостни, ако се стигне до това отличие – допълни той – но знак за признателност е и самата номинация. Възприемаме я като израз на благодарност и внимание от страна на потомците на спасените български евреи и еврейския народ.” По време на срещата с патриарх Ниофит, която се състоя в Синодната палата, Негово превъзходителство посланик Льобел, бе придружен от г-н Клод Жирар, първи секретар и политически съветник на посолството.

Българският патриарх Неофит ще отбележи именния си ден

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отбележи на 21 януари своя имен ден. По този повод в митрополитския катедрален храм на София "Св. Неделя" ще бъде отслужена съборна св. Литургия, възглавена от него. Начало на литургията - 9:30 часа. След края на богослужението за здравето и благопреуспяването на първойерарха на Българската православна църква в неговото служение ще бъде отслужен молебен. В съслужение с патриарх Неофит ще бъдат митрополитите от Светия Синод, епископи и архимандрити на БПЦ, както и представителите на сестри поместни православни църкви в България, игумени на манастири и столично свещенство. На 21 януари Църквата чества паметта на св. Максим Изповедник и на св. мъченик Неофит – небесни покровители на приснопаметния патриарх Максим и на неговия наследник на патриаршеския престол - Светейшия Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Общия за двамата празник беше повод приживе патриарх Максим да споделя радостта от този ден и тържеството си със своя по-млад събрат – сегашния ни нинездравстващ патриарх....

Връчиха почетен знак на патриарх Неофит

Почетен знак с лика на Г. С. Раковски и Почетна грамота получи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит от ръководството на Военната академия в София по повод 105-годишнината на висшето военно училище. Лично началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов посети днес Патриаршеския дом, за да връчи почетните отличия на Българския патриарх Неофит. По време на срещата двете страни разговаряха върху изконната връзка между Църквата и Армията и важната роля, която има военното свещенство за поддържането на воинския дух, мотивацията и единството сред военнослужещите. Патриарх Неофит и генерал Ангелов изразиха желание тези връзки да се заздравяват и да се върви натам: да се върне Църквата и свещенството в Българската армия, както е било преди атеистичния период и каквато е практиката и днес в редица европейски страни. Генер. Ангелов постави пред Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит въпроса да се направят нужните стъпки, та богослуженията в параклиса "Св. Архангели" на Военната Академия да станат редовни, а не само по повод специални празници. Бяха обсъдени и някои конкретни въпроси от взаимен интерес и събития със съвместно участие....