11.12.2016

Ангел Иванов: Болните от СПИН не са опасни за обществото

Десетки младежи се включиха в шествие в столицата за отбелязване на Световния ден в борбата срещу ХИВ и СПИН с балони и червени ленти, символ на солидарност с болните.Хората трябва да проумеят, че болните от СПИН не са опасни за обществото и няма защо да ги отбягваме. Има едни прости мерки, които трябва да се спазват, за да не се заразим с вирусът, на който те са преносители. ХИВ не се предава като пием от чаша с наш приятел или близък, който е преносител на вируса, каза Ангел Иванов - заместник столичен координатор на Българския младежки червен кръст. Дарина Василева заяви, че се е поинтересувала от обучение за борба с ХИВ и СПИН, защото иска да стане лекар един ден. Така много бързо Дарина става част от БМЧК и се включва активно в подготовката на отбелязването на деня, посветена на борбата с ХИВ и СПИН: Това шествие е кулминацията на акцията и цели да покаже на хората, че СПИН и ХИВ не трябва да се игнорират, а хората, които са болни не трябва да се дискриминират. Тази идея ме привлича, защото ако може моето участие да помогне до някаква степен, ще се чувствам щастлива.Шествието премина по пешеходната зона от бул. “Витоша” и завърши с флашмоб в парка пред Народния театър

Още

Трима са болните от СПИН русенци

Трима са заразените от ХИВ в Русе. Броят им се запазва през последните години. Данните станаха ясни по време на безплатни изследвания, които Регионалната здравна инспекция в Русе организира. За 13-а поредна година русенци си направиха тестове, този път в един от големите търговски центрове в града.

Вдигат паметник на опълченеца Ангел Иванов Въцов- Комитата в Монтана

Да бъде изграден паметник на бившия кмет на Фердинанд Ангел Иванов Въцов- Комитата предлагат общественици от Монтанско. На среща с областната комисия "Военни паметници" бе разгледан инвестиционния проект за изграждането на монумента в родното му селo Бели мел. Областният управител на Монтана Ивайло Петров ще изпрати решението на министъра на

Тройно се е увеличил броят на болните от варицела и скарлатина в Пловдивска област

Тройно увеличение се отчита в броя на болните от скарлатина в Пловдив и областта през последната седмица. Това съобщи за Радио „Фокус" - Пловдив дежурен в Регионалната здравна инспекция. По думите му през последната седмица случаите са 18, докато през предходната са били 6. Увеличение се отчита и при броя на болните от варицела. През последната седмица те са 36, докато през предходната са били 10. Леко понижение има и при пациентите с чревни инфекции. През последната седмица случаите са 27, докато през предходната заразените са били 30. Не са регистрирани случаи на менингит на територията на Пловдивска област. 58 на 10 000 души е заболеваемостта от остри респираторни заболявания в града и областта през последната седмица. „Епидемичната обстановка е динамична и рязко променлива, предвид сезона и по-ниските температури“, каза още дежурният. През КАБКИС са преминали 35 клиенти, които са получили пред и след тестово консултиране и са узнали своя ХИВ статус.

Психиатър: Липсва система от грижи за психично болните

Липсва системата от грижи за психично болните, когато напуснат болничната среда, а тяхното място не в болниците, а сред нас, но с достойни условия за живот, каза д-р Цветеслава Гълъбова от държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

Трогателен клин създадоха българските военни в подкрепа на болните деца

Български военни от контингента ни в Афганистан създадоха клип в подкрепа на болните деца, на които помага инициативата на президента „Българската Коледа”. Видеото вече има около милион гледания онлайн, но авторите му не търсят известност, а се надяват с негова помощ да се помогне на тези, които имат най-голяма нужда, информира БТВ. „Подобни клипове, ако стоят добри идеи зад тях, са много мощно средство за набиране на дарения. Хората обръщат внимание на тези неща – всеки живее забързано ежедневие, но когато му се представи кауза по този начин за секунда забравя за себе си и помага”, каза в студиото на „Тази събота” заснелият видеото редник Станислав Йотовски. Той открил силата на видеото, когато негови приятели снимали завръщането му от мисия: „Беше един видеоклип, който зае част от медийното пространство, но не помогна на никого”. По-късно направил видео за дете в нужда и така били събрани пари за два курса лечение в Китай. Видеото от Афганистан обаче е най-мащабното до момента, в него участва цялата охранителна рота от Летище Кандахар. Тя беше командвана от старши-лейтенант Славена Желязкова. „Нашата битка, колкото и сериозна да е там, не може да се сравни с битката, която имат тези деца и най-вече техните близки”, коментира тя. Желязкова, която е първата българка на опасната позиция, смята, че раздялата с близките може би прави войниците по-чувствителни на определени теми, но освен това те са „големи хора с големи сърца”, които са се включили в инициативата по свое желание, а не по заповед.

Зад решетките: Болните затворници с белезници за леглото

Болните затворници в Пловдив се държат приковани с белезници към леглата. Това установи проверка на заместник-омбудсмана Диана Ковачева и експерти от Националния превантивен механизъм в градската тъмница. Там в момента излежават присъди общо 485 души.

Девет са специализираните комисии за оценяване на лечението на онкологично болните в Пловдив

Девет са специализираните  комисии за оценяване на лечението на онкологично болните, които вече  работят пълноценно в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Те отговарят напълно на новите изисквания на здравното министерство, а до момента с центъра са сключили договори повече от 30 болници от Южен централен район.                                  Във всяка комисия има клиничен онколог, патоанатом, специалист по нуклеарна медицина, образна диагностика и специалист по съответната локализация на тумора. Лекарите, вземащи решения за терапията на всеки болен се определят със заповед на управителя на центъра д-р Красимир Вальов. Комисиите работят по предварително изготвен седмичен  график. На ден минават по около 40 души.Ако е необходимо, списъкът с пациенти ще бъде увеличен, за да няма забавяне, подчерта д-р Вальов.  Той допълни, че явяването на онкологична комисия гарантира комплексността на терапията. Самото лечение зависи от много фактори - вид и големина на тумора, възможност за операция, има ли метастази, възраст на пациента, съпътстващи заболявания и др., а специализираните комисии преценяват кое е най-ефективното и в каква последователност.

Една четвърт от българите искат психично болните да бъдат в изолация

Всеки четвърти у нас смята, че хората с психични проблеми трябва да бъдат изолирани в специализирани институции или болници. Това показват данните от национално социологическо проучване, проведено от Сдружението за прогресивна и отворена комуникация. Според друго допитване над половината и от учениците тийнейджъри от София са за изолация на психично болните, съобщава БНР.