24.06.2017

Нападнаха мъж в „Люлин”, заплашили го с нож

Опит за въоръжен грабеж е станал в столичния квартал „Люлин”, съобщиха от полицията. Около 15.00 часа този следобед служител на спедиторска фирма е бил заплашен с нож от 22-годишен мъж, който му отнел наличните пари и избягал с автомобила си в неизвестна посока, информира Нова телевизия. Откраднати са около 500 лева. Куриерът е записал номера на автомобила му и след 20-тина минути полицията е задържала въоръжения младеж. Няма данни той да е криминално проявен. Образувано е досъдебно производство.

Още

Голяма част от "Люлин" остава без вода днес

Ремонтни дейности налагат спиране на водата в жк. "Люлин" - 8, 9 и 10 микрорайон днес, както и жк. „Люлин“ –център. На 10 април 2017 г. (понеделник), във връзка с превключване на стратегически водопровод от 10:00  до 22:00 часа без вода ще бъдат клиентите на „Софийска вода“ живущи в жк. „Люлин“ 8, 9 и 10,  От 10 до 16 часа спирането ще засегне и потребителите в жк. „Люлин“ 1,2,3,6 ,7 и кв. „Факултета“. С понижено налягане на водата от 16:00 до 22:00 часа ще бъдат: жк. „Люлин“ 1, жк. „Люлин“ 2, жк. „Западен парк“, жк. „Красна поляна“ I и IIчаст. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ж.к. Люлин  8 – бул. „Царица Йоанна“/локално платно/ до северозападния вход на метростанция „Люлин“;ж.к.Люлин 9 – ул. „Ген.Никола Генев“ пред входа на 40-то СОУ;ж.к. Люлин 10 – ул. „Димитър Талев“ пред входа на ОДЗ №100.

Приключва цялостното саниране на 90-о училище в "Люлин"

Приключва цялостното саниране на 90-о средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин” в ж.к „Люлин” 2. Стойността за въвеждането на мерките за енергийна ефективност е за над 900 хил.лв., отпуснати от Националния доверителен екофонд. През последните две години на територията на Столичната община изцяло санирани са 10 училища. 90-то Средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин” е второто, което се обновява в район "Люлин", благодарение на Националния доверителен екофонд. Сред въведените мерки за енергийна ефективност са подмяната на дограмите, нови отоплителни и осветителни тела, както и топло и хидроизолация, поясни кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова:В същото време, обаче, и ефектът, който се очаква, е сериозен - около 50% спестени средства от отоплението и осветлението. Тези средства остават за училището, остават за учителите, за децата. Затова се надявам и училището да привлича все повече ученици. Едва 600 ученици се обучават в училището, което има капацитет за 2000, разказа кметът на район „Люлин“ Милко Младенов. Той посочи, че има обективни причини за това, но изрази надежда, че след санирането и новите правила за прием тази неблагоприятна картина ще се промени. Младенов добави, че няколко образователни сгради са включени през тази година в капиталовата програма на Столичната община.  Район „Люлин“ ще кандидатства за средства от Националния доверителен екофонд и за санирането на 79-о училище „Индира Ганди“.

Ремонти спират водата в почти всички райони на столичния квартал "Люлин"

Заради ремонтни дейности на "Софийска вода" днес в осем от десетте района на столичния квартал "Люлин" няма да има вода или тя ще е с понижено налягане. На места строително-ремонтните дейности могат да продължат над 12 часа, предупреждават от дружеството. От 10 ч. до 22 ч. без вода ще са жителите на "Люлин" 8, 9 и 10, както и тези на "Люлин-център". От 10 ч. до 16 ч. спирането ще засегне и потребителите в жк "Люлин" 1, 2,...

Повсеместна разруха цари навсякъде из най-големия столичен квартал – Люлин

  Публикуваме коментар на гражданската инициатива "Спаси София" от Фейсбук*.  Повсеместна разруха цари навсякъде из най-големия столичен квартал – ж.к. Люлин. Почти всяка улица е осеяна с дупки, тротоарите на практика са неизползваеми, осветление липсва в повечето междублокови пространства и по-малки улици, жителите са принудени да паркират в кални поляни вместо уредени паркинги, а децата да си играят на ръждясали и изпочупени игрища. Чудим се дали гледки като от изоставения украински град Припят подхождат и са приемливи за една европейска столица която разполага с милиарден бюджет. Кой не си върши работата и кой допусна развитието на Люлин да бъде до такава степен забавено? Забравен ли е Люлин от Столичната община и има...

Полицията разследва изнасилване на едно от децата, избягали от дома за настаняване в жк "Люлин"

Няколко институции извършват проверка в Дома за настаняване на деца в столичния квартал "Люлин". Полицията разследва евентуален случай на сексуално насилие над едно от трите деца, които бяха в неизвесност близо два дни след бягство от дома. За момента е задържан 33-годишен мъж, осъждан за кражбиСлучаят все още се изяснява.Момичето вече е дало показания пред разследващите, като в момента се установява какво точно се е случило, научи "Хоризонт". Девойката, чиято самоличност за момента от полицията не съобщават, е открита на адрес в София, като първоначално мъжът не е намерен там. Вчера следобед той е арестуван и в момента се намира в ареста. Мъжът е задържан по подозрения в сексуално насилие, обясниха пред "Хоризонт" официални източници от СДВР. По информация на "Хорзионт" задържаният е бивш затворник, осъждан за кражби. Криминалисти твърдят, че момичето е водено и при други, по-възрастни от нея мъже, във фургон. Заради случая в дома в "Люлин" текат няколко проверки:Проверка. Не е приключило нищо, моля ви. Ами това си е проверка рутинна, която ние си проверяваме, проверяваме документацията, моля ви. Нека да си приключим. От сутринта е проверката. Моля, оставете ни. Работещи в дома отказаха да кажат дали знаят нещо повече за инцидента:Не. Нямаме информация. Знаем само, че са в полицията и дават обяснения. Нищо повече. Две момичета и едно момче бяха в неизвестност близо два дни, след като избягаха от дома в "Люлин" на 7-и ноември. Две от децата бяха намерени в село до Монтана, а третото в столицата. Екип от МВР, социалните и Държавната агенция за закрила на детето ще решат каква мярка за закрила да се приложи спрямо малолетната.  

Над 70 социални жилища приемат наематели в "Люлин" и "Връбница"

Столичната община като бенефициент на ОП "Регионално развитие" спечели преди време проект за изграждане на два блока със социални жилища в районите "Люлин" и "Връбница". Те вече са готови и са модел за помощ на домакинства, които трябва да бъдат интегрирани и адаптирани в обществото. Изграждането е с 85% безвъзмездна финансова помощ и 15% общинско дофинансиране. Себестойността на жилищата е  4.5 млн. лева. Сградите са с 26 (във "Връбница") и с 45 жилища (в "Люлин"). Един преференциален наем в тристаен апартамент ще струва 70-80 лева на месец. Жилищата ще бъдат обзаведени и напълно готови за живеене. Класираните за нанасяне семейства мога да останат до 36 месеца, а повече за изискванията и оценките чуйте в интервюто на Добрина Добрева с кмета на район „Люлин“ Милко Младенов.

Столичния квартал Люлин също негодуват заради застрояването

Нов протест срещу застрояването в София. След "Младост" в недоволството се включва и квартал от другия край на града – "Люлин", пише Нова телевизия. Хората настояват да се спре предвиденото застрояване в устройствения план. Хубавата новина за тях е, че всичко до този момент е обратимо, защото са проведени експертни обсъждания, но все още предстои да има още едно. При него ще бъдат разгледани казусите по отделно. Един от тях междублоково пространство със зелена площ в „Люлин”, което е изградено от жителите на квартала. По плана се предвижда от там да минава голяма улица. Притесненията на хората са, че тогава мястото ще стане шумно, мръсно и опасно за децата. Друго искане е да се запазят и малкото зелени площи в „Люлин”, които по думите на жителите на квартала са крайно недостатъчни.

Полицията разследва изнасилване на едно от децата, избягали от дома в "Люлин"

Няколко институции извършват проверка в Дома за настаняване на деца в столичния квартал "Люлин". Полицията разследва евентуален случай на сексуално насилие над едно от трите деца, които бяха в неизвестност близо два дни след бягство от дома. За момента е задържан 33-годишен мъж, осъждан за кражби. Случаят все още се изяснява. Момичето вече е дало показания пред разследващите, като в момента се установява какво точно се е случило, научи "Хоризонт". Девойката, чиято самоличност за момента от полицията не съобщават, е била открита на адрес в София, като първоначално мъжът не е бил там. Вчера следобед той е бил арестуван. По информация на "Хорзионт", задържаният е бивш затворник, осъждан за кражби. Криминалисти твърдят, че момичето е било водено и при други, по-възрастни от нея мъже, във фургон. Заради случая в дома в "Люлин" се правят няколко проверки: Проверка. Не е приключило нищо, моля ви. Ами това си е проверка рутинна, която ние си проверяваме, проверяваме документацията, моля ви. Нека да си приключим. От сутринта е проверката. Моля, оставете ни.Работещи в дома отказаха да кажат дали знаят нещо повече за инцидента: Не. Нямаме информация. Знаем само, че са в полицията и дават обяснения. Нищо повече. Две момичета и едно момче бяха в неизвестност близо два дни, след като избягаха от дома в "Люлин" на 7-и ноември. Две от децата бяха намерени в село до Монтана, а третото в столицата. Екип от МВР, социалните и Държавната агенция за закрила на детето ще решат каква мярка за закрила да се приложи спрямо малолетната.