28.07.2017

Екскметът на Царево продал общински имот за 31 000 лв., съдът- не е престъпление

Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов бе оправдан по обвинение за длъжностно престъпление и превишаване на правата си и от втората съдебна инстанция. Решението на Апелативен съд -Бургас потвърждава присъдата на окръжните съдии, според които ексградоначалникът на Царево е невинен.Прокуратурата обвини Арнаудов, затова че като кмет през 2005 г. е ощетил общинската хазна с над 130 хиляди лева, като продал частен общински имот от 424/794 кв.метра идеални части за сумата от 31 800 лева. Според обвинението той е нарушил служебните задължения и с цел д...

Още

Две бързи досъдебни производства срещу каналджии са образувани в прокуратурата в Царево

Две бързи досъдебни производства срещу каналджии са образувани в Районната прокуратура в Царево. Двама мъже от София и трима афганистанци са задържани при транспортирането на група от 20 чуждестранни граждани, преминали незаконно границата ни.  Районната прокуратура в Царево е започнала бързо досъдебно производство срещу Петър Цветков и Георги Каравачев от София. Те са обвинени затова, че в съучастие като съизвършители с цел имотна облага са помогнали на група от 20 граждани от Афганистан и Пакистан да преминат нелегално границата ни.Групата се е предвиждала с микробус и е задържана  на главния път Бургас - Царево край Китен. Срещу Георги Каравачев има заведени 12 досъдебни производства като 3 от тях са за канлджийство, а останалите за управление на автомобил без шофьорска книжка. Цветков и Каравачев са задържани в следствения арест за 72 часа. По същото време при заградителни мероприятия, гранични полицаи от Царево са задържали трима граждани на Афганистан, които първоначално са превели през границата ни групата от 20 чужденци. Единият от задържаните вече е бил регистриран и настанен в Центъра  за бежанци в  Елхово. Установено е, че той е ръководел действията на другите двама афганистанци. Тримата задържани се намират в граничното полицейско управление в Царево.

Две досъдебни производства срещу каналджии са образувани в Царево

Две бързи досъдебни производства срещу каналджии са образувани в Районната прокуратура в Царево. Двама мъже от София и трима афганистанци са задържани при транспортирането на група от 20 чуждестранни граждани, преминали незаконно границата ни, предаде БНР.  Районната прокуратура в Царево е започнала бързо досъдебно производство срещу Петър Цветков и Георги Каравачев от София. Те са обвинени затова, че в съучастие като съизвършители с цел имотна облага са помогнали на група от 20 граждани от Афганистан и Пакистан да преминат нелегално границата ни. Групата се е предвиждала с микробус и е задържана  на главния път Бургас - Царево край Китен. Срещу Георги Каравачев има заведени 12 досъдебни производства като 3 от тях са за канлджийство, а останалите за управление на автомобил без шофьорска книжка. Цветков и Каравачев са задържани в следствения арест за 72 часа.    По същото време при заградителни мероприятия, гранични полицаи от Царево са задържали трима граждани на Афганистан, които първоначално са превели през границата ни групата от 20 чужденци. Единият от задържаните вече е бил регистриран и настанен в Центъра  за бежанци в  Елхово. Установено е, че той е ръководел действията на другите двама афганистанци.   Тримата задържани се намират в граничното полицейско управление в Царево.

Къмпингуващи и Община Царево спорят за такса от 1,12 лв. на ден

Такса "Смет" или такса "Палатка" събира Община Царево на къмпинг "Корал", алармират от сдружение "Да спасим Корал". В предаването „Хоризонт до обед“ Атанас Русев от сдружението съобщи, че 18 души са били глобени, или по думите му рекетирани с по сто лева, а седмица след това хора от общината, придружени от екип полицаи са съставили множество актове на стойност от 200 до 1000 лв. на пребиваващи в частните терени зад плажа. От сдружение „Да спасим Корал“ смятат, че местната наредба, по която общината събира тези такси е в разрез с основния закон, който не забранява свободното къмпингуване. От своя страна кметът на Царево Георги Лапчев определи разказа на Русев като спекулативен и обясни за „Хоризонт“, че Община Царево не просто си е измислила наредба, а се опитва да създава ред , защото къмпингуващите се намират в частен имот, за който фирмата-собственик е заявила в декларация пред общината, че няма да го използва. Заради това фирмата е била освободена от частта от такса „смет“, която касае депонирането на отпадъци. Факт е, че този имот генерира голямо количество отпадъци и на кантара в регионалното депо в Созопол излиза сметка, която се заплаща от местните хора, а това не е резонно и честно спрямо местните хора, категоричен беше градоначалникът, който заяви, че това се случва само на „Корал“ и никъде другаде нямаме такъв прецедент: Навсякъде в държавата туристите плащат туристическа такса. Ако те отидат в Борисовата градина и опънат своята палатка или кемпер, едва ли кметът Фандъкова ще има даде подобен толеранс. Как тези хора реално са водоснабдени и електрифицирани? Кой ги допуска там? Самоуправство ли има там, на територия, на която собственикът е заявил, че не желае това да се случва? Колко е диво къмпингуване, което трае три месеца и има ток и вода? На мен не ми звучи диво. Ние не сме против тези хора, искаме те да дойдат и не сме техни врагове. Община Царево има най-голям опит в къмпингите по цялото Черноморие, една пета от морската граница на държавата е в рамките на община Царево, това са 42 км море , посочи още Лапчев и допълни, че е срамота , защото таксата, която общината иска от къмпингуващите възлиза на 1,12 лв. на ден, а това е по-малко от едно кафе . Ще има регулярни проверки не само на „Корал“, те се правят по цялото крайбрежие, увери кметът и подчерта, че няма кампания, а проверките ще продължат цяло лято. Двете гледни точки чуйте от звуковия файл.

Жителите на община Царево се вдигат на протест, искат Общ устройствен план на града

На 14.04.2017 г. от 11:00 часа на моста на река Караагач гражданите на община Царево ще се съберат на мирен протест, за да заявят своето желание най-после Общината да има действащ Общ устройствен план. Още преди 10 години, ОУП трябваше да начертае рамките за развитие на Общината за период от 20 години, но до днес това не се случва. Отсъствието на ОУП спира правилното развитие на най- морската община в България и не позволява на бизнесът да се възползва от европейската солидарност. Обединени от идеята да има ясни правила, жителите на Община Царево ще заявят категорично своето желание в най- кратки срокове да бъде приет ОУП, който ще позволи обособяването на Промишлена зона, която да осигури работни места в гр. Царево, Ахтопол и Лозенец, ще позволи на фермерите да имат своите ферми, на рибарите да получат Рибарски селища, Пристанище и лодкостоянки. За да не се допусне презастрояване гражданите искат ред и правила по цялата територия на Община Царево.

Жители на Царево блокираха главния път по Южното Черноморие заради липсата на устройствен план

Близо 300 жители на Царево блокираха движението по пътя Китен - Лозенец край моста на река Караагач в петък. Колите се отбиваха по обходен маршрут - през селата Ясна поляна и Ново Паничерево, съобщи БНР. Протестът е заради липсата на общ устройствен план на Царево, чието изготвяне и приемане се бави вече 11 години. Проектът премина през дълго съдебно дело заради жалба на екологични организации срещу предвиденото строителство по морето и на територията на парк Странджа. През 2014 година Върховният административен съд одобри влизането в сила на плана, а малко след това министърът на регионалното развитие и благоустройството тогава Десислава Терзиева го спря и нареди неговото изменение. Сред протестиращите е и кметът на Царево Георги Лапчев. Той заяви, че осем правителства не са успели да направят така, че устройственият план на община Царево да види бял свят. " Без такъв план всичко в общината е блокирано, а за представителите на бизнеса европейските пари са химера. Те не могат да се възползват от тях въпреки, че имат желание и ресурс. Тук съм, за да подкрепя инициативния комитет, организирал протеста", обясни Лапчев. "Чувстваме се като в резерват, не можем да направим нищо със земите си", заявиха протестиращи. Ако не бъдат чути, те предупреждават, че през август в разгара на туристическия сезон, ще подготвят нов, още по-голям протест.  

Рибен фест - Царево с рекорден брой посетители

Шест хиляди души тази година посетиха шестият поред Рибен фест в Царево. Събитието започна още от обяд, когато първите посетители дойдоха за да опитат „Мичурин мохито" и да се забавляват с музикални изпълнения. Освен традиционното литийно шествие от църквата „ Успение Богородично" и празничната програма, изнесена от самодейците към НЧ „Георги Кондолов-1914", за първа година се проведе и велопоход Царево- Лозенец–Царево, организиран от сдружение" Вело Царево". Кметът Геор...

6 000 на фестивала на рибата в Царево

Шест хиляди души тази година посетиха шестият поред Рибен фест в Царево. Събитието започна още от обяд, когато първите посетители дойдоха за да опитат „Мичурин мохито" и да се забавляват с музикални изпълнения. Освен традиционното литийно шествие от църквата „ Успение Богородично" и празничната програма, изнесена от самодейците към НЧ „Георги Кондолов-1914", за първа година се проведе и велопоход Царево- Лозенец-Царево, организиран от сдружение" Вело Царево". Кметът Георги Лапчев посрещна ентусиастите, участвали във вело състезанието и даде ста...

Още мигранти задържани край Царево, общо 52 само за два дни

Нова група бежанци, нелегално преминали границата, са задържани късно снощи по пътя Царево – Лозенец, съобщиха от полицията. Около 20.30 ч. на около 2 км от Царево по второкласен път служители от Районно управление – Царево спрели за проверка „Мерцедес МL 320”, със старозагорска регистрация, управляван от 23 годишния Д.Х.