20.08.2017

Турският парламент ратифицира договора за "Турски поток"

Строителството на газопровода може да започне в началото на 2017 г, смятат властите в Анкара

Още

Милер: "Турски поток" не се конкурира със "Северен поток-2"

  Доставките на газ по „Турски поток“ по посока на Европа няма да представляват конкуренция на проекта „Северен поток-2“. Това заяви директорът на „Газпром“ Алексей Милер в интервю за канала „Россия 24“, предаде БГНЕС. „Този газ, който ще идва по „Турски поток“ към турския пазар, няма да се конкурира с нашия руски газ, който идва в Европа чрез проекта „Северен поток-2“, заяви той. Милер допълни също, че междуправителственото споразумение с Турция за строежа на „Турски поток“, финализирано по време на посещението на руска делегация начело с Владимир Путин в Турция, влиза в сила от момента на подписването му вчера. „Този член, който говори за начало на реализирането на проекта, влиза в сила в момента на неговото подписване“, посочи той. По отношение на „Северен поток-2“ Милер допълни също, че „Газпром“ се надява на конструктивен диалог с Австрия по реализирането на проекта в определените срокове. „Разбира се искам конструктивен диалог, който ще бъде насочен именно към въпросите за реализирането на този проект във времевата рамка, определена от участниците в него“, каза той. Милер подчерта също, че Русия и Австрия през последното десетилетие са установили „традиции на конструктивно сътрудничество в газовата сфера“. В интервюто си ръководителят на газовата компания посочи още, че до края на годината „Газпром“ ще започне конкретни преговори със своите партньори от Европа във връзка с проекта „Посейдон“. „Ние планираме буквално през ноември-декември да започнем да водим тези преговори... Разговорите ще бъдат конкретни“ и по същество, допълни той. 

Русия планира да обсъди с ЕС реализацията на "Турски поток" и "Северен поток 2"

Руското министерство на енергетиката планира да обсъди със страните от Европейския съюз реализирането на проектите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Разговори ще се проведат и със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марош Шефчович, уточни министърът на енергетиката на Руската федерация Алескандър Новак  по време на Източния икономически форум: Ние планираме да обсъдим всички въпроси, засягащи енергетиката – нефт, газ и строителството на тръбопроводните инфраструктури на "Северен поток 2" и "Турски поток“. Очаква се да бъдат проведени обсъждания и в рамките на среща с Шефчович, която може да се проведе в края на септември или началото на октомври.Междувременно председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че енергийната компания очаква потвърждение, че всички разрешения, с които разполага за „Южен поток“ в турската икономическа зона, ще важат и за „Турски поток“.

Русия: Унгария може да се включи в "Северен поток" и "Турски поток"

В Близко време Унгария може да се включи към проектите на "Газпром" "Северен поток" и Турски поток. Това съобщи Юрий Ушаков, помощник на руския президент в навечерието на визитата на Путин в Будапеща, информира БГНЕС, пише Нова телевизия.  "Искам да отбележа, че нелоши перспективи за засилване на сътрудничеството (между Русия и Унгария - бел. ред.) има в нефтогазовата област: доставките от Русия осигуряват над 75% от унгарското потребление на петрол и 60% на газ. Не е изключено в бъдеще унгарските ни партньори да успеят да се включат в разработваните от "Газпром" нови маршрути за доставка на енергоносители като "Северен поток" и "Турски поток". Сега се обсъжда въпросът, че може даже да има разклонение на "Северен поток" към Унгария", заяви Юрий Ушаков, помощник на руския президент. На срещата си утре в Будапеща с Орбан руският президент ще обсъди ситуацията в Украйна, както и тази в Близкия изток. По думите на представителя на Кремъл двамата политици също ще разговарят за възстановяване на отношенията между ЕС и Русия.  Унгария вече увери Русия за възможностите за урегулиране на проблемите със строителството от Русия на нови блокове в АЕЦ "Пакш". "Росатом" има проект за постояването на два нови блока в атомната централа. Стойността на проекта е 12 млрд. евро. 4 от петте проблема по реализирането на проекта били вече урегулирани. Остава петият - финансирането на проекта трябва да получи одобрение от Еврокомисията. "Пакш" е построена още през 80-те години на миналия век и в момента осигурява около 40% от електроенергията в Унгария. Включването в процеса на още два блока почти ще удвои количеството произвеждана електроенергия и ще създаде 10 000 нови работни места. Сега вече много зависи от позицията на Еврокомисията, която с помощта на "увъртания" пречи на реализирането на този проект, който вече е съгласуван между унгарската и руската страна", подчерта Ушаков. Според плановете строителството на новите мощности трябва да започне през 20918 г. Русия и Унгария се договориха за строителството на новите блокове в АЕЦ "Пакш" през януари 2014 г. Русия ще предостави на Будапеща държавен кредит от 10 млрд. евро. Общо инвестициите в двата блока няма да са повече от 12,5 млрд. евр. В програмата на посещението на Путин в Унгария е включено подписването на пан за консултации между външните министерства на двете страни за 2017 г. и комплексна програма за междурегионално сътрудничество за периода 2017-2022 г. До момента Путин и Орбан са се срещали вече 6 пъти, като традиционно срещите си те провеждат през февруари.   

Италиански компании имат интерес към „Северен поток-2“ и „Турски поток“

  Италиански компании проявяват интерес към проектите „Северен поток-2“ и „Турски поток“, съобщи вицепремиерът Аркадий Дворкович, пише БГНЕС. „Ако трябва да говорим за проектите, които вие споменахте, то да, разбира се, италианските партньори проявяват интерес. Това не е тайна, компанията Saipem (дъщерната компания на италианския енергохолдинг Eni – бел.ТАСС.) участва в съответните процедури, които извършва "Газпром" по "Северен поток" и по "Турски поток", изтъкна Дворкович в отговор на въпроса дали има интерес от стана на Италия по двата проекта.

Новак: "Южен поток" и "Турски поток" не трябва да бъдат противопоставяни

Не трябва да бъдат противопоставяни проектите "Южен поток" и "Турски поток". Това са напълно различни проекти, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Русия 24":Русия в този случай, като производител и доставчик на газ, е готова да осъществи проекти, стига те да са потвърдени от всички страни и да бъдат дадени гаранции, че направените инвестиции ще имат възвръщаемост, а съответната инфраструктурата – търсена, посочи Новак. По време на преговорите във вторник в Санкт Петербург президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се разбраха да възобновят работа по проекта за газопровод "Турски поток". За "Южен поток" Путин каза, че Русия е понесла загуби след отказа на европейските партньори да участват в него. По думите му, сега не са достатъчни разговори за възобновяването на проекта, а "железобетонни" гаранции.

Александър Новак: Проектите "Южен поток" и "Турски поток" не трябва да се противопоставят

Не трябва да бъдат противопоставяни проектите "Южен поток" и "Турски поток". Това са напълно различни проекти, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Русия 24":Русия в този случай, като производител и доставчик на газ, е готова да осъществи проекти, стига те да са потвърдени от всички страни и да бъдат дадени гаранции, че направените инвестиции ще имат възвръщаемост, а съответната инфраструктурата - търсена, посочи Новак. По време на преговорите във вторник в Санкт Петербург президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се разбраха, да възобновят работа по проекта за газопровод "Турски поток". За "Южен поток" Путин каза, че Русия е понесла загуби след отказа на европейските партньори да участват в него. По думите му, сега не са достатъчни разговори за възобновяването на проекта, а "железобетонни" гаранции.

Русия обсъжда с ЕС реализирането на „Северен поток-2“ и „Турски поток“

  Руското министерство на енергетиката планира да обсъди със страните от Европейския съюз реализирането на проектите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Разговори ще се проведат и със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марош Шефчович. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Алескандър Новак в рамките на Източния икономически форум, предаде БГНЕС. „Ние планираме да обсъдим всички въпроси, засягащи енергетиката – нефт, газ и строителството на тръбопроводните инфраструктури „Северен покот-2“, „Турски поток“, заяви Новак в отговор на журналистически въпрос. Министърът добави също, че обсъждания се планират и в рамките на среща с Шефчович, която може да се проведе в края на септември или началото на октомври.  По-рано руската компания „Газпром“ и нейните европейски партньори по проекта - Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall, направиха заявка пред германски и полски антимонополни регулатори за създаване на съвместно предприятие по „Северен потк-2“. Германия одобри решението, но полските регулатори изразиха възражения, тъй като създаването на такова съвместно предприятие би могло да допринесе за ограничаването на конкуренцията. По-късно компаниите оттеглиха искането си пред полските власти. „Газпром“ и неговите партньори до края на тази година ще трябва да определят нов модел за финансиране на проекта „Северен поток-2“. Регистрираната в Швейцария компания Nord Stream 2 AG, която е оператор на газопровода, е изцяло собственост на „Газпром“, тъй като западните компании все още не са вложили в нея капитал. Тръбопроводът трябва да преминава по дъното на Балтийско море от руските брегове до германска територия. Капацитетът на всеки един от двата му ръкава трябва да е 27,5 млрд. куб. м за година.

Проектът за газовия хъб ще се развива независимо от "Северен поток 2" или "Турски поток"

Проектът за газовия хъб "Балкан" ще се развива независимо от това какво се случва със "Северен поток 2" или "Турски поток", независимо от обстоятелствата, каза днес Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, който заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова посети компресорната станция "Провадия" край Варна, предаде БНТ. По думите му е добре и руската страна да се включи в него, защото колкото повече ликвидност има, е толкова по-добре. Борхард посочи, че хъбът може да започне да работи и без руска газ, но на по-късен етап това ще попречи на неговата конкурентноспособност. До 9 ноември в ЕК трябва да бъде представено предложението за извършване на предпроектни проучвания за реализацията на газовия хъб, а след това може да бъде осигурено и финансиране, допълни Борхард. Той потвърди, че ЕК е готова да участва в тристранни срещи между България и други заинтересовани държави за изграждането на хъба, независимо дали става дума за Русия, Турция или друга страна. Това е проект не само на ЕК-България, а е за целия регион, посочи Борхард. Той каза още, че за осигуряване на газовата свързаност между държавите в региона могат да бъдат ползвани различни европейски финансови механизми. По думите му средства могат да получават както проекти на страни-членки на ЕС, така и на държава-член и нейна съседка, която не е в Съюза. Газопреносната инфраструктура, с която разполага България, е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за реализацията на проекта за газов хъб, допълни министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че на наша територия се намират 80 на сто от компресорните станции в целия регион. Петкова припомни, че непрекъснато се работи за подобряване на инфраструктурата, като "Булгартрансгаз" ЕАД вече е приключило първия етап от програмата за модернизация на транзитната газопреносна мрежа, чиято стойност е била 220 милиона лева. За изпълнение на втория етап от програмата, който включва модернизация на три компресорни станции, са необходими около 140 милиона евро, като ще разчитаме и на подкрепа от ЕК, каза още Петкова. По повод договарянето между Русия и Турция за "Турски поток" вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че това няма никакво отношение към проекта за газовия хъб "Балкан". Това не са конкурентни проекти, както и хъбът не е продължение или алтернатива на "Южен поток", посочи Дончев.