29.04.2017

Канада отмени входните визи за гражданите на Мексико

Мексиканските граждани вече не се нуждаят от входни визи за Канада, които бяха въведени от предишното консервативно правителство в отговор за наплив на имигранти от Мексико, предаде Франс прес. В момент, когато новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп иска да подсили мерките за спиране мек ...

Още

Рали Мексико стартира със забележителна фиеста в Мексико Сити

Рали Мексико, трети кръг от световния рали шампионат за 2017 г., започна със забележителен празник на площад Сокало в сърцето на Мексико Сити. Хиляди се събраха да наблюдават и чуят автомобилите на мя...

Очакванията за политиката на Тръмп спрямо Мексико

Кои от предизборните си обещания ще изпълни новият президент на Съединените щати - светът все още е в очакване на много от отговорите, но по някои въпроси вече се очертаха ясни тенденции за бъдещата политика на администрацията на Доналд Тръмп. Сред тях е строежът на прословутата стена по границата с Мексико, която Тръмп обеща. С изявленията си от началото на годината той даде да се разбере, че намерението е сериозно. За Мексико се задават трудни времена и основните причини за тях се свързват с новия американски президент.Намерението за строежа на поредната велика стена в човешката история в 21-и век се превърна в цял свят в символ на опасенията от политиката на новия обитател на Белия дом. Стена, която ще спре нелегалните емигранти, беше едно от основните обещания от  предизборната кампания на Тръмп.Всички изявления на Тръмп за Мексико напоследък предизвикват спад  на песото заради несигурността относно икономическото бъдеще на страната, която влияе на пазарите. Преди изборите имаше надежда, че кампанията е едно, а реалните действия в политиката - друго. Много мексиканци смятаха, че Тръмп просто е играл роля, за да спечели изборите. Само че Тръмп не забрави. И даже настоя да се забърза процесът. За тази цел ще се наложи първоначално американските данъкоплатци да инвестират в стената. Не е ясно колко ще струва тя:  Под някаква форма Мексико ще ни компенсира. Има много различни начини. Ще ни върне парите за стената. Това ще стане. Дали като данъци, или просто ще ни върне парите, може би второто, настоява Тръмп. От своя страна, мексиканските власти са твърди в  позицията си, че американците могат да си строят каквото искат, но пари от Мексико за стената няма да получат. Президентът Енрике Пеня Нието заяви: Очевидно е, че имаме някои различия с новото правителство на Съединените щати. Като например стената, за която Мексико няма да плати, разбира се. Стената не е единствената причина за главоболията, които предизвиква Тръмп в Мексико. Той критикува и търговските споразумения с южния съсед и започна отлив на инвеститори. Подейства заканата за 35 процента мито за всички, които изнасят производството си от САЩ. "Форд" се отказа от нов завод в Мексико, "Фиат-Крайслер" също заложи на укрепване на производствената база в Съединениете щати. Американското автомобилостроене има 10 завода в Мексико, където са вложени 24 милиарда през последните 5 години.  В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Савина Спасова.

Енрике Пеня Нието: Мексико няма да плаща за никаква стена

Мексико ще бъде широко скроена в отношенията си със САЩ по време на преговори, но няма да плаща за никаква стена. Това заяви президентът на Мексико Енрике Пеня Нието, цитиран от Евронюз, като добави, че иска сделка, която да е в полза и на двете страни: Очевидно е, че имаме различия със следващото правителство на Съединените щати, като въпроса със стената, за която, разбира се, Мексико няма да плати, и допълни: Съединените щати трябва да поемат ангажимента да споделят отговорността за спиране на трафика на нелегални оръжия от САЩ към Мексико, както и да се спрат незаконните средства, които криминалните организации в нашата страна получават. Решението на новоизбрания президент Доналд Тръмп да построи стена на границата между двете държави, за да се спрат нелегалните имигранти, и заплахата му, че Мексико трябва да плати за нея, разтревожи мнозина: Като страна не може да плащаш за нещо, което не строиш ти и не е в твоя полза. И сега компании решават да не инвестират заради заплахите на Доналд Тръмп. Това се отразява на финансите на всички мексиканци, коментираха жители на Мексико сити. Тръмп встъпва в длъжност на 20 януари. Миналата седмица Мексико назначи бившия финансов министър Луис Видегарай за нов министър на външните работи. Така той получи решаваща роля в дебатите с новото правителство на САЩ. Все още не е насрочена дата за официални разговори.

Енрике Нието: Има възможност правителствата на Мексико и САЩ да продължат диалога

Президентът на Мексико Енрике Нието заяви след телефонния си разговор с президентът на САЩ Доналд Тръмп, че има място за диалог между двете правителства. Тръмп иска да се построи стена на южната граница на САЩ, за да не влизат в страната нелегални имигранти и твърди, че Мексико ще плати за нея. Мексико твърдо отказва. Във видео обръщение Нието заяви: Въпреки че не постигнахме съгласие по нито един въпрос, има възможност правителствата на Мексико и САЩ да продължат диалога. Американският президент и аз решихме нашите представители да продължат с работата си и подновяването на приятелските отношения. Ще информирам мексиканския народ за напредъка и последствията от всяка стъпка на тези преговори. Външният министър на Мексико Луис Видегарай заяви, че отказът на страната да плати за стената не подлежи на преговори: Трябва да знаеш как да кажеш "не". Дори между приятели, партньори и съюзници, каквито са Мексико и Съединените щати. Моментът миналата седмица беше такъв - когато президентът много ясно изрази съпротивата си, не само що се отнася до срещата, но и това, че тя беше по въпрос, който е неприемлив, не само за правителството, но и за всички мексиканци.

Най-малко 31 са загиналите при взривове на пазар за фойерверки край Мексико сити

Най-малко 31 души са загинали при серията експлозии на пазар за фойерверки край столицата на Мексико, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Първоначалните данни бяха за 29 жертви. Над 70 души са ранените при инцидента. Сред ранените има деца с изгаряния от около 90 процента, които ще бъдат изпратени за лечение в американския щат Тексас, съобщи губернаторът на щата Мексико Ерувиел Авила. Над 80 процента от около 300-те щанда на пазара са унищожени. Спасителите трябваше да изчакат последните експлозии, преди да влязат в района, а загасяването на пламъците им отне три часа. Взривовете продължиха и след първоначалната силна експлозия, а местните хора са предупредени да избягват района. Армията също помага за справяне с инцидента, съобщи в "Туитър" президентът на Мексико Енрике Пеня Нието. Той изрази съболезнования на семействата на жертвите и пожела бързо възстановяване на ранените. Причината за взривовете на пазара "Сан Паблито" все още не е ясна. Според Исидро Санчез от службите за бързо реагиране вероятно липсата на мерки за безопасност е довела до инцидента. Пазарът за фойерверки се намира на около 20 километра от столицата на Мексико - Мексико сити, и през 2005 г. пострада сериозно при друг подобен инцидент, припомня Би Би Си. Тогава серия експлозии раниха десетки хора преди Деня на независимостта на Мексико на 16 септември.

Президентът на Мексико обмисля да анулира визитата си в САЩ

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обмисля да анулира планираната за следващата седмица визита във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Пеня Нието се колебаел относно визитата, след като американският президент Доналд Тръмп подписа указ за изграждане на стена между САЩ и Мексико.  Съжалявам и не одобрявам решението на Съединените щати да продължат изграждането на стената, която от години ни разединява, вместо да ни обединява. Казах вече няколко пъти – Мексико няма да плаща за никаква стена, заяви президентът на Мексико.  След новината за указа на Тръмп мексикански опозиционни лидери призоваха Пеня Нието да анулира срещата си американския си колега, допълва Франс прес. Срещата е предвидена за 31 януари. Според Белия дом стената ще спре нелегалния трафик на хора и наркотици. Правозащитници обаче предупреждават, че американско-мексиканската граница ще бъде превърната във военна зона. Вчера Доналд Тръмп обяви, че строителството на стената по границата с Мексико ще започне до месеци. Според Тръмп съоръжението ще струва 8 млрд. долара, а цената ще бъде платена от мексиканските власти. Според архитекти и инженери обаче строежът на 1600-километрова стена ще струва между 27 милиарда и 40 милиарда долара. Мексико категорично отказва да финансира подобно начинание.

Опозицията в Мексико призова Нието да анулира срещата си с Тръмп

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обмисля да анулира планираната за следващата седмица визита във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Пеня Нието се колебаел относно визитата, след като американският президент Доналд Тръмп подписа указ за изграждане на стена между САЩ и Мексико, предаде БНР.  Съжалявам и не одобрявам решението на Съединените щати да продължат изграждането на стената, която от години ни разединява, вместо да ни обединява. Казах вече няколко пъти – Мексико няма да плаща за никаква стена, заяви президентът на Мексико.    След новината за указа на Тръмп мексикански опозиционни лидери призоваха Пеня Нието да анулира срещата си американския си колега, допълва Франс прес. Срещата е предвидена за 31 януари.   Според Белия дом стената ще спре нелегалния трафик на хора и наркотици. Правозащитници обаче предупреждават, че американско-мексиканската граница ще бъде превърната във военна зона. Вчера Доналд Тръмп обяви, че строителството на стената по границата с Мексико ще започне до месеци. Според Тръмп съоръжението ще струва 8 млрд. долара, а цената ще бъде платена от мексиканските власти. Според архитекти и инженери обаче строежът на 1600-километрова стена ще струва между 27 милиарда и 40 милиарда долара. Мексико категорично отказва да финансира подобно начинание.