20.08.2017

Спешно почистват реката в Карлово

Спешно стартира процедура за почистване на коритото на Стара река, която минава през Карлово. Това съобщиха от местната власт. Причина за скоростната процедура е че при обилни дъждове израсналите дървета и храсти образуват тапи на буйните води, а това може да доведе до преливане на реката на територията на града.

Още

Претендентките за Царица на Розата – Карлово 2017 посетиха“Старинно Карлово” и „Българска Роза“АД

Претендентките за Царица на Розата-Карлово 2017 посетиха Туристически комплекс “Старинно Карлово” и най-престижното предприятие, произвеждащо парфюмерия и козметика „Българска Роза“ АД. Денят на момичетата започна с вълнуваща и професионална фотосесия както и видеозаснемане. Девойките посетиха [...] The post Претендентките за Царица на Розата – Карлово 2017 посетиха“Старинно Карлово” и „Българска Роза“АД appeared first on Регионални новини - RNews.bg.

Мария Деянова, Исторически музей – Карлово: Всяко поколение има нужда да преоткрие Левски Снимка: Община Карлово

Мария Деянова, директор на Историческия музей в Карлово в интервю за Агенция „Фокус“ по повод на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Фокус: Какви инициативи предвижда Историческият музей в Карлово, във връзка с 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата? Мария Деянова: По повод тази велика годишнина, 180 години от рождението на най-великия син на […] Материалът Мария Деянова, Исторически музей – Карлово: Всяко поколение има нужда да преоткрие Левски Снимка: Община Карлово е публикуван за пръв път на Budilnik.

Пълен шаш в Карлово! Спешно евакуират магистрати и служители в съда

Спешно евакуират магистратите и съдебните служители от Съдебната палата в Карлово. Част от сградата, която от години се води опасна и подлежи на конструктивно укрепване, се разклати. Усложненията настъпиха,  след като беше съборена старата сграда на банка ДСК, пише "Марица". Тя беше само на няколко метра от Съдебната палата в Карлово и при разрушаването се стигна до дълбочина  около 2 метра, където са били основите. Бутането на зидовете, които бяха дебели половин метър, се оказало фатално за сградата на съда. Преди броени дни, незабавно след промените в сградата на Съдебната палата, председателят на Районния съд в Карлово Асима Вангелова е алармирала Висшия съдебен съвет и Комисията по управление на собствеността на съдебната власт за ситуацията. След оглед на място, извършен от Галя Георгиева, член на Висшия съдебен съвет, и членове на Комисията по управление на собствеността се е стигнало до решение съдът в Карлово да се евакуира. Междувременно с проблема бяха запознати кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и областната управа в Пловдив, заяви Асима Вангелова. И двете институции предложиха общо два имота,съответно общинска и държавна собственост, в които да се нанесе Карловският районен съд, допълни тя. Вчера комисията отново бе в Карлово, за да огледа предложените имоти. След представяне на доклад и становище за състоянието и функционалността на предложените сгради, предстои Комисия „Управление на собствеността” да предприеме конкретни действия за решаване на сградния проблем на съда.

Карлово очаква хиляди гости за Празника на розата

Освен град на розата Карлово е и градът на Апостола, а тази година се навършват 180 години от рождението му. Подготвили сме богата програма за хилядите гости на града утре. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ заместник-кметът на община Карлово Антон Минев. Програмата започва в 09:00ч. с традиционния ритуал розобер в розовите градини край Карлово. Ще вземат участие групи за автентичен фолклор от почти всички населени места в общината. Ще участва и Царицата на розите. На този ритуал се извършва и коронясването на новата Царица на розите, която ще бъде там. В 10:15 ч. ще бъде шествието в централната градска част на Карлово. В него Царицата на розите е съпроводена от Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. В 10:30 ч. ще започне и празничната програма на площад „20-ти юли“. Ще има богата празнична фолклорна програма.  От 11:30 ч. организираме в двора на Историческия музей и демонстрация по розоварене с автентичен казан за варене на розово масло и гюлова ракия. Програмата ще продължи и от 19 ч. вечерта с участие на рок групи. Зара Клисурова – председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури – коментира, че метеорологичните особености на годината са довели до пикове в беритбата и рязък спад на цената в изкупната кампания. Не всичко е розово, тъй като розата е бодлива. Едни от основните проблеми в розобера е липсата на достатъчно работна ръка. Създадоха се доста розови насаждения – те надвишават 6000 декара само в района на община Карлово, и работната ръка съответно не достига. Това води, съответно, до високи цени за заплащане на набран килограм розов цвят, което при недостатъчно висока цена рикошира отрицателно върху розопроизводителя. По време на пиковете, производителите са плащали на берачите по около 1.20 лв. на килограм, а изкупната цена е паднала от 4 на 3 лева, с което печалбите им са станали символични, обясни Клисурова. Практиката показва, че преработвателите изкупуват всички количества розов цвят. Високото качество на розовото масло от България му позволява добра реализация и страната ни държи 40% от световния износ на суровината, основно във Франция, Германия и САЩ.Има голям интерес и Китай, както и първи стъпки в посока на тези пазари. Интервюто на Снежана Иванова с Антон Митев и Зара Клисурова можете да чуете от звуковия файл.

БСП иска оставката на кмета на Карлово

Зимната обстановка в Карлово и невъзможността на общинското ръководство на общината да се справи нажежиха обстановката на провелото се заседание на Общински съвет Карлово. Оставката на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов поискаха общинските съветници от БСП. Отговорност се поема само по един начин – чрез оставката на ръководството на общината, а поредно доказателство е провала в почистването и зимната поддръжка на Карлово. Това не е политическа оценка, а оценка на гражданите на града и ако можете да минете по заледените улици на Карлово ще чуете гневните думи на съгражданите ни, зая...

Карайте внимателно по пътя Карлово-Троян-Ловеч заради колоездачна обиколка

Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждава шофьорите да карат внимателно по пътя Карлово-Троян-Ловеч на 16 и 17 юли заради провеждането на колоездачната обиколка Купа „Васил Левски. Тя ще премине по републикански пътища в областите Пловдив и Ловеч и за повишаване безопасността на движение е необходимо шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация. В неделя - 16 юли, колоездачите ще са по отсечката Карлово - Троян, а в понеделник - 17 юли, по Троян - Ловеч. Колоездачната обиколка ще премине по следния маршрут: път I-6 София – Карлово – Бургас в участъка от кръстовището с път II-35 Троян – Кърнаре до кръстовището с път ІІІ-641, по път ІІІ-641 Баня – Васил Левски в участъка от кръстовището с път I-6 до кръстовището с път ІІ-64, по път II-64 Карлово – Пловдив в участъка от кръстовището с път III-641 до кръговото кръстовище гр. Карлово, по път II-35 Троян - Кърнаре, път III-357 Троян – Орешак, път III-3505 Велчево – Дебнево – Стефаново, път III-4003 Прелом - Малиново, път III-3013 Брестово - Къкрина и път ІІІ-401 Ловеч – (Кормянско-Малък Вършец). На 16 юли /неделя/ от 13 ч. при Камен мост ще бъде ограничено движението на товарните автомобили, а от 13.30 ч. до 17.20 ч. и на леките автомобили в посока Кърнаре по път II-35 Троян – Кърнаре. В посока Кърнаре - Троян движението на автомобили ще бъде спряно в 14.30 ч. Обходният маршрут по време на ограничението е през Прохода на Републиката. На 17 юли т. г. /понеделник/ временната организация на движението е следната: • от 14 ч. до 15 ч. ще бъде ограничено движението по път III-357 Троян – Беров мост. Обходният маршрут е по път II-35 Троян - Ловеч и общинския път GAB1164; • от 15 ч. до 15.40 ч. ще е спрян трафикът по път III-3505 Беров мост – Стефаново. Движението ще бъде пренасочено по път IIІ-357 Беров мост – Троян, път ІІ-35 Троян – пътен възел „Абланица“, път І-4 пътен възел „Абланица“ – пътен възел „Дъбрава“ и по път ІІІ-3505 пътен възел „Дъбрава“ – Стефаново; • от 15.55 ч. до 16.15 ч движението ще бъде ограничено по път III-4003 Малиново – Прелом. Обходният маршрут е по път I-4 пътен възел „Малиново“ – пътен възел „Дъбрава“, път III-3505 пътен възел „Дъбрава“ – Казачево – кръстовище с път ІІ-35 Троян - Ловеч, продължава се по път ІІ-35 до Ловеч, път ІІІ-401 Ловеч – кръстовище с път ІІІ-4003 – Прелом; • от 16.15 ч. до 16.30 ч. ще бъде спряно движението по маршрута Прелом – Къкрина. Водачите ще е необходимо да изчакват на място преминаването на колоездачите. В 16.15 ч. ще се спира движението по път ІІІ-4003 Прелом – кръстовище с ІІІ-401, както и по път ІІІ-401 Ловеч – кръстовището с път ІІІ-4003 – Прелом от кръстовището с път ІІІ-4003 до кръстовището с път ІІІ-3013 и път ІІІ-3013 до с. Къкрина; • От 16.30 ч. до 17.10 ч. трафикът ще бъде ограничен по път III-401 Къкрина – Ловеч. Обходният маршрут е по път III-4003 Прелом – п. в. „Малиново“ – път I-4 п. в. „Малиново“ – п. в. „Абланица“ – ІІ-35 п. в. „Абланица“ – Ловеч.

Народно читалище „Васил Левски-1861 г.“ – Карлово: 155 години храм на карловския дух

 Народно читалище „Васил Левски“ в Карлово е една от най-старите културни институции у нас. Началото на читалищното дело в града поставят будните и родолюбиви карловци преди 155 години на 11 май 1861 г. в деня на светите братя Кирил и Методий. По думите на летописеца „младите жители на града, разпалени от родолюбиви чувства за по-добър успех на просвещението“ основават читалището. Днешните граждани се обединяват от силите на духа и напомнят на българското общество, че изграждането и развитието на Карлово започва от читалището. 155 години то съхранява местните традиции като запазва ролята си на най-големия и важен за общината културно-образователен институт, съхранил най-доброто от традицията, искрата на таланта и творчеството. Днес НЧ „Васил Левски“ е достоен продължител на делото на първите радетели. Карлово е град, който има особено място в духовния и културен живот на страната. Градът дава на България дейци на изкуството и културата като Иван Попов, Елена Снежина, Васил Кирков – основоположници на българския театър, Пешо Радоев – основоположник на бателното изкуство, скулпторът Иван Лазаров и редица други. Създаденото и завещаното от поколения карловци, продължители на културните традиции, днес успешно се съхранява, обогатява и развива в НЧ „Васил Левски-1861 г.“. Към читалището в Карлово функционират състави за любителско художетвено творчество в различни жанрове на изкуствата, които събират над 100 изпълнители от няколко поколения: читалищен театър „Елена Снежина“, камерен хор за школувано пеене „Маестро Георги Атанасов“, школа по пиано, вокално трио за градски и шлагерни песни „Импресия“. Високо оценени са постиженията на детската фолклорна формация „Розова долина“, лауреат на радиоконкурса „Млади фолклорни таланти“ на програма „Хоризонт“. Нейни солисти два пъти представят БНР на чешкия конкурс „Спевачек“, награждавани са в най-престижните конкурси и фестивали за българска народна музика у нас. 45 години в карловското читалище работи най-многочисленият състав – фолклорен ансмабъл „Розова долина“. Два пъти е носител на званието „представителен“ към националната секция на CIOFF – България,  награден е с „бронзова брадва“ от международния фестивал по планински фолклор в Закопане, втора награда от международния фестивал „Алено мушкато“ по творчеството на Дико Илиев в Оряхово, притежава високото отличие GRAND PRIX на международния фестивал „Музикални импресии в Бидгошч“, Полша и мн. др. От 5 години към ансамбъл „Розова долина“ е сформиран детски танцов състав, в който се обучават и възпитават над 30 деца в духа на българския народен танц. На 1 ноември 2016 г., в деня на народните будители, всички читалищни състави подариха на карловци голям празничен концерт под наслов „155 години храм на карловския дух“, с който НЧ „Васил Левски“ отбеляза своята годишнина. Повече за работата на 155-годишното читалище в Карлово и неговите любителски състави чуйте в предаването „Имат ли песните спиране“ чрез „пътуващото студио“ на БНР, част от инициативата „Ефир читалище“! СНИМКИ: Георги Стоянов

Документална изложба за Левски и Карлово в Балабановата къща

Фотодокументалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството – Васил Левски и градът,  който го създаде” се открива в Балабановата къща в Стария Пловдив. Експозицията е дело на Националния музей „Васил Левски“ – Карлово и Историческия музей в града и е посветена на 180-годишнина от рождението на Апостола.  В първата си част изложбата представя всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда. Включени са оригиналните снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация – Данаил Попов, отец Матей Преображенски, Георги Данчов и др., на БРЦК в Ловеч – Иван Драсов, Димитър Пъшков, Марин Поплуканов, на ръководителите на Българското националноосвободително движение – Раковски, Каравелов, Ботев.  Посочени са личностите и делата на най-видните просветители, народни будители и дарители от Карлово,  допринесли за утвърждаването на родния град на Васил Левски като един от най-важните културни и просветни центрове в България от епохата на Възраждането и в периода след Освобождението. Представени са и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола – създаването на революционни комитети, залавянето и обесването на Левски, паметниците в София, Карлово и Ловеч.  Втората част от изложбата е посветена на възрожденско Карлово – градът, огнище на икономическо процъфтяване, духовна пробуда и национален подем. Родното място на Апостола, превърнало се в символ и крепост на българския дух, дало на България десетки будители и строители на нацията, ревностни радетели за национално просвещение и културен напредък, съхранили националната гордост и памет, с огромно желание за свобода, за собствен език и църква, готовност за борба и саможертва.  Изложбата ще продължи до 26 август 2017 г.