29.04.2017

Още

Илиана Раева, Мария Гигова и Мария Петрова в Бургас на държавното за ансамбли

Три от най-големите ни състезателки по художествена гимнастика, носителки на световни и европейски титли, ще присъстват на държавното първенство за ансамбли, което ще се проведе петък и събота в Бургас. В морския град да уважат шампионата пристигат Мария Гигова – член на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация, Илияна Раева – президент на Българската федерация по художествена гимнастика, и Мария Петрова – вицепрезидент на Техническия комитет към Европейския съюз по художествена гимнастика. Сред официалните гости е и Ина Ананиева – главна треньорка на ансамбъла на България, спечелил бронзовите медали от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. За отличията ще спорят съставите на 23 клуба. Състезанието е за девойки младша възраст, девойки старша възраст и жени. Официалното откриване е в петък от 13:00 часа, след което е награждаването на девойките младша възраст. Тяхната надпревара стартира в 9:20 часа. От 14:00 до 17:30 часа на подиума ще се състезават девойките старша възраст. Веднага след това е награждаването. Жените ще покажат своите умения в събота от 9:30 до 12:30 часа. След това започва церемонията по награждаване на шампионките и медалистките.

Отличават Мария Гигова с най-високото държавно отличие

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова ще бъде отличена с най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" първа степен за "изключително големите й заслуги за развитието на спорта". Предложението за награждаването й е на служебния кабинет, а президентът Румен Радев трябва да издаде указ, съобщиха от правителствената информационна служба. Награждаването на шампионката съвпада и с нейния 70-годишен юбилей на 21 април. Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика - през 1969, 1971 и 1973 г. Постижението й беше вписано в Книгата на рекордите "Гинес". Мария Гигова е член на Техническия комитет по художествената гимнастика на Международната федерация по гимнастика и бивш негов вицепрезидент. Тя беше дълги години председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика, но отстъпи поста на Илияна Раева и сега е само член на федерацията. През 2006 г. Мария Гигова беше обявена за гимнастичка на века, със собствена звезда в Алеята в славата. През 2001-а изненадващо влезе в политиката, като стана депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. В интервюта признава, че се е надявала да стане спортен министър, но Симеон Сакскобургготски е предпочел Васил Иванов – Лучано. Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна академия в периода 1985-1989 г. Автор е на илюстрираната книга "Лаври от красота" (1988 г., Япония) и главен редактор на списание "Красота" (2002-2004 г.).

Мария Гигова: Аз съм една щастлива жена, изживяла годините си до тук със сбъднати мечти

Легендарната Мария Гигова, която днес навършва 70 години, на 4 май ще бъде удостоена с орден Стара планина Първа степен. Президентът Румен Радев издаде указ първата ни трикратна световна шампионка по художествена гимнастика да получи отличието за изключително големите заслуги за развитието на спорта у нас. Аз успях да изявя таланта, който притежавах. Успях да покоря тези върхове, които малко гимнастички са покорили. Успях да изградя от себе си един добър човек. Да гледам позитивно на нещата. Да иградя едно семейство, сега вече имам и внук. Аз съм една, може да се каже щастлива жена, която е изживяла годините си до тук със сбъднати мечти, това заяви специално за БНР  Мария Гигова. Останах земна, каквато бях в детските си години. Не се промених в това отношение. Въпреки огромната популярност, на която се радвах през годините, аз успях да бъда Мария, такава, каквато съм, допълни легендарната ни гимнастичка. Цялото интервю с Мария Гигова можете да чуете утре в предаването "Спорт и музика". Във феноменалната си спортна кариера Мария Гигова е отличена с титлата "Гимнастичка на 20-и век" на Международната федерация по гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика. Тя е носител на титлата "Жена на годината 2000" на Кеймбриджкия Биографичен център. Член на Техническия комитет на Международната федерация по гимнастика и бивш негов вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на БФХГ и неин бивш председател. Била е член на Изпълнителния комитет на ЕСГ и Балканския съюз по гимнастика, член на Българския олимпийски комитет и негов спортен директор, депутат в 39-ото Народно събрание на Република България Официалното честване на юбилея ще бъде по време на турнира за Световната купа от 5-и до 7-и май в София. Тогава у нас пристигат най-големите имена в този спорт. Потвърждение, че ще присъства на тържествата, е изпратила и голямата Ирина Винер.

Мария Гигова получава орден "Стара планина"

Правителството предлага на президента да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен Мария Гигова за нейните изключително големи заслуги за развитието на спорта. Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика (1969, 1971, 1973). Постижението ѝ е вписано в Книгата на рекордите Гинес. Мария Гигова е член на Техническия комитет по художествената гимнастика на МФГ и бивш негов вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на БФХГ и бивш председател на федерацията. Тя е била член на Изпълнителния комитет на Европейския съюз по гимнастика и на Балканския съюз по гимнастика, член на Българския олимпийски комитет и негов спортен директор, депутат в 39-ото Народно събрание на България. Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна академия в периода 1985-1989 г., автор е на илюстрираната книга „Лаври от красота” (1988 г., Япония) и главен...

Мария Гигова: Цвети Стоянова имаше здравословен проблем, за който не се говореше

Борещата се за живота си гимнастичка Цветелина Стоянова имала здравословен проблем, за който не се говорело, защото явно е бил много личен. Това твърди пред Нова телевизия голямата звезда на родната гимнастика Мария Гигова. Тя обясни, че знаела това от треньорката на ансамбъла Ина Ананиева. Вчера едно от "златните ни момичета" Цвети Стоянова опита да се самоубие. Цвети не замина за Европейското първенство в Израел, като по думите на Нешка Робева и Илиана Раева момичето само се е отказало. Раева призова спекулациите около трагедията с Цвети да спрат. "Мисля, че не ставаше въпрос за физическа травма, но не знам какво е било. Не става въпрос за проблем на душата", уточни Гигова. "Не можем да влезем в душата на това момиче и да разберем защо това се е случило. Не мога да си го обясня. Всички имахме много добро отношение към нея", допълни Гигова.

Мария Гигова: Стоянова имаше здравословен проблем, за който не се говореше

Борещата се за живота си гимнастичка Цветелина Стоянова имала здравословен проблем, за който не се говорело, защото явно е бил много личен. Това твърди пред Нова телевизия голямата звезда на родната гимнастика Мария Гигова. Тя обясни, че знаела това от треньорката на ансамбъла Ина Ананиева. Вчера едно от "златните ни момичета" Цвети Стоянова опита да се самоубие. Цвети не замина за Европейското първенство в Израел, като по думите на Нешка Робева и Илиана Раева момичето само се е отказало. Раева призова спекулациите около трагедията с Цвети да спрат. "Мисля, че не ставаше въпрос за физическа травма, но не знам какво е било. Не става въпрос за проблем на душата", уточни Гигова. "Не можем да влезем в душата на това момиче и да разберем защо това се е случило. Не мога да си го обясня. Всички имахме много добро отношение към нея", допълни Гигова.

Предлагат Мария Гигова за орден "Стара планина" - първа степен

Правителството предлага на президента да удостои Мария Гигова с орден „Стара планина" - първа степен. Изтъкнати са нейните изключително големи заслуги за развитието на спорта, съобщава БНР. Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика - през 1969-а, 1971-ва и през 1973-та година. Постижението й е вписано в книгата за рекордите на Гинес....

Правителството предлага Мария Гигова за орден "Стара планина" - първа степен

Правителството предлага на президента да удостои Мария Гигова с орден „Стара планина“ - първа степен. Изтъкнати са нейните изключително големи заслуги за развитието на спорта. Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика - през 1969-а, 1971-ва и през 1973-та година. Постижението й е вписано в книгата за рекордите на Гинес.