28.03.2017

Ивица Дачич: Сърбия е поставен под натиск да се присъедини към антируските санкции

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в сряда заяви, че страната му, която иска да стане член на Европейския съюз, е поставена под натиск да се присъедини към подкрепените от Запада санкции срещу Русия, предава ABC News.

Още

Ивица Дачич изрази съжаления, че Сърбия е признала Македония под конституционното й име

Новогодишното интервю, което министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич даде за информационната агенция „Бета“, предизвика широк отзвук в македонските медии.

Ивица Дачич: Сърбия няма да се откаже от наказателното преследване срещу Рамуш Харадинай

Сърбия няма да се откаже от наказателното преследване срещу бившия косовски премиер Рамуш Харадинай и ще продължава да настоява за екстрадицията му от Франция.

Ивица Дачич: Постъпихме глупаво, като признахме Македония с това име

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич смята, че Сърбия е сглупила, признавайки Македония под конституционното й име. Това каза той самият в интервю за агенция Бета, цитирано от Б92. Сърбия допусна голяма грешка. Цяла Европа и светът използват името "Бивша югославска република Македония", каза Дачич, добавяйки, че с решението си да признае Македония под конституционното й име страната му е засегнала гърците, от които сега очаква да не признават Косово.Министърът заяви също, че Белград ще продължи да използва името Република Македония в двустранните отношения, но в международен план ще я нарича с названието, използвано от ЕС и ООН, т.е. БЮРМ. В интервюто Дачич каза още, че Сърбия би могла да гласува срещу интересите на своите съседи, които в миналото не са подкрепили Белград по важни въпроси, като например признаването на Косово и опитът на Прищина да стане член на ЮНЕСКО. По думите на министъра това не е равносилно на отмъщение, а на "политика на реципрочност". Според сръбския първи дипломат в региона има много проблеми, заметени под килима, просто очакващи да избухнат, и това не е добро.  Затова Сърбия ще играе конструктивна роля. Нашата политика е такава на мира, стабилността, помирението и засилването на доверието в региона, а това е основа на стабилността и за цяла Европа, заяви още Ивица Дачич.

Ивица Дачич: Ние сме за ЕС, но натискът е неприемлив

За Белград интеграцията в ЕС е един от приоритетите, но в същото време Сърбия казва на ЕС, че натискът, упражняван върху нея, все по-често, е „неприемлив”, пише Б92. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че страната му „няма да се подаде на натиск”. Според него, „червените линии на Сърбия остават същите”. Изпълнението на споразумението с Брюксел е важен елемент от европейската програма на Сърбия. Сръбската страна е наясно, че няма да има напредък по европейския път, освен ако няма напредък в преговорите с косовските албанци. Аз не мисля, че има стагнация, в смисъл, че не е направено нищо. Напротив, аз мисля, че Белград като страна за преговори е имал доста конструктивен подход. Мисля, че Прищина не е направил много, поне това, когато идва да, и по-специално по отношение на Общността на сръбските общини, заяви Ивица Дачич. Сърбия очаква още три глави в преговорите за присъединяване към ЕС, за да бъдат отворени до края на годината....

Сърбия и Косово в конфликт заради влак с надпис "Косово е Сърбия"

Сръбският премиер Александър Вучич обвини отделилата се бивша югославска провинция Косово, че е планирала да детонира експлозив на жп линията между Белград и Митровица, за да спре преминаването на влака. На неговите вагони е изписано посланието "Косово е Сърбия" на различни езици и на фона на сръбския флаг, а интериорът му е обрисуван с православни икони от сръбски църкви в Косово. Властите в Прищина отхвърлиха обвинението и определиха изрисувания влак като провокация, съобщава BBC.

Сърбия печата учебници на български

  Сръбският външен министър Ивица Дачич предаде в Белград на посланика на България Радко Влайков по един екземпляр от първите 12 учебника, преведени и отпечатани за нуждите на Българското национално малцинство (БНМ) в Сърбия, предаде БГНЕС. Това са първите от 30 години насам учебници на български език, които сръбското правителство издава за нуждите на БНМ. Дачич оцени акта като доказателство за стремежа на Белград да подобри положението и правата на националните малцинства в Сърбия.  Сръбският външен министър обеща през настоящата учебна година ще бъдат осигурени и останалите учебници за основното и средното образование на нашите сънародници в Сърбия. Българският посланик отбеляза, че това са първите издадени за българското малцинство учебници в Сърбия от учебната година 1984-85. Дачич и Влайков са обсъдили възможностите за интензифициране на двустранните отношения в различни области като енергетика, миграция и сигурност.   Българският посланик предаде покана от министър Даниел Митов към Дачич да направи официално посещение в България преди края на 2016 г.

Сърбия: Няма да се поддадем на натиска от ЕС за санкции срещу Русия

Сърбия обяви, че няма да се поддаде на натиска от ЕС да наложи санкции срещу Русия заради незаконната анексия на Крим и намесата й в Донбас. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич. Той определи действията на Общността като „абсолютно неприемливи“. Сръбският външен министър Ивица Дачич каза в изявление, че "натискът върху Сърбия, дипломатично казано, да приведе своята външна политика с тази на ЕС ... и да наложи санкции срещу Русия, е абсолютно неприемлив." Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини представи в понеделник общ доклад за външната политика и политиката на сигурност на 28-членния Съюз, каза, че Брюксел "ще продължи да иска от Сърбия постепенно да приведе вънпната си политика съответствие с политиката на ЕС за общата външна политика и сигурност." Макар и да е започнала преговори за присъединяване към ЕС, Сърбия остава най-близкият съюзник на Москва на Балканите и отказа да се присъедини към наложени от Брюксел санкции срещу Русия заради кризата в Украйна. "Сърбия иска да се присъедини към ЕС, но никога няма да направи нищо против нейните национални интереси ... Ние искаме добри отношения с всички, но ние не трябва да работим срещу нашия собствен интерес“, посочи Ивица Дачичо. Той индиректно потвърди публикации в местните медии, че Сърбия също се присъединява към Русия в изпращането на хуманитарна помощ за Сирия, казвайки "ние ще изпрати помощ на Сирия, ако някой др...

Сърбия ядосана на ЕС, заради санкциите, които трябва да наложи на Русия

Сърбия изрази протест срещу натиска, който Евросъюзът й оказва, за да наложи санкции срещу Русия, като го нарече „напълно неприемлив”. Сръбският външен министър Ивица Дачич посочи в изявление, че „натискът върху Сърбия да приведе, казано дипломатично, външната си политика в съответствие с тази на ЕС…да наложи санкции срещу Русия, е напълно неприемлив”, пише БГНЕС. Върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини в понеделник представи доклада за общата политика на ЕС по сигурността и външните работи през 2016 година, в който се казва, че Брюксел „ще продължи да призовава Сърбия във все по-голяма степен да привежда политиката по сигурността и външните работи в съзвучие с общата международна политика и политика по сигурността на ЕС”. Въпреки че Сърбия започна преговори за присъединяване към ЕС, тя си остава най-близкия съюзник на Москва на Балканите и отказва да се присъедини към наложените от Брюксел санкции срещу Русия заради кризата в Украйна. „Сърбия желае да се присъедини към ЕС, но никога няма да извърши нещо срещу националните си интереси…Искаме да имаме добри отношения с всички, но не трябва да работим срещу собствените си интереси”, каза Дачич, който е и вицепремиер. Той косвено потвърди съобщенията на местни медии, че Сърбия се присъединява към Русия в изпращането на хуманитарна помощ за Сирия, като каза, че „ще изпратим помощ на Сирия, ако някой ни предложи да го направим”. Кабелната телевизионна мрежа №1 съобщи вчера, че Сърбия ще се присъедини към държави като Беларус, Китай, Индия, Азербайджан и Казахстан в изпращането на хуманитарна помощ, организирано от Русия. Сръбският аналитик по въпросите на сигурността Зоран Драгишич каза пред №1, че изпращането на хуманитарна помощ при тези обстоятелства „може да бъде възприето като заставане на страната на Русия в сирийския конфликт”. Според местни медии, помощта ще бъде изпратена с руски самолети, които може да излетят от летището в Ниш.