26.04.2017

Япония и Южна Корея санкционират Северна Корея

Япония и Южна Корея ще наложат санкции над Северна Корея, след ядрените опити на Пхенян. Двете държави предприеха мерки, след като Обединените нации обявиха решението си да се намали годишния износ на Северна Корея с една четвърт.

Още

Южна Корея и Япония остро осъдиха изстрелването на балистични ракети от Северна Корея

Трите балистични ракети, изстреляните днес от Северна Корея, са били ракети "Нодон" със среден обсег и са прелетели около 1000 километра, съобщи южнокорейски военен, цитиран от Ройтерс. Поне една от ракетите е паднала в идентификационната зона на японската военновъздушна отбрана.   Японските медии съобщиха, че и трите ракети са паднали в тяхната "изключителна икономическа зона", предаде ТАСС.   Изстрелването на трите ракети вероятно е демонстрация на сила от страна на Северна Корея, която е трябвало да съвпадне със срещата на високо равнище на Г-20 в Китай, се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Говорител на външното министерство в Сеул заяви: Днешното изстрелване на ракети от страна на Северна Корея е крещящо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. То представлява сериозна провокация, която показва, че ядрените и ракетни технологии в Северна Корея застрашава съседните страни, международната общонст и сигурността на полуострова. Нашето правителство категорично ги осъжда. Японският министър на отбраната Томоми Инада изрази безпокойство от действията на Северна Корея.   Това е сериозна заплаха за сигурността на Япония и явно нарушение на сакнкциите на Съвета за сигурност на ООН. Това е неприемливо и ние изразяваме сериозно безпокойство от действията на Северна Корея.    Като се има предвид, че и трите ракети са паднали на почти едно и също мяст в едно и също време, мисля, че тяхната ракетна технология е съществено подобрена. Ракетите са изстреляни от западен регион, на юг от столицата Пхенян, броени часове след срещата на лидерите на Южна Корея и Китай в китайския град Ханчжоу. На тази среща китайският президент Си Цзинпин се обяви против разполагането на американска система за противоракетна отбрана в Южна Корея. Вашингтон и Сеул планират такъв щит с аргумента, че се увеличават заплахите от Северна Корея. От Пекин призоваха към спокойствие. Говорител на Министерството на външните работи заяви:Позицията на Китай по въпроса е последователна и ясна. В момента ситуацията на корейския полуостров е твърде сложна и несигурна. Надяваме се че заинтересованите страни ще могат да избегнат действия, които повишават напрежението и ще  продължим съвместните усилия за стабилен мир на полуострова.  

САЩ, Япония и Южна Корея със съвместни учения за прихващане на ракети на Северна Корея

САЩ, Япония и Южна Корея са провели първите съвместни учения за прихващане на ракети на Северна Корея във връзка с ядрените и ракетни изпитания на Пхенян, предава РИА Новости.  Ученията са се провели при Хавайските острови във вторник местно време под кодовото име „Тихоокеански дракон“ и в тях са били задействани военни кораби със система за ранно локализиране Aegis. Реално изстрелване на ракети по време на тристранните учения не е извършвано, но тяхното провеждане доведе до незабавна реакция от страна на Северна Корея. В заявление, предадено в сряда по канала на Централната телеграфна агенция на Корея, действията на САЩ, Япония и Южна Корея са разгледани като „провокация“ и „опит да се наруши мира и сигурността“ в Азиатско-тихоокеанския регион.  „Армията и народът на Северна Корея неотклонно ще работят за увеличаване възможностите за нанасяне на превантивен ядрен удар“, се казва още в изказването. 

Южна Корея изстреля балистична ракета в отговор на изпитанието на Северна Корея

Южна Корея извърши успешен опит с балистична ракета с голям обсег, съобщава БНТ като се позовава на националната информационна агенция Йонхап. Ракетата от тип "Хьонму" е способна да порази цел на разстояние от 800 километра. Това би ѝ позволило да достигне цялата територия на Северна Корея. Опитът дойде в отговор на поредната балистична ракета със среден обсег изстреляна от Северна Корея. Тя прелетя около 60 километра, достигайки максимална височина от близо 190 километра и падна в Японско море без да причини щети. Американският президент Доналд Тръмп и японският министър-председател Шиндзо Абе се обединиха около мнението, че последният опит на Северна Корея с балистична ракета е "опасна провокация и сериозна заплаха". Японският премиер ще следи как ще реагира Китай на действията на Северна Корея след срещата между китайския президент Си Цзинпин и американския му колега днес и утре....

В отговор на Северна Корея! Южна Корея изстреля балистична ракета

Южна Корея извърши успешен опит с балистична ракета с голям обсег, заяви националната информационна агенция Йонхап, предаде БНТ. Ракетата от тип "Хьонму" е способна да порази цел на разстояние от 800 километра. Това би ѝ позволило да достигне цялата територия на Северна Корея. Опитът дойде в отговор на поредната балистична ракета със среден обсег изстреляна от Северна Корея. Тя прелетя около 60 километра, достигайки максимална височина от близо 190 километра и падна в Японско море без да причини щети. Американският президент Доналд Тръмп и японският министър-председател Шиндзо Абе се обединиха около мнението, че последният опит на Северна Корея с балистична ракета е "опасна провокация и сериозна заплаха". Японският премиер ще следи как ще реагира Китай на действията на Северна Корея след срещата между китайския президент Си Цзинпин и американския му колега днес и утре.

Южна Корея и Япония наложиха нови санкции на Северна Корея

Южна Корея и Япония наложиха нови санкции на Северна Корея в отговор на извършения от нея през септември ядрен опит, предаде ДПА.  В черния списък са включени десетки юридически и физически лица, които играят роля в ядрената и ракетната програма на Пхенян. Япония, освен това, затяга още повече търговските ограничения за Северна Корея и засилва контрола над хора и компании, базирани в Китай.  Действията, предприети от Сеул и Токио, са в допълнение към новите санкции, наложени тази седмица от ООН. Северна Корея реагира остро и обеща да отговори с нови мерки за отбрана. 

Южна Корея ще унищожи Северна Корея при нова ядрена провокация

Президентът на Южна Корея Пак Кън-хе заяви, че страната ще се готви за ядрени провокации от страна на КНДР, предаде Пак Кън-хе. „Сеул ще предприеме по-ефективни действия по отношение на Северна Корея“, заяви президентът. Тя отбеляза, че „Южна Корея ще сложи край на се

Южна Корея ще проведе огромни военни обучения край границата със Северна Корея

Военните в Южна Корея заявиха в четвъртък, че ще проведат най-мащабните артилерийски учения край границата си със Северна Корея, за да покажат своята решителност да отговорят на бъдещи провокации, предаде Yonhap, цитиран от Фокус. Обученията ще се проведат в деня преди отбелязването на първата годишнина от обстрела от страна на Северна Корея на районите на юг от демилитаризираната зона, разделяща двете държави.

САЩ и Южна Корея започват военни учения, Северна Корея готви пореден ядрен опит

Южна Корея стартира нова поредица от съвместни военни учения със Съединените щати, с които се тестват възможностите за спешно увеличение на американския контингент в района при необходимост. Паралелно се провеждат и големи полеви маневри с участието на всички родове войски. Отработва се оперативен план за удари по ракетни и ядрени бази в Северна Корея в случай на извънредна ситуация.  Междувременно южнокорейски представител предупреди, че режимът в Пхенян се готви за нов – шести поред, подземен ядрен опит. За това загатват и спътникови снимки, на които се позовават американски анализатори. Северна Корея е извършила общо пет подобни ядрени изпитания от 2006 година досега.