21.08.2017

Франсоа Оланд няма да се бори за втори мандат

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, съобщи Le Monde. В обръщение държавният глава сподели, че ще бъде рисковано да тръгне по път, за който не получава достатъчно подкрепа. Сондажите на обществената подкрепа показват, че нито Франсоа Оланд, нито друг социалист, ще достигне балотажа на предстоящите избори догодина. Очаква се Франсоа Фийон – спечелил предварителни вот в своята партия – да се изправи срещу лидерката на крайната десница Марин льо Пен. Оттеглянето на Франсоа Оланд означава, че той ще бъде първият държавен глава на петата френска република – основана през 1958 година – който ще бъде на тази длъжност само един мандат. Оланд встъпи в длъжност през 2012 година, обещавайки да бъде „Г-н нормален“ - след като Никола Саркози се ожени за супермодела Карла Бруни. Но неговото президентство бе всичко друго, но не и нормално. През 2015 година Франция бе подложена на три големи терористични атаки – срещу сатиричното издание „Шарли Ебдо“, в Париж и в Ница. Личният живот на Оланд също бе в обективите на камерите. През януари 2014 година бяха заснети снимки как той пристига със скутер в апартамент близо до официалната му резиденция – в който живее френската актриса Жули Гайе....

Още

Франсоа Оланд: Светската държава не пречи на практикуването на исляма

Законите на светската държава не пречат на мюсюлманите да практикуват свободно религията си във Франция. Това заяви днес френският президент Франсоа Оланд в реч, посветена на демокрацията и борбата с тероризма.Демокрацията е по-силна от варварщината, която ѝ е обявила война, заяви френският президент Франсоа Оланд в речта си в Париж. След четиригодишна битка срещу един смъртоносен фанатизъм нямам никакво съмнение, че въпреки тежките изпитания ние ще победим, настоя той. Оланд подчерта, че светската държава не противоречи по никакъв начин на практикуването на исляма във Франция, стига той да е съобразен със закона. Докато съм президент няма да допусна закони според обстоятелствата, които не са нито приложими, нито конституционни, отсече той, визирайки настояванията на дясната опозиция за закон за забрана на буркините по плажовете и разширяване на забраната на ислямската забрадка.    Няма да оставя имиджът на Франция да се развали през следващите месеци или години, каза още Оланд. Последните думи бяха разтълкувани като загатване за кандидатура за втори мандат. Според проучванията досега Оланд няма никакъв шанс да спечели отново президентския пост през 2017 г.

Франсоа Оланд: Победата на Тръпм дава началото на период на несигурност

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ означава начало на период на несигурност, смята френският президент Франсоа Оланд. Френският лидер даде да се разбере, че не е особено ентусиазиран от резултатите от вота за президент в САЩ. „Тези избори дават началото на период на несигурност”, посочва Оланд и уточнява, че „някои изказвания на Тръмп по време на предизборната кампания предизвикват загриженост”, пише БГНЕС. „САЩ обаче си остават главен партньор на Франция. Ще продължим да си сътрудничим по всички въпроси”, каза президентът на Франция. Става дума за сигурността, борбата с тероризма, военното и икономическото сътрудничество и климатичните промени. „Франция ще продължи диалога със САЩ по въпроса за трансатлантическото сътрудничество”, категоричен е Оланд. Френски наблюдатели припомнят, че Париж не се отнасяше благосклонно към американския милиардер. През лятото президентът Оланд директно заяви, че му се „гади” от изстъпленията на Тръмп. Коментарът на Оланд беше направен малко след като Тръмп се отнесе рязко с родителите на американския сержант Хумаюн Хан, загинал в Ирак през 2004 година.

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон поема поста от предшественика си Франсоа Оланд

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон поема днес президентския пост от предшественика си Франсоа Оланд на церемония в Елисейския дворец. Под овациите на симпатизанти и благосклонната усмивка на предшественика си Франсоа Оланд новият френски президент Еманюел Макрон прекрачи прага на Елисейския дворец. Предаването на президентския пост преминава "в приятелска обстановка", както Оланд обеща за наследника си - негов бивш съветник и министър. Традиционният поверителен разговор, в който Макрон, най-младият френски президент, е посвещаван в държавните тайни, със сигурност е белязан от тежки теми: тероризмът, сигурността, френските военни сили по света. Следващият етап в церемонията е прокламирането на изборните резултати от председателя на Конституционния съд Лоран Фабиюс. Новият президент ще получи традиционното огърлие на Почетния легион, преди да поздрави Републиканската гвардия като главнокомандващ армията. Първите очаквани действия от Макрон утре ще бъдат посещение в Берлин и обявяването на новия премиер на Франция. След напускането на Елисейския дворец бившият президент Оланд ще устрои кабинета си наблизо. Засега той не е заявявал намерение да се оттегля от политиката.

Франсоа Оланд смята, че е взимал добри решения за Франция

Брекзит, тероризмът и икономическата ситуация във Франция бяха акцентите в традиционното интервю на френския президент Франсоа Оланд по случай националния празник на страната. На празничния военен парад беше отдадена почит на силите за сигурност в страната.Колкото по-бързо премиерът на Великобритания г-жа Мей организира излизането от ЕС, толкова по-добре за отношенията на страната с Европа и за ситуацията във Франция, отбеляза френският президент Франсоа Оланд в интервюто след последното за мандата си участие в парада за френския национален празник. Оланд съобщи също, че Франция ще засили помощта за иракските власти в борбата за унищожаването на "Ислямска държава". Той обяви, че няма да има ново продължение на извънредното положение във Франция, въведено след атентатите в Париж, а антитерористичният план ще действа в максимална степен и занапред.Макар и на дъното на политическия рейтинг, Оланд смята, че е взимал добри решения за страната си и отчете леките подобрения в растежа и покупателната способност на французите, признавайки, че икономическата ситуация остава нестабилна. Отхвърляйки повечето критики срещу себе си, той не засегна темата за евентуална кандидатура за втори президентски мандат.Преди обед тържественият военен парад по случай празника мина спокойно под охраната на над 3000 полицаи.

Франсоа Оланд поздрави хладно Доналд Тръмп

Поздравявам Доналд Тръмп както подобава между държавни ръководители на демократични страни, посочи Франсоа Оланд и приветства новия президент на САЩ в лаконично и подчертано хладно послание. Той наблегна, че изборът на Доналд Тръмп носи несигурност. На карта са заложени мирът, обстановката в Близкия изток, икономическите връзки и опазването на планетата, смята Оланд. Президентът обеща незабавно да започне разговори по всички тези теми с новата администрация на САЩ.По думите на Оланд, американският избор задължава Европа да бъде обединена и способна да защитава интересите и ценностите си. Трябва да вземем под внимание към безпокойствата на народите от световните безредици, добави Оланд относно поуките от вота, визирайки и предстоящите президентски избори във Франция, и възможното влияние на американския политически обрат.Лидерът на френските крайни националисти Марин льо Пен приветства победата на Тръмп още преди обявяването на официалните резултати. Според бившия премиер Жан-Пиер Рафарен изборът на Тръмп показва, че и Марин льо Пен може да спечели във Франция. Вотът в САЩ е предизвикателство и за умерената дясна опозиция, която след броени дни трябва да излъчи своя кандидат-президент на първични избори. Според един от кандидатите, Ален Жупе, демагогията и екстремизмът рискуват да вземат връх над демокрацията, докато според бившия френски президент Никола Саркози вотът в САЩ е знак за отхвърляне на униформената мисъл, невнимателна към изискванията на хората.В политическите коментари се открояват въпросите за средствата, с които Тръмп смята да се справи с "Ислямска държава", както и безпокойството от плановете за оттегляне на САЩ от споразумението за климата.

Френски леви политици критикуват президента Франсоа Оланд

Говорителят на френското правителство Стефан льо Фол призова депутатите от левицата да поставят нуждите на партията си пред личните си амбиции. Изказването му идва на фона на редица критики към левия президент Франсоа Оланд от страна на съпартийци. Оланд страда от особено ниска популярност сред избирателите и няма да се кандидатира на следващите избори за държавен глава през 2017 г.Нека помним, че в политиката човек, разбира се, трябва да има лична амбиция. Тя е в основата на политическата ангажираност, но също така тя трябва да служи на общата амбиция на левицата и преди всичко на Франция. Понякога имам чувството, че много хора са склонни да забравят, че личната амбиция има смисъл, ако помага за едно по-широко колективно действие, независимо дали за левицата или за цяла Франция, каза Стефан льо Фол.Вчера бившият министър на промишлеността Арно Монтбур обяви, че ще се кандидатира за президент и че според него управлението на Оланд е под всякаква критика. От своя страна, бившият министър на образованието Беноа Амон смята, че неуспехите на Оланд като държавен глава не му позволяват да се кандидатира за втори мандат. Настоящият министър на икономиката и промишлеността Еманюел Макрон дори каза, че вече не се смята за социалист и през април основа собствена политическа формация.

Франсоа Оланд: Великобритания трябва да плати цената за Брекзит

Президентът на Франция Франсоа Оланд предупреди, че Великобритания трябва плати цената за Брекзит, след като това е бил изборът на британците, предаде Франс прес. Оланд заяви това при пристигането си за срещата на върха на лидерите от страните членки от Европейския съюз, на която те трябва да приемат ръководните насоки при преговорите с Лондон. Не трябва да бъдем наказателни, но в същото време е ясно, че Европа знае как да защитава интересите си, а Великобритания ще има по-малко добра позиция извън Европейския съюз, отколкото вътре в Европейския съюз, обясни френският държавен глава. Оланд също отхвърли предположенията, че британският премиер Тереза Мей ще затвърди позицията си в преговорите, ако спечели убедителна победа на предсрочните избори във Великобритания на 8-и юни. Мога да разбера изборния аргумент, но това няма да повлияе на Европейския съюз. Принципите и целите на Европейския съюз са вече фиксирани, това ще бъдат насоките, избрани от преговарящите, обясни Оланд.

Франсоа Оланд в обяснителен режим заради заплатата на фризьора си

Френският президент Франсоа Оланд се защити от критиките във френски медии, че харчи прекалено много пари за фризьор, предаде Франс прес. В сряда сатиричният в. "Канар аншене" разкри, че заплатата на личния фризьор на президента била 10 000 евро на месец. Това отприщи вълна от критики, но и подигравки във френски медии и социални мрежи. В отговор на критиките Оланд каза, че е намалил бюджета на Елисейския дворец, който е бил от 109 милиона евро през 2012 г. на 100 милиона евро. Той припомни освен това, че е съкратил с 10 процента служителите на президентството. Заплатата ми се намали с 30 процента, а ме критикуват за нещо, за което дори не съм главният виновник, каза той. Нека ме упрекват за каквото и да е, но не и в този случай, допълни Оланд в интервю, дадено по повод френския национален празник. Трудовият договор на фризьора на френското президентство е бил сключен на 16 май 2012 г. от тогавашната директорка на кабинета на Елисейския дворец, Франс прес. Разкритията за заплатата на коафьора на Оланд предизвикаха и критики и възмущение от страна на представители на френската опозиция. Случаят стана известен във Франция като "Коафьоргейт".