23.03.2017

Светозар Гледачев: Агитацията за предстоящите избори започна през бюджета

Никой не може да каже дали този бюджет ще издържи или не. Всичко зависи от политическата обстановка. Това каза в предаването "Преди всички" финансовият анализатор Светозар Гледачев , според когото този бюджет е изцяло политическо оръжие и политически лозунг , използван от партиите за агитация за следващите парламентарни избори.Именно затова по думите му ГЕРБ е акцентирал върху стабилността, патриотите са яхнали вълната с искането за пенсия от 300 лева, а БСП  - 10-те милиона за БАН:Всеки си хареса нещо, а истината е съвсем различна. Увеличаването на парите за някои не означава абсолютно нищо, защото не се провеждат реформи. Нищо не се решава. Кара се  по инерция, а това рано или късно ще доведе до огромен сблъсък, до голям взрив в следващите години.Големите олигархични интереси отдавна са си направили сметките, партиите така са си сложили върху тях залозите, така че вече е ясно кой и с кого ще управлява до следващите избори и след тях , смята още Гледачев.В референдума най-дразнещият въпрос бе този за субсидиите, допълни анализаторът:На големите партии тези пари не им трябват. Те си имат други методи от които печелят стотици, може би милиарди левове. От това печелят малките партии, които се нуждаят от субсидии. Тези 11 лева на малките партии им трябват, за да съществуват, а на големите – за да се прикриват. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още

Светозар Гледачев: Бюджет 2017 е изцяло политическо оръжие и политически лозунг

Никой не може да каже дали този бюджет ще издържи или не. Всичко зависи от политическата обстановка. Това каза в предаването "Преди всички" финансовият анализатор Светозар Гледачев , според когото този бюджет е изцяло политическо оръжие и политически лозунг , използван от партиите за агитация за следващите парламентарни избори.Именно затова по думите му ГЕРБ е акцентирал върху стабилността, патриотите са яхнали вълната с искането за пенсия от 300 лева, а БСП  - 10-те милиона за БАН:Всеки си хареса нещо, а истината е съвсем различна. Увеличаването на парите за някои не означава абсолютно нищо, защото не се провеждат реформи. Нищо не се решава. Кара се по инерция, а това рано или късно ще доведе до огромен сблъсък, до голям взрив в следващите години.Големите олигархични интереси отдавна са си направили сметките, партиите така са си сложили върху тях залозите, така че вече е ясно кой и с кого ще управлява до следващите избори и след тях , смята още Гледачев.В референдума най-дразнещият въпрос бе този за субсидиите, допълни анализаторът:На големите партии тези пари не им трябват. Те си имат други методи, от които печелят стотици, може би милиарди левове. От това печелят малките партии, които се нуждаят от субсидии. Тези 11 лева на малките партии им трябват, за да съществуват, а на големите – за да се прикриват. Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Светозар Гледачев: В България пари колкото искате, добри кредитополучатели няма

Финансовият анализатор Светозар Гледачев  коментира в предаването  "Преди всички" какво  разчитат специалистите в резултатите от  стрес тестовете  за състоянието на банките. За първи път в България се правят, а в Европа се правят от 2014-та Тези тестове доказаха, че 97 % сме застраховани от ново КТБ, но не сме застраховани на 100%. Това нищо не значи, може пак да има фалити на банки. Даже бих казал, че е хубаво да има фалити на банки, защото когато системата става все по-хубава, хората загубват естествения си инстинкт за самосъхранение Защо бяха нужни, когато БНБ беше доказало същите резултати и преди това!  Най-големи дивиденти извади БНБ като показа, че  с неговата методология работи правилно. Това ,че са български банките, не значи че са лоши. По време на стрес тестовете  банките баха парализирани. Само БНБ беше отделило 900 човека за анализите. В България в момента пари колкото искате, добри кредитополучатели - няма. Лихвите по кредитите ще падат, лихвите по депозитите ще продължат да падат

230 бона дарения се завъртяха в агитацията за изборите

  Соцдепутатите цакали под строй по 1000 лева за кампанията Близо 230 000 лв. дарения вече се завъртяха в кампанията за президентския вот, която е в разгара си. Това показва статистиката в регистъра на Сметната палата, в който всички кандидати отчитат парите, предоставени им от благодетели, за да агитират. Най-голям поток от средства са потекли за кампанията на Румен Радев, който формално бе издигнат от инициативен комитет, но на практика е номинация на „Позитано“ 20. Той е получил финансова инжекция от общо 205-ма спонсори. Сред тях са всички соцдепутати, които под строй са извадили по 1000 лв. за кампанията на Радев. Още около 60 души пък са предложили безвъзмездно личните си услуги за предизборната агитация на червените, като ще разлепват плакати, ще призовават да се гласува за бившия командир на ВВС и ще помагат в счетоводството. С 99 дарители може да се похвали и Веселин Марешки, който се впусна в надпреварата за „Дондуков“ 2 като независим кандидат. Парите за агитацията му са предоставени все от варненци, които обаче са се отчели с малки суми. Крупните 9000 лв. е извадила само съпругата му Светлана, а самият той си е дал още 9 990 лв. Кандидатът на АБВ Ивайло Калфин също разчита на спонсори за кампанията, като 56 души вече са налели лични средства за него. Реформаторският блок, който издигна Трайчо Трайков за кандидат-президент, е отчел четири дарения до момента. Три от тях са символични от по 20 лв. и 30 лв. Сред спонсорите обаче се мъдри и прочулият се като Агнешката главичка Никола Николов, който е извадил 10 000 лв. за кампанията, колкото е и максимално допустимата по закон сума. ГЕРБ продължава да не разчита на никакви дарения за агитацията си, показва още регистърът на Сметната палата. Доста симпатизанти обаче са решили да предоставят за безвъзмездно ползване личните си автомобили за кампанията на кандидата за президент Цецка Цачева. Същото е положението и в обединението на НФСБ, ВМРО и „Атака“, което издигна Красимир Каракачанов за „Дондуков“ 2.

Германската провинция забрани агитацията на чужди официални лица

Германската провинция Саарланд ще забрани агитацията на чужди официални лица на нейна територия, предава AFP, информира агенция Фокус. „След последните дискусии относно изявите на представители на турското правителство в Германия, Саарланд ще забрани подобни изяви“, се казва в изявлението на властите. Решението на провинциалните власти идва на фона на обтегнатите отношения на Германия и други европейскидържави с Турция след забраните за провеждане на митинги на турски министри в подкрепа на референдума за конституционни промени в балканската страна.

БОМБА! Бившият ни консул в Одрин: Агитацията на турски министър за ДОСТ е скандална, трябва да обявим посланик Гьокче за персона нон грата

След агитацията на турски министър в подкрепа на партия ДОСТ, трябва да последва остър дипломатически демарш от нашата страна. В такъв случай вариантите са два – или се изготвя остра протестна нота, или тук се извиква турският посланик да дава обяснения. Това обясни пред Би Ти Ви бившият ни консул в Одрин Георги Димов. По думите му, това е пар екселанс намеса във вътрешнополитическите работи на друга държава. Турският посланик в България Сюлейман Гьокче веднага трябва да се обяви за персона нон грата. Впрочем, това трябваше да се извърши още през декември 2015 г, когато той приюти Лютви Местан в посолството. категоричен е дипломатът.

Михайлов за агитацията от Турция: Никой не иска путинов съветски режим на границата си

Представители на НАТО-вската държава Турция, с която България е коалиционен партньор, не биха искали вероятно до границата си да имат част от путиновия съветски режим, а искат България да остане в ЕС и НАТО. Така водачът на листа на ДОСТ Евгений Михайлов коментира пред Нова тв агитацията от страна на турския министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу , който призова българските изселници да гласуват масово за ДОСТ на изборите на 26 март. Той заяви, че няма намерение да коментира думите на друг държавник, но обясни, че думите на Мюеззиноглу не са били преведени правилно от българските медии. Михайлов обясни и присъствието на турския посланик   Сюлейман Гьокче в предизборен клип на ДОСТ.  "В предизборния клип, който аз съм гледал, за който се говори, че е показан турският посланик, виждам една група от 1000 души вървящи по път, за да поднесат цветя на паметника на 18 месечната Тюркан. Сред тях е и турският посланик, това ли е осъдителното, да поднесеш цветя на...

Турция няма да спре агитацията в Германия за референдума

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу планира при всички положения да изнесе предизборна реч в подкрепа на конституционна реформа в Турция, въпреки че в Хамбург е отменено запланувано събитие заради проблеми с пожарната безопасност.

Правната комисия прие, че агитацията за "Ислямска държава" може да е престъпление

Парламентарната комисия по правни въпроси прие предложенията за изменение на Наказателния кодекс, които предвиждат криминализиране на проповядването и агитирането на радикален ислям. Вносители на проекта са съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и група народни представители. С 11 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се", комисията одобри законопроекта на първо четене. Предложенията бяха представени от Емил Димитров - Ревизоро (Патриотичния фронт). Той подчерта, че промяната е предназначена само за крайно радикални и терористични действия и организации и няма отношение към традиоционната религия. Какво означава проповядване на радикален ислям Според предложението радикален ислям се проповядва от лице, което с думи или действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане законите на "Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято иделогия е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации. Позицията на Министерството на правосъдието бе изразена от Александър Стефанов (началник- отдел в дирекция "Правосъдие, нормотворчество и проекти). Тя бе в подкрепа на проекта, въпреки правни, техническите и други забележки. Според правосъдното министерство са необходими дефинирането и криминализирането на радикалния ислям в Наказателния кодекс. Това се налагало от факта, че той е заплаха за националната сигурност на страната. Освен това съществувала и реална заплаха от терористични атаки, която продължавала да нараства. Казак и Димитров влязоха в остър спор Четин Казак (ДПС) се обяви против законопроекта, като цитира и становищата на Върховните касационни съд и прокуратура, които били отрицателни. Мнението в тях било, че сегашният вариант на криминализиране на проповядване на "фашистка или друга антидемократична идеология" е достатъчно всеобхватен и позволява на правоприлагащите органи да преследват и санкционират всякакви възможни идеологии и действия с антидемократичен характер. Казак отбеляза и факта, че по тази формулировка е заведено дело в Пазарджик, което е показател, че няма пречки и по сега действащия текст да се образуват процеси срещу радикална идеология. По думите му има много други антидемократични идеологии, които представляват опасност, но изброяването им наред с фашизма никога няма да е пълно. Според него дадената широка дефиниция в действащия закон дава повече свобода на правоприлагащите органи за преследване на всякакви антидемократични идеологии. Той призова и за търсене на експертно мнение при работа с "такава материя". Емил Димитров отговори на Казак с въпрос: как след като законодателството позволява търсенето на отговорност, то има проблем с него. "Ние не можем да бъдем "за" радикалните действие и мисля, че тази норма ще помогне", отбеляза Димитров. Нека да отпадне и фашизмът като отделна идеология, чието проповядване следва да се преследва от закона, иронично подметна депутатът. Казак репликира Димитров с аргумента, че делото в Пазарджик е факт. То е показател, че при случай на оплакване, че се проповядва радикален ислям, прокуратурата се задейства. Просто други сигнали не е имало, обясни Казак и изрази увереност, че при друго оплакване за разпространение на радикален ислям отново ще се задействат правораздавателните органи. Явор Нотев (Атака) заяви, че в лично качество напълно подкрепя идеята на вносителите. По думите му обаче при работа с тези предложения освен консултация с религиозни специалисти са необходими и правни знания, които да коригират допуснатите "тежки грешки в начина, по който се структурира предложението" Нотев обърна внимание на факта, че чл. 93 от НК, където според предложението е въведено изпълнителното деяние на проповядването на радикален ислям, съдържа легални дефиниции на понятия, използвани в закона. Освен това той е от Общата част на кодекса, където не се регламентират съставите на престъпленията, което се прави в Особената му част. Той подкрепи логиката на изказването на Казак, както самият Нотев я нарече, "да не би вместо да изпишем вежди, да извадим очи". Депутатът изрази притеснението си от факта, че въвеждането на конкретни хипотези дава основание да се изключат други - сходни или подобни. "Амбицията да кажем - ето, това е престъпление, по правилата на наказателното право довежда до нещо друго, което се различава малко от казаното и дефинираното, което вече не е престъпление". По-широката дефиниция дава повече свобода на правоприлагашите органи. "Споделям обществената нужда от промяната, но начинът й не мога да приема", завърши Нотев и добави, че поколения юристи няма да простят тази структура в Наказателния кодекс, която се въвежда с предложението за промяна. Нотев бе изцяло подкрепен и от Димитър Лазаров (ГЕРБ). Според него предложението въвежда изискване за легална дефиниция и на Шериат, свещена война (джихад). Той се обърна към вносителите, че трябва да се обясни какво представлява идеологията радикален ислям, а не само да се изреждат изпълнителните деяния по разпространението и проповядването му. Лазаров не видя сред предложениета и най-важното деяние, което следва да бъде наказано - участие като логистика или като лекар или боец например в паравоенна или парадържавна организация, която не е призната от международното право. Изброяването не е най-добрия пример, защото днес е радикален ислям, утре може да е турборадикален ислям и той ще остане извън обхвата на кодекса, обясни още Лазаров. Той завърши с това, че ще подкрепи проекта, макар да има нужда от много сериозна работа. Забележките на Лазаров и Нотев бяха подкрепени от Филип Попов (БСП) и Христиан Митев (Патриотичен фронт). Дори Емил Димитров -Ревизоро се съгласи с факта, че текстът е непрецизен. Кой какво спуска и кой какво обира След изказването си, Лазаров се приближи към Ревизоро и го попита защо е толкова непрецизен текста, като разговорът им се чуваше от насядалите наблизо журналисти. Отговорът на Димитров бе, че Каракачанов спуска такива предложение и после те - другите представители на партията "обирали лайната" като критики от членовете на парламентарните комисии. "Колеги, удивително е, че един час говорим за това как няма дефиниция и как изначално тя не може да се направи", обобщи дебатите председателят на комисията Данаил Кирилов и закри обсъждането. Колко работи правната комисия Преди преминаване към обсъждане на въпросите от дневния ред, депутатите влязоха в режим на оплакване от свръхнатовареността си. Пръв темата започна депутатът от "Атака" Явор Нотев, според когото дневният ред на комисията е винаги много дълъг и включва сериозни въпроси. Затова и той беше за отлагане на точката за изменение на Наказателния кодекс. Депутатите не приеха направеното по-рано предложение и разискваха изменението. Нотев обаче бе подкрепен и от Михаил Миков (БСП)- заместник - председател на комисията, който присъства в началото на заседанието. Той се обърна към председателя на комисията с упрек, че е игнорирал "деликатния намек" на Нотев, че правната комисия се ползва за безплатна консултация от вносителите на законопроекти. Не може и не трябва комисията да се товари толкова. "Най-големите глупаци излиза, че са се събрали в тази комисия", заключи Миков. По неговите думи колегите му са в режим на натоварване и може да участват в заседанията на комисията. По време на дебатите се спомена и статистика, според която ако правната комисия има средно по 24 заседания с 97 точки, то за същия период другите комисии имат между 3 и 12 заседания. Отговорът на председателя на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) бе, че това е единичен случай и не винаги има толкова дълъг дневен ред.