24.04.2017

Светозар Гледачев: Агитацията за предстоящите избори започна през бюджета

Никой не може да каже дали този бюджет ще издържи или не. Всичко зависи от политическата обстановка. Това каза в предаването "Преди всички" финансовият анализатор Светозар Гледачев , според когото този бюджет е изцяло политическо оръжие и политически лозунг , използван от партиите за агитация за следващите парламентарни избори.Именно затова по думите му ГЕРБ е акцентирал върху стабилността, патриотите са яхнали вълната с искането за пенсия от 300 лева, а БСП  - 10-те милиона за БАН:Всеки си хареса нещо, а истината е съвсем различна. Увеличаването на парите за някои не означава абсолютно нищо, защото не се провеждат реформи. Нищо не се решава. Кара се  по инерция, а това рано или късно ще доведе до огромен сблъсък, до голям взрив в следващите години.Големите олигархични интереси отдавна са си направили сметките, партиите така са си сложили върху тях залозите, така че вече е ясно кой и с кого ще управлява до следващите избори и след тях , смята още Гледачев.В референдума най-дразнещият въпрос бе този за субсидиите, допълни анализаторът:На големите партии тези пари не им трябват. Те си имат други методи от които печелят стотици, може би милиарди левове. От това печелят малките партии, които се нуждаят от субсидии. Тези 11 лева на малките партии им трябват, за да съществуват, а на големите – за да се прикриват. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още

Светозар Гледачев: Бюджет 2017 е изцяло политическо оръжие и политически лозунг

Никой не може да каже дали този бюджет ще издържи или не. Всичко зависи от политическата обстановка. Това каза в предаването "Преди всички" финансовият анализатор Светозар Гледачев , според когото този бюджет е изцяло политическо оръжие и политически лозунг , използван от партиите за агитация за следващите парламентарни избори.Именно затова по думите му ГЕРБ е акцентирал върху стабилността, патриотите са яхнали вълната с искането за пенсия от 300 лева, а БСП  - 10-те милиона за БАН:Всеки си хареса нещо, а истината е съвсем различна. Увеличаването на парите за някои не означава абсолютно нищо, защото не се провеждат реформи. Нищо не се решава. Кара се по инерция, а това рано или късно ще доведе до огромен сблъсък, до голям взрив в следващите години.Големите олигархични интереси отдавна са си направили сметките, партиите така са си сложили върху тях залозите, така че вече е ясно кой и с кого ще управлява до следващите избори и след тях , смята още Гледачев.В референдума най-дразнещият въпрос бе този за субсидиите, допълни анализаторът:На големите партии тези пари не им трябват. Те си имат други методи, от които печелят стотици, може би милиарди левове. От това печелят малките партии, които се нуждаят от субсидии. Тези 11 лева на малките партии им трябват, за да съществуват, а на големите – за да се прикриват. Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Светозар Гледачев: В България пари колкото искате, добри кредитополучатели няма

Финансовият анализатор Светозар Гледачев  коментира в предаването  "Преди всички" какво  разчитат специалистите в резултатите от  стрес тестовете  за състоянието на банките. За първи път в България се правят, а в Европа се правят от 2014-та Тези тестове доказаха, че 97 % сме застраховани от ново КТБ, но не сме застраховани на 100%. Това нищо не значи, може пак да има фалити на банки. Даже бих казал, че е хубаво да има фалити на банки, защото когато системата става все по-хубава, хората загубват естествения си инстинкт за самосъхранение Защо бяха нужни, когато БНБ беше доказало същите резултати и преди това!  Най-големи дивиденти извади БНБ като показа, че  с неговата методология работи правилно. Това ,че са български банките, не значи че са лоши. По време на стрес тестовете  банките баха парализирани. Само БНБ беше отделило 900 човека за анализите. В България в момента пари колкото искате, добри кредитополучатели - няма. Лихвите по кредитите ще падат, лихвите по депозитите ще продължат да падат

230 бона дарения се завъртяха в агитацията за изборите

  Соцдепутатите цакали под строй по 1000 лева за кампанията Близо 230 000 лв. дарения вече се завъртяха в кампанията за президентския вот, която е в разгара си. Това показва статистиката в регистъра на Сметната палата, в който всички кандидати отчитат парите, предоставени им от благодетели, за да агитират. Най-голям поток от средства са потекли за кампанията на Румен Радев, който формално бе издигнат от инициативен комитет, но на практика е номинация на „Позитано“ 20. Той е получил финансова инжекция от общо 205-ма спонсори. Сред тях са всички соцдепутати, които под строй са извадили по 1000 лв. за кампанията на Радев. Още около 60 души пък са предложили безвъзмездно личните си услуги за предизборната агитация на червените, като ще разлепват плакати, ще призовават да се гласува за бившия командир на ВВС и ще помагат в счетоводството. С 99 дарители може да се похвали и Веселин Марешки, който се впусна в надпреварата за „Дондуков“ 2 като независим кандидат. Парите за агитацията му са предоставени все от варненци, които обаче са се отчели с малки суми. Крупните 9000 лв. е извадила само съпругата му Светлана, а самият той си е дал още 9 990 лв. Кандидатът на АБВ Ивайло Калфин също разчита на спонсори за кампанията, като 56 души вече са налели лични средства за него. Реформаторският блок, който издигна Трайчо Трайков за кандидат-президент, е отчел четири дарения до момента. Три от тях са символични от по 20 лв. и 30 лв. Сред спонсорите обаче се мъдри и прочулият се като Агнешката главичка Никола Николов, който е извадил 10 000 лв. за кампанията, колкото е и максимално допустимата по закон сума. ГЕРБ продължава да не разчита на никакви дарения за агитацията си, показва още регистърът на Сметната палата. Доста симпатизанти обаче са решили да предоставят за безвъзмездно ползване личните си автомобили за кампанията на кандидата за президент Цецка Цачева. Същото е положението и в обединението на НФСБ, ВМРО и „Атака“, което издигна Красимир Каракачанов за „Дондуков“ 2.

Германската провинция забрани агитацията на чужди официални лица

Германската провинция Саарланд ще забрани агитацията на чужди официални лица на нейна територия, предава AFP, информира агенция Фокус. „След последните дискусии относно изявите на представители на турското правителство в Германия, Саарланд ще забрани подобни изяви“, се казва в изявлението на властите. Решението на провинциалните власти идва на фона на обтегнатите отношения на Германия и други европейскидържави с Турция след забраните за провеждане на митинги на турски министри в подкрепа на референдума за конституционни промени в балканската страна.

БОМБА! Бившият ни консул в Одрин: Агитацията на турски министър за ДОСТ е скандална, трябва да обявим посланик Гьокче за персона нон грата

След агитацията на турски министър в подкрепа на партия ДОСТ, трябва да последва остър дипломатически демарш от нашата страна. В такъв случай вариантите са два – или се изготвя остра протестна нота, или тук се извиква турският посланик да дава обяснения. Това обясни пред Би Ти Ви бившият ни консул в Одрин Георги Димов. По думите му, това е пар екселанс намеса във вътрешнополитическите работи на друга държава. Турският посланик в България Сюлейман Гьокче веднага трябва да се обяви за персона нон грата. Впрочем, това трябваше да се извърши още през декември 2015 г, когато той приюти Лютви Местан в посолството. категоричен е дипломатът.

Михайлов за агитацията от Турция: Никой не иска путинов съветски режим на границата си

Представители на НАТО-вската държава Турция, с която България е коалиционен партньор, не биха искали вероятно до границата си да имат част от путиновия съветски режим, а искат България да остане в ЕС и НАТО. Така водачът на листа на ДОСТ Евгений Михайлов коментира пред Нова тв агитацията от страна на турския министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу , който призова българските изселници да гласуват масово за ДОСТ на изборите на 26 март. Той заяви, че няма намерение да коментира думите на друг държавник, но обясни, че думите на Мюеззиноглу не са били преведени правилно от българските медии. Михайлов обясни и присъствието на турския посланик   Сюлейман Гьокче в предизборен клип на ДОСТ.  "В предизборния клип, който аз съм гледал, за който се говори, че е показан турският посланик, виждам една група от 1000 души вървящи по път, за да поднесат цветя на паметника на 18 месечната Тюркан. Сред тях е и турският посланик, това ли е осъдителното, да поднесеш цветя на...

Турция няма да спре агитацията в Германия за референдума

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу планира при всички положения да изнесе предизборна реч в подкрепа на конституционна реформа в Турция, въпреки че в Хамбург е отменено запланувано събитие заради проблеми с пожарната безопасност.

Ден за размисъл е, агитацията е забранена!

Днес е ден за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори. Предизборната кампания беше ...