22.02.2017

Турция е разрушила няколко сгради на „Ислямска държава“ в Сирия

Турските въоръжени сили са ударили три сгради и две бронирани превозни средства, принадлежащи на терористичната групировка „Ислямска държава“, в северните части на Сирия в петък, предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". Турските военни самолети са извършили атаката като част от операцията „Щита на Ефрат“, която днес започва своя 101-ви ден.

Още

Ислямска държава твърди, че е свалила руски боен хеликоптер в Сирия

Ислямска държава обяви, че нейни бойци са свалили руски боен хеликоптер в Сирия, съобщи британското издание Sun. Според публикация на Battle Analytics — група, която събира статистически данни за световните конфликти — в Туитър, хеликоптерът е бил ударен от ракета на Ислямска държава по време на излитане от военновъздушната база T4, източно от град Хомс. Съобщава се, че хеликоптерът е паднал в непосредствена близост до военното съоръжение, което се използва от руските военни формирования в Сирия и сирийските правителствените сили. По-рано джихадистите от ИД са разпространили снимки на свои бойци, за които твърдят, че извършват операции в близост до авиобазата. Новото твърдение идва само месец, след като Ислямска държава разказа как е свалила руски военен хеликоптер с управляема ракета. Русия се намеси в сирийския конфликт, за да подпомогне усилията на президента Башар Асад в борбата му срещу Ислямска държава....

Обама: „Ислямска държава“ губи позиции в Ирак и Сирия

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че групировката „Ислямска държава“ губи позиции в Ирак и Сирия, а също така броят на присъединяващите се към нея чуждестранни бойци намалява, предаде AFP. „Ислямска държава“ изгуби близо половината от контролираните от нея населени територии в Ирак и ще изгуби още. „Ислямска държава“ продължава същи да губи позиции и в Сирия“, каза той след среща на Съвета за национална сигурност за борбата с джихадистката групировка. „На кратко, нашата коалиция продължава да е в настъпление. „Ислямска държава“ отстъпва“, подчерта Обама.

"Ислямска държава" е изтласкана от ключов град в Сирия

Стратегическа победа срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. Арабски и кюрдски бойци от Сирийските демократични сили, подкрепяни от въздуха от американската коалиция, поеха контрола над град Манбидж. Той е разположен непосредствено до турската граница в Северна Сирия. Групировката "Ислямска държава" го държи от две години, а битката за прогонването на джихадистите от града започна през май. Мирни граждани се извеждат от сградите, градът се претърсва за укрили се бойци на "Ислямска държава".

Кюрдски политик: САЩ пречат на справянето с „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия

 Високопоставен кюрдски политик критикува Съединените американски щати, че пречат на поразяването на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия чрез подкрепата си за турска интервенция, предава иранската агенция FARS, цитирана от „Фокус“. „Борбата срещу „Ислямска държава“, особено в Северна Сирия, не е просто битка срещу ислямистката терористична групировка, но и битка срещу турската армия, маскирана като терористи“, заяви Джамал Махмуд, кюрдски политик и президент на борда на „Сирийските демократични сили“ (SDF). Той повтори, че SDF са във финалната фаза на подготвителните действия за започване на операция за освобождаването на сирийския град Ракка и добави, че „Единственото притеснение за SDF е неясната позиция на САЩ, особено по отношение на продължаващата военна операция там (Сирия – б.пр.)“.

51 бойци на "Ислямска държава" са убити при операция в Сирия

Петдесет и един бойци на Ислямска държава са убити при операция на турската армия срещу Ислямска държава в северна Сирия, предаде Ройтерс. Турската армия съобщи, че е атакувала 59 мишени на Ислямска държава в района на Ал Баб. Четирима от убитите ислямистки бойци са т.нар. емири или местни командири, се казва в съобщението.

Терористите от "Ислямска държава" губят позиции в Ирак и Сирия

Коалицията, предвождана от Съединените щати, нанесе поредица от въздушни удари по "Ислямска държава" (ИДИЛ) в помощ на кюрдските и арабските сили, напредващи към столицата на групировката в Сирия – град Ракка, съобщиха от Пентагона: Сирийските демократични сили постигнаха напредък, откакто започнаха настъплението към град Ракка в събота. Те се натъкнаха на съпротива и получиха подкрепа от съюзническата авиация. При въздушните удари бяха унищожени коли-бомби и укрепления на ИДИЛ, каза говорителят на Пентагона Питър Кук. Няколко малки селища северно от Ракка вече са освободени, съобщава Франс прес. Целта е изолиране на джихадистите в първия етап от операцията и впоследствие овладяване на града. Стотици бойци от иракските кюрдски сили прочистват от ислямисти град Башика, който се намира на северозиток от Мосул и беше под властта на "Ислямска държава", съобщава Бrи Би Си. Кюрдските бойци пешмерга са започнали да обхождат къща по къща в Башика, за да се справят със съпротивата на ислямистите. Междувременно иракската армия съобщи, че войници са открили масов гроб със 100 обезглавени тела в градче южно от Мосул, което бе освободено от "Ислямска държава" в събота. Състоянието на телата не позволява да се разбере дали това са били войници или цивилни. САЩ пък съобщиха, че са вкарали в действие своите щурмови хеликоптери "Апачи" в битката за отвоюване на иракския град Мосул. Хеликоптерите са били използвани в града за унищожаването на коли, натъпкани с експлозиви, които ислямисти-камикадзета използват за атаки срещу иракските сили.

Турската армия е поразила 71 мишени на "Ислямска държава" в Сирия

Турските военни са поразили 71 мишени на "Ислямска държава" в Сирия за последните 24 часа. При въздушните удари са били убити петима бойци на групировката, но са загинали и петима бунтовници, подкрепяни от Анкара, както и един турски войник, съобщиха от армията. Междувременно пет въздушни атаки, извършени от международната коалиция за борба с "Ислямска държава", са отнели живота на осем бойци на джихадистите, посочи още турската армия.Новината за последните удари идва, след като "Ислямска държава" пое отговорността за вчерашния атентат с кола-бомба в турския град Диарбекир. При него загинаха девет души, а над 100 бяха ранени.

Терористите от "Ислямска държава" губят позции в Ирак и Сирия

Коалицията, предвождана от Съединените щати /САЩ/, нанесе поредица от въздушни удари по „Ислямска държава“ /ИДИЛ/ в помощ на кюрдските и арабските сили, напредващи към столицата на групировката в Сирия - град Ракка, съобщиха от Пентагона: Сирийските демократични сили постигнаха напредък, откакто започнаха настъплението към град Ракка в събота. Те се натъкнаха на съпротива и получиха подкрепа от съюзническата авиация. При въздушните удари бяха унищожени коли-бомби и укрепления на ИДИЛ, каза говорителят на Пентагона Питър Кук. Няколко малки селища северно от Ракка вече са освободени, съобщава Франс прес. Целта е изолиране на джихадистите в първия етап от операцията и впоследствие овладяване на града. Стотици бойци от иракските кюрдски сили прочистват от ислямисти град Башика, който се намира на северозиток от Мосул и беше под властта на „Ислямска държава“, съобщава ББС. Кюрдските бойци пешмерга са започнали да обхождат къща по къща в Башика, за да се справят със съпротивата на ислямистите. Междувременно иракската армия съобщи, че войници са открили масов гроб със 100 обезглавени тела в градче южно от Мосул, което бе освободено от "Ислямска държава" в събота. Състоянието на телата не позволява да се разбере дали това са били войници или цивилни. САЩ пък съобщиха, че са вкарали в действие своите щурмови хеликоптери „Апачи“ в битката за отвоюване на иракския град Мосул. Хеликоптерите са били използвани в града за унищожаването на коли, натъпкани с експлозиви, които ислямисти - камикадзета използват за атаки срещу иракските сили.