24.06.2017

Още

Илиана Раева, Мария Гигова и Мария Петрова в Бургас на държавното за ансамбли

Три от най-големите ни състезателки по художествена гимнастика, носителки на световни и европейски титли, ще присъстват на държавното първенство за ансамбли, което ще се проведе петък и събота в Бургас. В морския град да уважат шампионата пристигат Мария Гигова – член на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация, Илияна Раева – президент на Българската федерация по художествена гимнастика, и Мария Петрова – вицепрезидент на Техническия комитет към Европейския съюз по художествена гимнастика. Сред официалните гости е и Ина Ананиева – главна треньорка на ансамбъла на България, спечелил бронзовите медали от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. За отличията ще спорят съставите на 23 клуба. Състезанието е за девойки младша възраст, девойки старша възраст и жени. Официалното откриване е в петък от 13:00 часа, след което е награждаването на девойките младша възраст. Тяхната надпревара стартира в 9:20 часа. От 14:00 до 17:30 часа на подиума ще се състезават девойките старша възраст. Веднага след това е награждаването. Жените ще покажат своите умения в събота от 9:30 до 12:30 часа. След това започва церемонията по награждаване на шампионките и медалистките.

Мария Гигова в центъра на тържественото откриване на Световната купа

С красива церемония бе открита тържествено световната купа по художествена гимнастика в София. Красиво и нежно изпълнение с топка на Ренета Камберова под акомпанимента на роял даде старт на тържествената част. Специални почести бяха отдадени на великата Мария Гигова - гимнастичката и деятел - епоха в българската художествена гимнастика по случай 70 - годишният й юбилей! В "Арена Армеец" бе прожектирано специално видео, посветено на живота и впечатляващата кариера на първата в света трикратна световна шампиона в грациозния спорт. Филмът трогна да сълзи Мария Гигова, а и много от гостите в залата. Аз съм безкрайно благодарна на всеки, който е помогнал за моето развитие, дълбок поклон пред всеки, бяха думите на Мария Гигова, с които завърши лентата. След това спортният министър Красен Краев връчи на Гигова „Венец на победителя“ заради съществения ѝ принос към родния спорт. Мария Гигова бе зарадвана от малкия си внук Явор, който и подари червена роза, както и от дъщеря ѝ Мария Тепавичарова. Скъпа Мария, уважаеми дами и господа всички сме много развълнувани. Нищо повече не мога да кажа след този филм. Тя е най-златната от златните Тя е символът на българската художествена гимнастика. Тя е емблемата. Мария, бъди жива и здрава и продължавай да си до нас и да ни помагаш с доброто си сърце. Обичаме те всички, каза президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. В такъв момент човек много се вълнува, особено с това, което видях във филма. Благодаря на режисьора и операторите. Този филм ще остане скъп спомен за мен. В него присъстват много скъпи и любими мои хора. Благодаря на всички, че сте тук и че винаги сте били до мен. Винаги сте ми помагали да изразя таланта си, даден ми от Господ. Сега, когато съм сред младите, им казвам, показвайте себе си в най-добрата светлина. Развивайте така таланта си, че накрая на кариерата си да сте щастливи и удовлетворени, че оставяте нещо след себе си. Благодаря на Илиана за това, което направи за мен. Това бе изненада за мен. Всички криеха и не ми казваха. Дори моето семейство не ми казваше. Тя ми казваше, че трябва да изживея изненадата на мига. И аз я изживях с всички вас. Благодаря ви още веднъж, сподели емоционално и през сълзи Мария Гигова. Всичките 27 страни, които участват на турнира бяха представени с официалните им флагове, новият - стар министър на младежта и спорта Красен Кралев изказа радостта си, че новият му мандат започва по възможно най- красивия начин - с присъствието му на големия форум на художествената гимнастика, на който нашата столица е домакин - кръг от световната купа! Патронът на турнира - столичният кмет Йорданка Фандъкова изказа благодарност към БФХГ и лично към президента на федерацията г-жа Илиана Раева за отличната организация на състезанието и откри официално форума като пожела успех на всички участнички.

Учредиха турнир за приз „Мария Гигова“

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика учреди турни, който да носи името великата Мария Гигова. Решението е взето по време на последното заседание на управителния съвет на централата по предложение на президента Илиана Раева и е във връзка с 70-та годишнина на първата трикратна световна шампионка. Специално изработения приз ще се връчва на шампионката при жените на Държавното първенство, категория „ЕЛИТ“. Легендарната Мария Гигова е първата трикратна абсолютна шампионка на планетата, след титлите през 1969, 1971 и 1973 година . Заради изключителните й постижения Международната федерация я обявява за гимнастичка №1 на XX век. От 1978 година до днес Гигова е част от техническата комисия на световната федерация по гимнастика, а дълги години беше и президент на българската федерация по художествена гимнастика. По случай 70 годишния си юбилей си Мария Гигова беше наградена от Президента на България Румен Радев с най-високото държавно отличие - орден Стара планина, първа степен. Изключителна чест ще бъде всяка следваща шампионка на България да получава Приз "Мария Гигова", защото Мария Гигова винаги ще е Първата, лицето и водачът на българската художествена гимнастика, се казва в официалния сайт на централата по повод решението на УС.

Отличават Мария Гигова с най-високото държавно отличие

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова ще бъде отличена с най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" първа степен за "изключително големите й заслуги за развитието на спорта". Предложението за награждаването й е на служебния кабинет, а президентът Румен Радев трябва да издаде указ, съобщиха от правителствената информационна служба. Награждаването на шампионката съвпада и с нейния 70-годишен юбилей на 21 април. Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика - през 1969, 1971 и 1973 г. Постижението й беше вписано в Книгата на рекордите "Гинес". Мария Гигова е член на Техническия комитет по художествената гимнастика на Международната федерация по гимнастика и бивш негов вицепрезидент. Тя беше дълги години председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика, но отстъпи поста на Илияна Раева и сега е само член на федерацията. През 2006 г. Мария Гигова беше обявена за гимнастичка на века, със собствена звезда в Алеята в славата. През 2001-а изненадващо влезе в политиката, като стана депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. В интервюта признава, че се е надявала да стане спортен министър, но Симеон Сакскобургготски е предпочел Васил Иванов – Лучано. Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна академия в периода 1985-1989 г. Автор е на илюстрираната книга "Лаври от красота" (1988 г., Япония) и главен редактор на списание "Красота" (2002-2004 г.).

Мария Гигова: Аз съм една щастлива жена, изживяла годините си до тук със сбъднати мечти

Легендарната Мария Гигова, която днес навършва 70 години, на 4 май ще бъде удостоена с орден Стара планина Първа степен. Президентът Румен Радев издаде указ първата ни трикратна световна шампионка по художествена гимнастика да получи отличието за изключително големите заслуги за развитието на спорта у нас. Аз успях да изявя таланта, който притежавах. Успях да покоря тези върхове, които малко гимнастички са покорили. Успях да изградя от себе си един добър човек. Да гледам позитивно на нещата. Да иградя едно семейство, сега вече имам и внук. Аз съм една, може да се каже щастлива жена, която е изживяла годините си до тук със сбъднати мечти, това заяви специално за БНР  Мария Гигова. Останах земна, каквато бях в детските си години. Не се промених в това отношение. Въпреки огромната популярност, на която се радвах през годините, аз успях да бъда Мария, такава, каквато съм, допълни легендарната ни гимнастичка. Цялото интервю с Мария Гигова можете да чуете утре в предаването "Спорт и музика". Във феноменалната си спортна кариера Мария Гигова е отличена с титлата "Гимнастичка на 20-и век" на Международната федерация по гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика. Тя е носител на титлата "Жена на годината 2000" на Кеймбриджкия Биографичен център. Член на Техническия комитет на Международната федерация по гимнастика и бивш негов вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на БФХГ и неин бивш председател. Била е член на Изпълнителния комитет на ЕСГ и Балканския съюз по гимнастика, член на Българския олимпийски комитет и негов спортен директор, депутат в 39-ото Народно събрание на Република България Официалното честване на юбилея ще бъде по време на турнира за Световната купа от 5-и до 7-и май в София. Тогава у нас пристигат най-големите имена в този спорт. Потвърждение, че ще присъства на тържествата, е изпратила и голямата Ирина Винер.

Мария Гигова получава орден "Стара планина"

Правителството предлага на президента да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен Мария Гигова за нейните изключително големи заслуги за развитието на спорта. Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика (1969, 1971, 1973). Постижението ѝ е вписано в Книгата на рекордите Гинес. Мария Гигова е член на Техническия комитет по художествената гимнастика на МФГ и бивш негов вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на БФХГ и бивш председател на федерацията. Тя е била член на Изпълнителния комитет на Европейския съюз по гимнастика и на Балканския съюз по гимнастика, член на Българския олимпийски комитет и негов спортен директор, депутат в 39-ото Народно събрание на България. Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна академия в периода 1985-1989 г., автор е на илюстрираната книга „Лаври от красота” (1988 г., Япония) и главен...

Мария Гигова: Цвети Стоянова имаше здравословен проблем, за който не се говореше

Борещата се за живота си гимнастичка Цветелина Стоянова имала здравословен проблем, за който не се говорело, защото явно е бил много личен. Това твърди пред Нова телевизия голямата звезда на родната гимнастика Мария Гигова. Тя обясни, че знаела това от треньорката на ансамбъла Ина Ананиева. Вчера едно от "златните ни момичета" Цвети Стоянова опита да се самоубие. Цвети не замина за Европейското първенство в Израел, като по думите на Нешка Робева и Илиана Раева момичето само се е отказало. Раева призова спекулациите около трагедията с Цвети да спрат. "Мисля, че не ставаше въпрос за физическа травма, но не знам какво е било. Не става въпрос за проблем на душата", уточни Гигова. "Не можем да влезем в душата на това момиче и да разберем защо това се е случило. Не мога да си го обясня. Всички имахме много добро отношение към нея", допълни Гигова.

Мария Гигова: Стоянова имаше здравословен проблем, за който не се говореше

Борещата се за живота си гимнастичка Цветелина Стоянова имала здравословен проблем, за който не се говорело, защото явно е бил много личен. Това твърди пред Нова телевизия голямата звезда на родната гимнастика Мария Гигова. Тя обясни, че знаела това от треньорката на ансамбъла Ина Ананиева. Вчера едно от "златните ни момичета" Цвети Стоянова опита да се самоубие. Цвети не замина за Европейското първенство в Израел, като по думите на Нешка Робева и Илиана Раева момичето само се е отказало. Раева призова спекулациите около трагедията с Цвети да спрат. "Мисля, че не ставаше въпрос за физическа травма, но не знам какво е било. Не става въпрос за проблем на душата", уточни Гигова. "Не можем да влезем в душата на това момиче и да разберем защо това се е случило. Не мога да си го обясня. Всички имахме много добро отношение към нея", допълни Гигова.