22.02.2017

Вероника Стоилова: Младите са най-крехката категория, податлива на радикализъм

Студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград участват в международно състезание за популяризиране на положителните послания като оръжие срещу екстремизма. До 7 декември те ще изпратят във Вашингтон своите материали за финалния етап на конкурса. В предаването "Преди всички" преподавателят в университета Вероника Стоилова мотивира участието и интереса към темата така: Можем да се противопоставим по съвсем човешки начин – като обърнем заряда и от негативен го направим положителен. Опитваме се да покажем на младите хора силата на позитивните послания, защото думите и положителният заряд зад тях могат да променят – нагласи, поведение, дори хора.Университетската група акцентира върху снимков материал на млади хора с позитивно послание, разказа Вероника Стоилова:С позитивното излъчване, с усмивката, добротата на младия човек, необременен от времето и живота, може да предизвика не само усмивка, но и положителен заряд у хората отсреща.Младите хора са най-крехката категория, която лесно може да стане подвластна на идеите на радикализма, затова кампанията е насочена основно към тях: Чрез информиране на повече млади хора бихме могли да подскажем, че екстремизмът не е нещо, което може да бъде част от живота ни и съответно хората не би следвало да следват радикалните идеи, които унищожават, вместо да изграждат. Още по темата слушайте в звуковия файл.

Още

Плевнелиев: Всяка политическа криза може да бъде решена с помощта на младите

  Каквато и да е парламентарна и политическа криза, каквото и да е противопоставяне, която и да е драма в държавата, може да бъде решена устойчиво само и единствено с младите и в интерес на младите. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който се срещна с участниците в инициативата „Мениджър за един ден“, предаде БГНЕС. Преди да преотстъпи креслото си на Георги Кръстев, от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка” – гр. Русе, който стана президент на България за един ден, Плевнелиев обясни, че подкрепя тази инициатива с огромно сърце и огромна надежда за младите хора. „Още като мениджър, министър, президент винаги съм бил част от тази инициатива. Тя е много смислена и дава шанс на младите хора да формират дневния ред на най-висшата институция в държавата, която е президентската. С голямо сърце, но и с голяма надежда, че ще чуем младите, а и те ще зададат правилната посока за развитие“, заяви Росен Плевнелиев. Той обясни пред останалите ученици, които също посетиха кабинета му, че се чувства особено щастлив, че точно те са в президентската институция. „Много символично е, че с началото на поредната парламентарна и политическа криза в държавата, държавният глава е заедно с младите, с тези, които имат позиция, желания и воля да формират България и тези, които представляват бъдещето на България. Моят апел ще бъде към всички политици, в рамките на тази прекрасна инициатива, да си дават сметка, че каквато и да е парламентарна и политическа криза, каквото и да е противопоставяне, която и да е драма в държавата, може да бъде решена устойчиво само и единствено с младите и в интерес на младите“, убеден е държавният глава. Плевнелиев обясни, че е радостен, че Георги Кръстев заема мястото му за един ден. „Оставям България днес в добри ръце и ще се радвам да бъдете активи и граждани с позиция, обърна се още президента към младия си „наследник“. След като седна на президентския стол, Георги Кръстев, каза, че президентът трябва да олицетворява единството на нацията. „В такива тежки времена той трябва да бъде крепител и чрез точна преценка, характер и лидерски умения, трябва да сплоти целия народ, независимо от политически принадлежности, религиозни вярвания и етнос“, коментира момчето. „Вижте какъв страхотен съвет получих“, добави и Плевнелиев. Участниците в тазгодишния формат на „Мениджър за един ден“ ще се запознаят с дейността на институцията и ще се срещнат с екипа на президента Росен Плевнелиев. Инициативата “Мениджър за един ден”, в която се включват държавници и мениджъри от частната сфера и обществения живот, желаещи да помогнат за професионалната ориентация и реализация на участниците, се провежда ежегодно в над 100 държави по целия свят. 

Йотова: Когато спечелим изборите с ген. Румен Радев ще започнем с политиките за младите хора

  Бъдещето на младите хора е един от основните ни приоритети. Това заяви снощи Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от ИК и подкрепен от БСП, пред препълнените зали в Мездра и Враца, съобщи БГНЕС. „В този беден регион безработицата е огромна. И трябва да осигурим бъдеще и препитание на младежите. Цецка Цачева ви обяснява как трябва да бъдете достатъчно образовани, за да привличате бизнеса да инвестира в Северозапада! Това е обидно! Младите хора са достатъчно образовани, но тях просто ги няма. Бягат в чужбина, защото тук не могат да си намерят работа”, отбеляза Илияна Йотова. „Нали за тях писахте стратегии, правехте програми с европейски пари. Сега се сещате да се обърнете към младите хора – но тях ги няма, избягаха в чужбина”, допълни кандидатът за вицепрезидент. Според нея ГЕРБ са имали достатъчно време, за да се погрижат за цвета на нацията, но това не е станало. Нещо повече – те продължават с пагубната си политика спрямо младите хора. „Наскоро приеха закона за образование, който обаче не осигурява равен старт на всички. Децата, чиито родители имат пари, ще учат. Тези, които нямат, може да са талантливи, обаче няма да имат възможност да се образоват”, категорична бе Йотова. Тя разкритикува управляващите, че са допуснали тази година първолаците да тръгнат на училище без буквари. „Когато спечелим изборите, ние с ген. Румен Радев ще започнем с политиките за младите хора. Защото ако не се вземат мерки, регионите още повече ще обезлюдяват. До 2050 година населението на България ще бъде едва пет милиона. Като няма млади хора да работят, от къде ще се плащат пенсии, социални осигуровки, кой ще произвежда?”, запита кандидатът за вицепрезидент. Тя призова хората от Мездра и Враца да гласуват. „Толкова време ни мачкаха и притискаха! Но ни остана едно нещо - правото на избор! Няма да позволим да ни го отнемат. Да се вдигнем като един срещу ГЕРБ, които искат да купят нашия глас. И да не им разрешим”, заключи Илияна Йотова.

Евростат: 58% от младите българи са в лоши жилищни условия

Повече от половината от младите българи /около 58 на сто/ във възрастовата граница 15-29 години живеят в недобри жилищни условия, в пренаселени жилища или плащат прекалено тежка цена за жилище, сочат данни от анализ на Евростат за качеството на жилищните условия в ЕС-28 през миналата година. Според данните на НСИ у нас във възрастовата категория 15-29 години е имало около 1,2 милиона млади българи от близо 7,2-милионното население на страната, предаде БНТ. Жилищният фонд, с който са разполагали българските домакинства през миналата година е бил около 3,9 милиона жилища. От тях най-голям е бил броят на тристайните жилища - повече от 1,3 милиона. Следват двустайните жилища - около 1,2 милиона. Едностайните жилища у нас са били около 350 хиляди. Жилищата с 4, 5, 6 или повече стаи у нас са били около 1 милион, показват данни на родната статистика. В най-тежки жилищни условия са се намирали младите хора в Румъния, където 69 процента от младите румънци /15-29 г./ са живеели в условия на пренаселеност и препълнени домакинства. В условия на пренаселеност и криза за жилищна площ /освен в северната ни съседка и България/, са били също повече от половината от младите хора в Унгария, Полша, Хърватия, Словакия и Латвия. Анализът на Евростат отчита, че през миналата година в ЕС е имало около 90 милиона млади хора на възраст 15-29 години или 17,7 на сто от населението на ЕС-28. Близо 8 процента от населението на ЕС на възраст 15-29 г. са се сблъскали с жилищни проблеми и тежки жилищни условия, отчита европейската статистика. Според европейските стандарти на всеки европеец над 15-годишна възраст се полага самостоятелна стая или двама души от един и същи пол на възраст 15-17 години също би трябвало да живеят в отделна стая. Най-облагодетелствани откъм жилищни условия са били младите хора в Белгия, Холандия и Финландия, където едва между 2 и 5 процента от възрастовата категория 15-29 г. са имали някакви жилищни проблеми и затруднения. Според анализа на Евростат качеството и благосъстоянието откъм жилищни условия на гражданите на ЕС са от ключово значение за стандарта на живот и основен елемент от социалното включване в Евросъюза.

Бокова: Младите трябва да са социално ангажиерани и да уважават човешкото достойнство

  Трябва да мотивираме младите да уважават различността и човешкото достойнство. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на международен форум „Интернет и радикализация на младите хора“ в Квебек, предаде БГНЕС. Близо 400 участници се включиха във форума, организиран от ЮНЕСКО и правителствата на Квебек и Канада. Основният фокус на събитието бе дискутирането на начини за противодействие на опитите на екстремистите да използват интернет за радикализиране на младите хора и за насаждане на омраза и нетърпимост. „Трябва да мотивираме младите хора да бъдат социално ангажирани и да вземат активно участие във всички действия за предотвратяване на насилието и екстремизма, за изграждане на траен мир в техните общности. Те трябва да бъдат можещи личности, да имат критично мислене, за да вземат правилните решения, да уважават различността и човешкото достойнство“, заяви Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. ЮНЕСКО противодейства на агресивната радикализация като насърчава образование за глобално гражданство, информационната грамотност, междукултурния диалог и различни инициативи за гражданска ангажираност. Тези дейности отразяват ангажимента на организацията да съдейства за установяването на траен мир, зачитането на многообразието и правата на човека, включително свободата на изразяване. 

Младите хора за равносметката през 2016-а и предстоящата 2017-а

Най-интересните събития и процеси на изминаващата година са в сферата на политиката, смята Лидия Бориславова, студентка по право, която е и политолог и член на Студентския клуб на политолозите в СУ и беше гост на предаването "Хоризонт за вас". Лидия поясни, че:  2016 беше доста динамична и за България, и за света -  като се започне от изборите за президент - и в България, и в САЩ, бежанска криза и т.н. Изключително интересни неща се случиха през тази година, но мисля, че следващата ще бъде още по-динамична. Мисля, че има още какво да се види и светът още повече ще се промени, допълни Лидия Бориславова.  На мен лично не ми хареса, че макар 2016-а да изглежда като една година на промени, която ще е отправна точка в бъдещето, тези промени са като че ли само на хартия, каза Денис Олегов, който е млад писател и журналист и също се включи в разговора в ефира на "Хоризонт". Той допълни: Аз лично като млад автор и журналист не усещам какво се е променило толкова. Цветина Рангелова, която е музикантка и беше третият участник в дискусията, каза, че това, което е най-неприемливо за нея в съвременния начина на живот  е комерсиализацията, дори на мисленето на хората: Реално във всичко се стига до пари, мен това много ме дразни. Всичко е до пари. Осъзнавам, че дори образованието, което всеки от нас трябва да има на хартия - да си показва дипломите, също е свързано с пари. И се третира като нещо, което трябва да имаш, но същевременно е като лукс третирано.... Според мен в България най-наболелите проблеми в България са икономика, образование, здравеопазване и спаведливостта, която често липсва, обобщи Лидия Бориславова и веднага допълни: Но нещото, което най-много ме дразни е, че с всяка изминала година все повече демографски се влошава държавата. И с всяка изминала година имам чувството, че продължава да не се обръща внимание на това. Според мен, за да се справи България с това, трябва да се тръгне от образование, защото масово младите хора си тръгват от България, а не възрастните. И си тръгват, защото те не намират възможност за развитие, не виждат перспектива. И, разбира се, че управлението, политиците на могат да задължат младите хора да останат, но са длъжни да направят така, че те сами да поискат да  го направят. И според мен всичко се започва от образование. Ако има качествено образование и достатъчно възможности тук хората да изберат нещо, което могат да учат и знаят, че като излязат от университет ще имат възможност за робота и за развитие, няма да им се наложи да напуснат. Цветина Рангелова опонира, че рамките се поставят отстрани върху младите хора:Смятам, че рамките си поставят върху нашите глави...и са ми казали - "ти трябва да мислиш така". Не, не трябва! Аз мога да направя всичко, това е 21-и век. ....Съответно - аз мога да променя България, дори да не съм в България.  Тъй като аз смятам да замина, но не защото тук не ми харесва и тук няма работа, и тук няма пари - аз ако тук не се оправя, и там няма да се оправя.Мога да заявя смело, че никак не е лесно и ако човек не хвърли всички сили, за да направи нещата, които иска сам, няма кой да му помогне, няма кой просто да дойде ей-така и да ти каже -  "ето ще ти издам книгата, ще ти редактирам текстовете" - не става така, добави Денис Олегов. Повече от мненията на младите хора чуйте от звуковия файл.

Дейвид Мойс вярва, че младите ще спасят "Съндърланд" от изпадане

Мениджърът на футболния "Съндърланд" Дейвид Мойс се надява, че тимът му може да се спаси от изпадане благодарение на младите играчи в отбора, на които дава шанс за изяви. От началото на сезона бившият мениджър на "Манчестър Юнайтед" и "Евертън" даде използва 10 футболисти под 23 години, в това число защитниците Пади МакНеър, Доналд Лав и Джейсън Денайер, както и халфовете Дидие Нгог и Аднан Янузай. Където и да съм работил, винаги много съм държал на младите играчи от академията. Иска ми се и в "Съндърланд" да бъде така. Нека младите играчи мислят по следния начин - ако отида в Съндърланд, мениджърът вероятно ще разчита на мен. Може би това е по-добре за мен, отколкото да отида в някой голям отбор и да седя резерва, добави Мойс. Това е мотивацията, която трябва да показваме както на родителите на младите футболисти, така и на самите тях, за да може те да дойдат в Съндърланд, каза още шотландецът. "Съндърланд" се намира на дъното във Висшата лига, а в събота на тимът му предстои много важен мач с пряк съперник за оставане в елита - тима на "Хъл Сити".

Без данък доход за младите семейства искат младежите на БСП в Пиринско

На провелия се вчера областен съвет на Младежко обединение в БСП - област Благоевград, представителите на младите социалисти от областта обсъдиха свои съвместни инициативи и дискутираха върху корекции в своя устав и конкретни законодателни промени, които биха могли да облекчат младите семейства и да ги стимулират да раждат и отглеждат повече деца в България. В този контекст от заседанието бяха излъчени няколко конкретни предложения - като да бъдат освободени от данък доход семействата с деца до 3-годишна възраст. Мотивите на младите социалисти ...

Диана Стоилова, МИКЦ-Враца: С подкрепата на Министерство на младежта и спорта ще помагаме на младите хора в област Враца

С подкрепата на Министерството на младежта и спорта, което ни избра за Младежки информационно-консултантски център в града, ще помагаме на младите хора в област Враца. Това заяви координаторът на МИКЦ-Враца Диана Стоилова пред местната телевизия Rimex. Тя разказа, че МИКЦ-Враца ще работи за подкрепа на младите хора, ще извършва консултации и насочва младежите за ориентация в сферите на младежко предприемачество, структурен диалог между гражданския сектор и общините и държавата, превенция на девиантно поведение и други. „Експертите, които сме включили в проекта, имат много сериозен опит. Имаме млади консултанти, имаме и по-опитни, те ще подкрепят и ще съдействат на младите хора. Това може да се случва дори и дистанционно, като всеки...