23.03.2017

Нападнаха мъж в „Люлин”, заплашили го с нож

Опит за въоръжен грабеж е станал в столичния квартал „Люлин”, съобщиха от полицията. Около 15.00 часа този следобед служител на спедиторска фирма е бил заплашен с нож от 22-годишен мъж, който му отнел наличните пари и избягал с автомобила си в неизвестна посока, информира Нова телевизия. Откраднати са около 500 лева. Куриерът е записал номера на автомобила му и след 20-тина минути полицията е задържала въоръжения младеж. Няма данни той да е криминално проявен. Образувано е досъдебно производство.

Още

Приключва цялостното саниране на 90-о училище в "Люлин"

Приключва цялостното саниране на 90-о средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин” в ж.к „Люлин” 2. Стойността за въвеждането на мерките за енергийна ефективност е за над 900 хил.лв., отпуснати от Националния доверителен екофонд. През последните две години на територията на Столичната община изцяло санирани са 10 училища. 90-то Средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин” е второто, което се обновява в район "Люлин", благодарение на Националния доверителен екофонд. Сред въведените мерки за енергийна ефективност са подмяната на дограмите, нови отоплителни и осветителни тела, както и топло и хидроизолация, поясни кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова:В същото време, обаче, и ефектът, който се очаква, е сериозен - около 50% спестени средства от отоплението и осветлението. Тези средства остават за училището, остават за учителите, за децата. Затова се надявам и училището да привлича все повече ученици. Едва 600 ученици се обучават в училището, което има капацитет за 2000, разказа кметът на район „Люлин“ Милко Младенов. Той посочи, че има обективни причини за това, но изрази надежда, че след санирането и новите правила за прием тази неблагоприятна картина ще се промени. Младенов добави, че няколко образователни сгради са включени през тази година в капиталовата програма на Столичната община.  Район „Люлин“ ще кандидатства за средства от Националния доверителен екофонд и за санирането на 79-о училище „Индира Ганди“.

Повсеместна разруха цари навсякъде из най-големия столичен квартал – Люлин

  Публикуваме коментар на гражданската инициатива "Спаси София" от Фейсбук*.  Повсеместна разруха цари навсякъде из най-големия столичен квартал – ж.к. Люлин. Почти всяка улица е осеяна с дупки, тротоарите на практика са неизползваеми, осветление липсва в повечето междублокови пространства и по-малки улици, жителите са принудени да паркират в кални поляни вместо уредени паркинги, а децата да си играят на ръждясали и изпочупени игрища. Чудим се дали гледки като от изоставения украински град Припят подхождат и са приемливи за една европейска столица която разполага с милиарден бюджет. Кой не си върши работата и кой допусна развитието на Люлин да бъде до такава степен забавено? Забравен ли е Люлин от Столичната община и има...

Полицията разследва изнасилване на едно от децата, избягали от дома за настаняване в жк "Люлин"

Няколко институции извършват проверка в Дома за настаняване на деца в столичния квартал "Люлин". Полицията разследва евентуален случай на сексуално насилие над едно от трите деца, които бяха в неизвесност близо два дни след бягство от дома. За момента е задържан 33-годишен мъж, осъждан за кражбиСлучаят все още се изяснява.Момичето вече е дало показания пред разследващите, като в момента се установява какво точно се е случило, научи "Хоризонт". Девойката, чиято самоличност за момента от полицията не съобщават, е открита на адрес в София, като първоначално мъжът не е намерен там. Вчера следобед той е арестуван и в момента се намира в ареста. Мъжът е задържан по подозрения в сексуално насилие, обясниха пред "Хоризонт" официални източници от СДВР. По информация на "Хорзионт" задържаният е бивш затворник, осъждан за кражби. Криминалисти твърдят, че момичето е водено и при други, по-възрастни от нея мъже, във фургон. Заради случая в дома в "Люлин" текат няколко проверки:Проверка. Не е приключило нищо, моля ви. Ами това си е проверка рутинна, която ние си проверяваме, проверяваме документацията, моля ви. Нека да си приключим. От сутринта е проверката. Моля, оставете ни. Работещи в дома отказаха да кажат дали знаят нещо повече за инцидента:Не. Нямаме информация. Знаем само, че са в полицията и дават обяснения. Нищо повече. Две момичета и едно момче бяха в неизвестност близо два дни, след като избягаха от дома в "Люлин" на 7-и ноември. Две от децата бяха намерени в село до Монтана, а третото в столицата. Екип от МВР, социалните и Държавната агенция за закрила на детето ще решат каква мярка за закрила да се приложи спрямо малолетната.  

Над 70 социални жилища приемат наематели в "Люлин" и "Връбница"

Столичната община като бенефициент на ОП "Регионално развитие" спечели преди време проект за изграждане на два блока със социални жилища в районите "Люлин" и "Връбница". Те вече са готови и са модел за помощ на домакинства, които трябва да бъдат интегрирани и адаптирани в обществото. Изграждането е с 85% безвъзмездна финансова помощ и 15% общинско дофинансиране. Себестойността на жилищата е  4.5 млн. лева. Сградите са с 26 (във "Връбница") и с 45 жилища (в "Люлин"). Един преференциален наем в тристаен апартамент ще струва 70-80 лева на месец. Жилищата ще бъдат обзаведени и напълно готови за живеене. Класираните за нанасяне семейства мога да останат до 36 месеца, а повече за изискванията и оценките чуйте в интервюто на Добрина Добрева с кмета на район „Люлин“ Милко Младенов.

Столичния квартал Люлин също негодуват заради застрояването

Нов протест срещу застрояването в София. След "Младост" в недоволството се включва и квартал от другия край на града – "Люлин", пише Нова телевизия. Хората настояват да се спре предвиденото застрояване в устройствения план. Хубавата новина за тях е, че всичко до този момент е обратимо, защото са проведени експертни обсъждания, но все още предстои да има още едно. При него ще бъдат разгледани казусите по отделно. Един от тях междублоково пространство със зелена площ в „Люлин”, което е изградено от жителите на квартала. По плана се предвижда от там да минава голяма улица. Притесненията на хората са, че тогава мястото ще стане шумно, мръсно и опасно за децата. Друго искане е да се запазят и малкото зелени площи в „Люлин”, които по думите на жителите на квартала са крайно недостатъчни.

Полицията разследва изнасилване на едно от децата, избягали от дома в "Люлин"

Няколко институции извършват проверка в Дома за настаняване на деца в столичния квартал "Люлин". Полицията разследва евентуален случай на сексуално насилие над едно от трите деца, които бяха в неизвестност близо два дни след бягство от дома. За момента е задържан 33-годишен мъж, осъждан за кражби. Случаят все още се изяснява. Момичето вече е дало показания пред разследващите, като в момента се установява какво точно се е случило, научи "Хоризонт". Девойката, чиято самоличност за момента от полицията не съобщават, е била открита на адрес в София, като първоначално мъжът не е бил там. Вчера следобед той е бил арестуван. По информация на "Хорзионт", задържаният е бивш затворник, осъждан за кражби. Криминалисти твърдят, че момичето е било водено и при други, по-възрастни от нея мъже, във фургон. Заради случая в дома в "Люлин" се правят няколко проверки: Проверка. Не е приключило нищо, моля ви. Ами това си е проверка рутинна, която ние си проверяваме, проверяваме документацията, моля ви. Нека да си приключим. От сутринта е проверката. Моля, оставете ни.Работещи в дома отказаха да кажат дали знаят нещо повече за инцидента: Не. Нямаме информация. Знаем само, че са в полицията и дават обяснения. Нищо повече. Две момичета и едно момче бяха в неизвестност близо два дни, след като избягаха от дома в "Люлин" на 7-и ноември. Две от децата бяха намерени в село до Монтана, а третото в столицата. Екип от МВР, социалните и Държавната агенция за закрила на детето ще решат каква мярка за закрила да се приложи спрямо малолетната.

Столичният кв. Люлин също негодуват заради застрояването

Нов протест срещу застрояването в София. След "Младост" в недоволството се включва и квартал от другия край на града – "Люлин", пише Нова телевизия. Хората настояват да се спре предвиденото застрояване в устройствения план. Хубавата новина за тях е, че всичко до този момент е обратимо, защото са проведени експертни обсъждания, но все още предстои да има още едно. При него ще бъдат разгледани казусите по отделно. Един от тях междублоково пространство със зелена площ в „Люлин”, което е изградено от жителите на квартала. По плана се предвижда от там да минава голяма улица. Притесненията на хората са, че тогава мястото ще стане шумно, мръсно и опасно за децата. Друго искане е да се запазят и малкото зелени площи в „Люлин”, които по думите на жителите на квартала са крайно недостатъчни.

Йордан Георгиев е мъжът, изнасилил момичето от Дома за настаняване в столичния квартал „Люлин”

Йордан Георгиев  е мъжът, изнасилил 13-годишно момиче от Дома за настаняване в столичния квартал „Люлин”, съобщиха от прокуратурата. Той е в ареста за 72 часа.До момента мъжът е осъждан 14 пъти за кражби и грабежи, уточняват от държавното обвинение. Георгиев се запознал с момичето  малко след като то напуска дома в „Люлин”, заедно с другите две деца. Те имали намерение да гостуват през уикенда  на позната на едно от тях, но тъй като нямали пари за път, решили да заложат мобилния телефон на пострадалото момиче на площад  „Лъвов мост”. Вместо да помогне на детето да стигне до заложната къща, както сам й предлага, Георгиев я отвел в квартал  „Враждебна”. След като й нанесъл няколко удара и я заплашил с нож, той я изнасилил. На следващия ден я завел обратно на „Лъвов мост” и я пуснал да си ходи, обясняват от държавното обвинение.