21.08.2017

Южна Корея и Япония наложиха нови санкции на Северна Корея

Южна Корея и Япония наложиха нови санкции на Северна Корея в отговор на извършения от нея през септември ядрен опит, предаде ДПА.  В черния списък са включени десетки юридически и физически лица, които играят роля в ядрената и ракетната програма на Пхенян. Япония, освен това, затяга още повече търговските ограничения за Северна Корея и засилва контрола над хора и компании, базирани в Китай.  Действията, предприети от Сеул и Токио, са в допълнение към новите санкции, наложени тази седмица от ООН. Северна Корея реагира остро и обеща да отговори с нови мерки за отбрана. 

Още

Южна Корея и Япония остро осъдиха изстрелването на балистични ракети от Северна Корея

Трите балистични ракети, изстреляните днес от Северна Корея, са били ракети "Нодон" със среден обсег и са прелетели около 1000 километра, съобщи южнокорейски военен, цитиран от Ройтерс. Поне една от ракетите е паднала в идентификационната зона на японската военновъздушна отбрана.   Японските медии съобщиха, че и трите ракети са паднали в тяхната "изключителна икономическа зона", предаде ТАСС.   Изстрелването на трите ракети вероятно е демонстрация на сила от страна на Северна Корея, която е трябвало да съвпадне със срещата на високо равнище на Г-20 в Китай, се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Говорител на външното министерство в Сеул заяви: Днешното изстрелване на ракети от страна на Северна Корея е крещящо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. То представлява сериозна провокация, която показва, че ядрените и ракетни технологии в Северна Корея застрашава съседните страни, международната общонст и сигурността на полуострова. Нашето правителство категорично ги осъжда. Японският министър на отбраната Томоми Инада изрази безпокойство от действията на Северна Корея.   Това е сериозна заплаха за сигурността на Япония и явно нарушение на сакнкциите на Съвета за сигурност на ООН. Това е неприемливо и ние изразяваме сериозно безпокойство от действията на Северна Корея.    Като се има предвид, че и трите ракети са паднали на почти едно и също мяст в едно и също време, мисля, че тяхната ракетна технология е съществено подобрена. Ракетите са изстреляни от западен регион, на юг от столицата Пхенян, броени часове след срещата на лидерите на Южна Корея и Китай в китайския град Ханчжоу. На тази среща китайският президент Си Цзинпин се обяви против разполагането на американска система за противоракетна отбрана в Южна Корея. Вашингтон и Сеул планират такъв щит с аргумента, че се увеличават заплахите от Северна Корея. От Пекин призоваха към спокойствие. Говорител на Министерството на външните работи заяви:Позицията на Китай по въпроса е последователна и ясна. В момента ситуацията на корейския полуостров е твърде сложна и несигурна. Надяваме се че заинтересованите страни ще могат да избегнат действия, които повишават напрежението и ще  продължим съвместните усилия за стабилен мир на полуострова.  

САЩ, Япония и Южна Корея със съвместни учения за прихващане на ракети на Северна Корея

САЩ, Япония и Южна Корея са провели първите съвместни учения за прихващане на ракети на Северна Корея във връзка с ядрените и ракетни изпитания на Пхенян, предава РИА Новости.  Ученията са се провели при Хавайските острови във вторник местно време под кодовото име „Тихоокеански дракон“ и в тях са били задействани военни кораби със система за ранно локализиране Aegis. Реално изстрелване на ракети по време на тристранните учения не е извършвано, но тяхното провеждане доведе до незабавна реакция от страна на Северна Корея. В заявление, предадено в сряда по канала на Централната телеграфна агенция на Корея, действията на САЩ, Япония и Южна Корея са разгледани като „провокация“ и „опит да се наруши мира и сигурността“ в Азиатско-тихоокеанския регион.  „Армията и народът на Северна Корея неотклонно ще работят за увеличаване възможностите за нанасяне на превантивен ядрен удар“, се казва още в изказването. 

Япония и Южна Корея санкционират Северна Корея

Япония и Южна Корея ще наложат санкции над Северна Корея, след ядрените опити на Пхенян. Двете държави предприеха мерки, след като Обединените нации обявиха решението си да се намали годишния износ на Северна Корея с една четвърт.

Южна Корея и Япония с нови санкции срещу Северна Корея

Нови едностранни санкции срещу Северна Корея обявиха Южна Корея и Япония. Междувременно въоръженият им съсед с ядрено оръжие предупреди за репресивни мерки срещу въведените от ООН санкции за ядрените и ракетни опити, които страната проведе тази година, предаде ABC.  Тази година Пхенян се сблъска с няколко вълни от санкции от страна на ООН, но все още не е ясно доколко мерките на Сеул и Токио ще засегнат Северна Корея. Остават до голяма степен замразени и търговските и обменни програми между С

Реална е заплахата от ядрено нападение срещу Япония и Южна Корея от Северна Корея

Заплахата от ядрено нападение срещу Япония и Южна Корея от Северна Корея е реална, заяви днес пред Съвета за сигурност на ООН държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от БТА.  "Заплахата от севернокорейско ядрено нападение срещу Сеул и Токио е реална и е вероятно само въпрос на време преди Северна Корея да развие капацитета си да нанесе

Япония, Китай и Южна Корея се обединиха! Готвят ли война със Северна Корея?

Япония, Китай и Южна Корея в сряда са постигнали съгласие да предприемат международни действия, за да убедят Северна Корея да се въздържа от следващи провокации.

САЩ, Япония и Южна Корея проведоха съвместни учения за прихващане на ракети на Северна Корея

САЩ, Япония и Южна Корея са провели първите съвместни учения за прихващане на ракети на Северна Корея във връзка с ядрените и ракетни изпитания на Пхенян, предава РИА Новости. Ученията са се провели при Хавайските острови във вторник местно време под кодовото име „Тихоо