21.10.2016

Свидетел: Върнатите турци в Анкара искали убежище у нас

Скандалът с турските опозиционери, които България върна на Ердоган, се разраства. Свидетелски разкази, опровергават версията на българските власти, че турците не са искали убежище у нас. От момента на предаването им информация за седмината няма. След кратък престой в бежански център, задържаните са били предадени на турските власти около 05:00 часа сутринта в събота, пише Нова телевизия.  „Брат ми, ми се обади от Русе и ме помоли да му изпратя снимка на личните документи, защото подават молба за убежище. Каза ми, че нямат проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Последно се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, а след това се обади от Одрин”, разказва близък на един от екстрадираните. „Трима от турските граждани са бивши служители на полицията, двама са учители. Те добре знаят законите. И на мен ми казаха, че ще се възползват от правото си да подадат молби за убежище. Аз добре знам, че  те са интелигентни хора. Брат ми ми каза, че няма да ги върнат, защото писмено са подали молбите си за убежище”, обясни мъжът пред NOVA. През цялото време задържаните поддържат връзка с близките си и изпращат данни за местоположението си.  От тях става ясно, че от 23:30 часа в петък до 05:00 часа сутринта в събота те са били в Любимец. „Последно те са били в Любимец. Брат ми ми каза, че бежанският център прилича на затвор”, обясни близкият на един от екстрадираните. От събота сутринта хората нямат връзка с близките си. „Жена му постоянно плаче, не знае къде е. Детето също. От 05:30 часа сутринта в събота нямаме връзка с него. Аз лично се опитвам да се свържа с адвокати в Турция, но никой не се наема да го защити, защото се страхуват от турската държава и не можем да получим никаква информация за него – защо е задържан, дали е задържан”. Никой от близките не знае, какво ще се случи със задържаните. Нито кога.

Още

Върнатите на Анкара турски граждани са искали съд у нас

Поне един от седмината турски граждани, върнати в Турция, е искал или му е било обещано да бъде изправен пред български съд, но въпреки това е бил експулсиран без никаква съдебна процедура.Това се разбра от интервю на репортера на Би Ти Ви Стоян Георгиев със сина на един от експулсираните турски гражданин, излъчено в сутрешния блок на телевизията. "В петък вечерта в 7.30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда" - каза мъжът по телефона. ...

Алфано: Ако Турция отвори врати това ще съсипе цяла Европа

Въпросът за мигрантите е употребяват за политически цели - такива опасения предизвикаха събитията в Турция. Това заяви министърът на вътрешните работи на Италия Анджелино Алфано в интервю за в. „Република“. Той посочи още, че евентуален отказ от постигнатото споразумение между Брюксел и Анкара за ограничаване на притока на мигранти към Стария континент „ще бъде удар за цяла Европа“. „Ако Турция отвори врати (за мигрантите – бел. ред.) това ще съсипе цяла Европа“, категоричен беше Алфано. Той също така допълни, че в Италия продължават щателните проверки на всички ислямски центрове и места за събиране на мюсюлмански общности. По неговите думи подразделение на финансовото министерство ще назначи специална група, която ще се занимава с финансирането на джамии на територията на Италия. През март ЕС и Анкара постигнаха споразумение, в рамките на което Турция се задължава да ограничи мигрантския поток към Европа и да приема върнатите от Гърция бежанци. В замяна страната ще получи помощ в размер на 6 млрд. евро, ускоряване на преговорите за членство в ЕС, както и отпадане на визовия режим за турски граждани в съюза. Критиките от страна на Запада към Турция се засилиха след извършената масова държавна чистка на властите в Анкара след неуспешния опит за преврат в страната от 15 юли. Турската власт уволни и арестува над 50 000 души от армията, полицията, съдебната система, държавната администрация, медиите и образователните институции, опитвайки се да премахне влиянието на проповедника Фетхулах Гюлен, който е основният обвиняем за организиране на опита за метеж. Преди това Турция понесе силни критики и заради отказа си да реформира закона си за борбата с тероризма – основно условие за падането на безвизовия режим в ЕС. В рамките на закона в затвора бяха вкарани редица турски журналисти.