10.12.2016

Ивица Дачич: Сърбия е поставен под натиск да се присъедини към антируските санкции

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в сряда заяви, че страната му, която иска да стане член на Европейския съюз, е поставена под натиск да се присъедини към подкрепените от Запада санкции срещу Русия, предава ABC News.

Още

Ивица Дачич: Ние сме за ЕС, но натискът е неприемлив

За Белград интеграцията в ЕС е един от приоритетите, но в същото време Сърбия казва на ЕС, че натискът, упражняван върху нея, все по-често, е „неприемлив”, пише Б92. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че страната му „няма да се подаде на натиск”. Според него, „червените линии на Сърбия остават същите”. Изпълнението на споразумението с Брюксел е важен елемент от европейската програма на Сърбия. Сръбската страна е наясно, че няма да има напредък по европейския път, освен ако няма напредък в преговорите с косовските албанци. Аз не мисля, че има стагнация, в смисъл, че не е направено нищо. Напротив, аз мисля, че Белград като страна за преговори е имал доста конструктивен подход. Мисля, че Прищина не е направил много, поне това, когато идва да, и по-специално по отношение на Общността на сръбските общини, заяви Ивица Дачич. Сърбия очаква още три глави в преговорите за присъединяване към ЕС, за да бъдат отворени до края на годината....

Сърбия печата учебници на български

  Сръбският външен министър Ивица Дачич предаде в Белград на посланика на България Радко Влайков по един екземпляр от първите 12 учебника, преведени и отпечатани за нуждите на Българското национално малцинство (БНМ) в Сърбия, предаде БГНЕС. Това са първите от 30 години насам учебници на български език, които сръбското правителство издава за нуждите на БНМ. Дачич оцени акта като доказателство за стремежа на Белград да подобри положението и правата на националните малцинства в Сърбия.  Сръбският външен министър обеща през настоящата учебна година ще бъдат осигурени и останалите учебници за основното и средното образование на нашите сънародници в Сърбия. Българският посланик отбеляза, че това са първите издадени за българското малцинство учебници в Сърбия от учебната година 1984-85. Дачич и Влайков са обсъдили възможностите за интензифициране на двустранните отношения в различни области като енергетика, миграция и сигурност.   Българският посланик предаде покана от министър Даниел Митов към Дачич да направи официално посещение в България преди края на 2016 г.

Сърбия: Няма да се поддадем на натиска от ЕС за санкции срещу Русия

Сърбия обяви, че няма да се поддаде на натиска от ЕС да наложи санкции срещу Русия заради незаконната анексия на Крим и намесата й в Донбас. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич. Той определи действията на Общността като „абсолютно неприемливи“. Сръбският външен министър Ивица Дачич каза в изявление, че "натискът върху Сърбия, дипломатично казано, да приведе своята външна политика с тази на ЕС ... и да наложи санкции срещу Русия, е абсолютно неприемлив." Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини представи в понеделник общ доклад за външната политика и политиката на сигурност на 28-членния Съюз, каза, че Брюксел "ще продължи да иска от Сърбия постепенно да приведе вънпната си политика съответствие с политиката на ЕС за общата външна политика и сигурност." Макар и да е започнала преговори за присъединяване към ЕС, Сърбия остава най-близкият съюзник на Москва на Балканите и отказа да се присъедини към наложени от Брюксел санкции срещу Русия заради кризата в Украйна. "Сърбия иска да се присъедини към ЕС, но никога няма да направи нищо против нейните национални интереси ... Ние искаме добри отношения с всички, но ние не трябва да работим срещу нашия собствен интерес“, посочи Ивица Дачичо. Той индиректно потвърди публикации в местните медии, че Сърбия също се присъединява към Русия в изпращането на хуманитарна помощ за Сирия, казвайки "ние ще изпрати помощ на Сирия, ако някой др...

Сърбия ядосана на ЕС, заради санкциите, които трябва да наложи на Русия

Сърбия изрази протест срещу натиска, който Евросъюзът й оказва, за да наложи санкции срещу Русия, като го нарече „напълно неприемлив”. Сръбският външен министър Ивица Дачич посочи в изявление, че „натискът върху Сърбия да приведе, казано дипломатично, външната си политика в съответствие с тази на ЕС…да наложи санкции срещу Русия, е напълно неприемлив”, пише БГНЕС. Върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини в понеделник представи доклада за общата политика на ЕС по сигурността и външните работи през 2016 година, в който се казва, че Брюксел „ще продължи да призовава Сърбия във все по-голяма степен да привежда политиката по сигурността и външните работи в съзвучие с общата международна политика и политика по сигурността на ЕС”. Въпреки че Сърбия започна преговори за присъединяване към ЕС, тя си остава най-близкия съюзник на Москва на Балканите и отказва да се присъедини към наложените от Брюксел санкции срещу Русия заради кризата в Украйна. „Сърбия желае да се присъедини към ЕС, но никога няма да извърши нещо срещу националните си интереси…Искаме да имаме добри отношения с всички, но не трябва да работим срещу собствените си интереси”, каза Дачич, който е и вицепремиер. Той косвено потвърди съобщенията на местни медии, че Сърбия се присъединява към Русия в изпращането на хуманитарна помощ за Сирия, като каза, че „ще изпратим помощ на Сирия, ако някой ни предложи да го направим”. Кабелната телевизионна мрежа №1 съобщи вчера, че Сърбия ще се присъедини към държави като Беларус, Китай, Индия, Азербайджан и Казахстан в изпращането на хуманитарна помощ, организирано от Русия. Сръбският аналитик по въпросите на сигурността Зоран Драгишич каза пред №1, че изпращането на хуманитарна помощ при тези обстоятелства „може да бъде възприето като заставане на страната на Русия в сирийския конфликт”. Според местни медии, помощта ще бъде изпратена с руски самолети, които може да излетят от летището в Ниш. 

Дачич: Сърбия сама определя с кого да провежда военните обучения

  Сърбия е независима и суверенна държава и сама определя с кого да провежда военни учения и да развива сътрудничество, заяви първият вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, предаде БГНЕС. В страната ще се проведат сръбско-руски-беларуски учения „Славянско братство“ от 3-9 до ноември. „Няма да искаме от някакви си чиновници или техни помощници одобрение за провеждане на военни учения. Каква държава ще сме тогава. Ще провеждаме военни учения и ще си сътрудничим с когото си искаме. Това е наша страна и наши интереси“, твърди Дачич, цитиран от агенция Танюг. В този контекст той добави, че тази година Сърбия два пъти провежда военни учения с Русия, а със страни от НАТО и членове на ЕС „от 20 до 30 пъти“. В ученията ще бъдат задействани 212 руски десантчици, 56 беларуски военнослужещи и 450 офицери и войници от Сърбия. Първото военно обучение "Славянско братство" се проведе миналата година в района на Новоросийск.

Дачич: Сърбия води политика на военен неутралитет

  Сърбия води политика на военен неутралитет. Държавните органи в момента не разглеждат въпроса за членството на страната в НАТО, но това не е пречка за партньорските отношения с алианса, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, предаде БГНЕС. „Членството в НАТО не е тема, която се обсъжда от държавните органи, нито НАТО очаква това от нас, но от присъединяването ни към програмата „Партньорство за мир“, всички сръбски правителства водят политика на развитие на сътрудничеството с НАТО без стремеж да станем негови членове“, каза Дачич по време на конференция по сигурността в Белград. Сръбският външен министър иска искрени отношения със Северноатлантическия алианс. Според него Западните Балкани се сблъскват с нестабилност, по тази причина мирът и сигурността са толкова важни за региона. 

Засилва се взаимният туристически интерес между България и Сърбия

За петте месеца на годината увеличението на българските туристи в Сърбия е 31 %. Най-много пътувания са реализирали софиянци. Техният брой е нараснал с 50 на сто. Това сочат данните на туристическата организация на западната ни съседка. В четвъртък и петък Туристическата организация на Белград, с подкрепата на Столична община и в партньорство с български туроператори рекламира туристическия продукт на Белград в София. Граждани и гости на столицата присъстваха на представянето на сръбски фолклорни танци и ръчно изработени сувенири, опитаха вкуса на сръбската кухня. Туроператори от двете страни проведоха двустранни срещи, в резултат на което можем да очакваме обогатвянае на предлагането на различни маршрути в западната ни съседка. Преди няколко години туристическата организация на Сърбия забелязала интереса от страна на българските туристи към пограничните райони, направи и първите си презентации у нас като показа различни възможности за българите във вътрешността на страната. Така сънародниците ни откриха СКИ и СПА курортите и големите градове, а забраната на тютюнопушенето в заведенията у нас стана причина западната ни съседка да бъде предпочетена за Новогодишните празници. Все повече граждани на Сърбия можем да срещнем и по улиците на София и в търговските ни центрове. Посланикът на Сърбия Владимир Чургус заяви: Резултатите от посещенията на туристите от двете страни говори за близостта на двата народа и за взаимното ни желание и на сърби и на българи да се опознаем още по-добре и да бъдем по-близки. Туристически общности от Сърбия и България желаят да засилят обмена и полагат усилия за създаването на общ туристически продукт, който да  се предлага на далечни пазари, заяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков, който отбеляза, че това е четвъртата презентация на Белград у нас през последните години: Изключително полезно е, защото всеки път тук се представят наши партньори с техни конкретни туристически продукти, услуги и дават нов хоризонт за развитието на туристическите програми за българските туристи. Желька Пудар  от Националния туристически борд на Сърбия позовавайки се на резултатите в туризма, заяви: Туризмът на Сърбия определено припознава българския пазар като важен за своя продукт. Ние сме активни като представяне на Сърбия в България. Правим това в партньорство и резултатите очевидно са добри. Планираме да увеличим тази активност както на локално, така и на национално ниво. През миналата година се наблюдава 38% увеличение на туристите от България. Най-големият брой посещения е от гостите от София.  Търсени са туристическите продукти на Сърбия - като кратки градски почивки, различни фестивали, културни предложения, СПА хотелите, гастрономията, природните забележителности. Туристите от България намират в нашата страна топло посрещение, добра услуга на съвсем нормална цена.Те ще открият природната красота на Сърбия, богатото културно наследство и религиознии паментници. Относно българските туристи в Белград резултатите показват през 2015та година 27% увеличение на посещенията от България и 24 % на нощувките. За петте месеца на тази година посещенията са нараснали с 35 на сто, а на нощувките близо с 40%. Туристите от България са втория по-големина пазар, посочи Йелена Станкович от туристическата организация на сръбската столица, която изброи богатите възможности за туризъм в града. За първите пет месеца на годината увеличението на сръбските туристи в София е 10%, а на нощувките - 13 на сто, посочи директорът на общинското предприятие по туризъм Иво Маринов.В началото на следващата година в Белград съвместно с представители на туристическата индустрия от София, туроператори и хотелиери ще направят представяне на града като туристическа дестинация. Туристите на Сърбия се увеличават у нас - основно от градовете Ниш и Белград, посочи Маринов Много граждани на Ниш идват в София на опера, на концерти, също и на шопинг. От Белград - основно за бизнес и транзитно - през зимата минават през София за Боровец, Банско, а през  лятото - когато пътуват за морето с кола. Сръбският пазар е генериращ за туристическия продукт на София, посочи Маринов. За да задоволи интереса на посетителите София има конкретни предложения към тях, като най-интересни са мощите на Свети Сава в храма "Света Неделя" и сръбските военни гробища, "Музейко" и др. Туристическата индустрия от двете страни води разговори за създаването на общи продукти, които да се предлагат на далечни пазари През следващата година туристическият борд на Белград ще се представи в София и в Пловдив.

Сърбия подписва споразумение за свободна търговия с ЕАИС

  Сърбия смята да подпише споразумение за зона за свободна търговия с Евроазиатския икономически съюз (ЕАИС), съобщи сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич след заседание на руско-сръбската комисия за търговско-икономическо сътрудничество в руския град Суздал, предаде БГНЕС. „Имаме споразумения за свободна търговия с някои държави членки на ЕАИС, но те са различни и сега смятаме да подготвим и подпишем общо споразумение между Сърбия и ЕАИС, така че да уеднаквим всички споразумения”, посочи Дачич.