11.12.2016

Джордж Р.Р. Мартин още работи по „Ветровете на зимата“

Джордж Р.Р. Мартин все още работи по завършването на „Ветровете на зимата“. Сюжетната линия в сериала „Игра на тронове“, базиран на фантастичната поредица „Песен за огън и лед“, вече изпревари тази в The post Джордж Р.Р. Мартин още работи по „Ветровете на зимата“ appeared first on IDG.

Още

За ветровете и бурите или опасностите от радикализацията

Факт: Установеният ред е под тежка атака. За да запазим нещо, наподобяващо цивилизован начин на живот, важно е да разберем: а) какъв е установеният ред; б) кой го атакува; в) кой и как го подкопава отвътре. Установеният ред наричаме "либерална демокрация". Демокрация – защото в крайна сметка държавният суверенитет е в народа. Либерална – защото в основата на реда е убеждението, че всички сме равни и равно-свободни; че никой от нас няма господар над себе си, комуто да...

Ветровете взеха своя дан: Изолация в Хасково

Пешеходка се размина на косъм от падащите парчета

Ураганът Матю взе първите си жертви на Карибите

Ураганът Матю вече започна да взима първите си жертви. Властите на Хаити съобщават за един починал и още един липсващ още преди бурята да е връхлетяла с пълната си сила. Според прогнозите Матю е най-мощната буря за последното десетилетие със скорост на ветровете над 360 км/ч в епицентъра на урагана. Очаква се той да премине през северозападната част на Хаити по-късно днес, където е обявена максимална степен за тревога. В тази част на Хаити вече вали проливен дъжд, вълните са огромни, а ветровете са буреносни. Проливни дъждове валят и в Ямайка, ...

Разгадаха мистерията, наречена Бермудски триъгълник

Учени заявиха, че може би най-накрая са разкрили мистерията, наречена Бермудски триъгълник. В предаване на Science Channel метеоролози разкриха каква може да е причината за изчезването на кораби и самолети, летящи над тази зона в Атлантическия океан. Отговорът звучи просто – облаци! Огромни облаци във формата на хексагон най-вероятно са довели до мистериозните изчезвания. „Въздушните бомби“, както ги наричат те, са изключително мощни. Те могат да достигнат до диаметър 80 километра, а скоростта на ветровете – до над 270 км/ч. Използвайки сателитни снимки, метеоролозите са направили анализи. Те определиха формата като огромните облаци като странна и необичайна. Облаците се формират от микропориви, а силата на ветровете лесно може да свали всеки един самолет. Образуваните огромни вълни пък могат да потопят кораби. В продължение на десетилетия Бермудският триъгълник занимава умовете на учени и изследователи. Сред популярните хипотези са необичайни климатични явления, магнитни аномалии, а по-смелите дори говорят за паралелни светове и черни дупки. Бермудският триъгълник представлява географска зона, описвана най-често като район, разположен между три мислени прави, свързващи Южна Флорида, Пуерто Рико и Бермудските острови....

В международна спецоперация в Средиземно море задържаха 20 тона хашиш

  Гражданската гвардия на Испания, подпомогната от Европейската полицейска агенция Европол и правоприлагащите органи на Франция и Италия заловиха на 23 септември морски съд под панамски флаг с 19,6 тона хашиш на борда, съобщиха от Европол, предаде БГНЕС. В тайник под палубата са открити торби с наркотика. Корабът, който пътувал за Либия, е бил ескортиран до испанското пристанище Алмерия, а хашишът е иззет. Членовете на екипажа – 11 украинци и узбек, са арестувани. Вече няколко години Испания, Италия и Франция се борят срещу транснационалните организирани престъпни групи, които пренасят наркотици в особено големи количества. Оперативната група „Роза на ветровете” е иззела през второто полугодие на 2015 година 61 тона канабис и е арестувала 46 членове на екипажа на четири търговски кораба в Палермо, Малага и Каляри. Европол съдейства на „Роза на ветровете” в разследванията и при провеждането на спец операции. 

НАСА пуска спътници за изучаване на земния климат

  НАСА планира през следващите месеци да пусне 6 малки спътника за изучаване на климата на Земята, съобщи американската космическа агенция, предаде БГНЕС. Според информацията най-малкият от тези спътници е с размерите на филия хляб, а най-големият е колкото малка пералня. Един от първите от тези апарати, който ще бъде изстрелян в околоземна орбита още през ноември, е RAVAN (Radiometer Assessment using Vertically Aligned Nanotubes), предназначен за наблюдение на изменението на климата на Земята. През декември НАСА ще изстреля серията спътници CYGNSS (Global Navigation Satellite System), които ще мерят силата на ветровете над океаните за изучаване на тропическите циклони. Спътниците ще използват „отражението на джипиес сигнали от повърхността на океана за наблюдение на ветровете над тяхната повърхност“, съобщават от НАСА. Специалистите се готвят да изстрелят и спътници, които да провеждат наблюдение за сформирането, развитието и движението на ураганите. „НАСА все повече използва малко спътници за решаване на сериозни научни въпроси на различни мисии“, каза говорител на космическата агенция. 

8 пожара продължават да горят в Калифорния

Най-малко осем са пожарите, които продължават да горят в Калифорния. Големи щети са нанесени от огъня в южната част на щата, където се наложи евакуацията на над 80 000 жители. Никога не съм виждал тази планина да гори. Чух, че църквата да гори Никога не съм виждал подобно нещо през живота си, а съм тук от 1968 г.  Сега виждам планината в пламъци и това идва към нас и аз вече се страхувам., каза пред Ройтерс един от хилядите хора, които бяха принудени да напуснат домовете си.   Ненри Ерера, представител на властите, обясни защо огънят този път е създал по-големи проблеми от обичайните: Това е бързо движещ се пожар. Много е силен и много бързо се разпространява. Гори в много стръмен, неравен терен с мъртва растителност,  натрупана заради и сушата.  Вече пета година сме в период на суша.  Комбинацията от горещото време, относителната влажност на въздуха и ветровете, води до пожар, който се движи много бързо и е много силен.

Ураганът Нютон връхлетя в Мексико

Ураганът Нютон връхлетя сушата в Мексико близо до курорта Кабо Сан Лукас в щата Южна долна Калифорния, съобщи Националният център за ураганите в Маями, САЩ, цитиран от Франс прес. Нютон е на 10 км южно от бреговете на курортното селище, което беше тежко засегнато през 2014 г. от друг ураган, и се придвижва на северозапад със скорост на ветровете до 150 км в час.