25.10.2016

Мейзер побърка обвинената в убийство Ивелина!

Съкилийничката на Анита Мейзер във варненския арест се съсипала от постоянните сълзи на силиконката. Ивалена Маринова, която също е задържана за убийство, е от половин година зад решетките, но в последно време рухнала психически, пише "България днес".

Още

"Екологична катастрофа" нарече министър Ивелина Василева изпускането на тиня от ВЕЦ "Луна" унищожило рибата в река Ботуня.

Като екологична катастрофа определи замърсяването на р. Ботуня министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. "Пораженията са с километри надолу. Не може да позволим нещо подобно да се случва. Затова прилагаме цялата строгост на закона. Отнемане на разрешителното за водоползване на това съоръжение. Освен това ще наложим най-строгата глоба - половин милион лева" - каза министър Василева.  Мъртвата риба от реката, която се задуши при изпускането на голямо количество наноси от водното огледало на малкият вец "Луна" е събрана.  Багери са започнали почистване на наносите, обобщи Ивелина Василева и уточни, че в резултат на екологичната катастрофа е установено и измиране на защитени видове риба.

Министър Ивелина Василева захвърли токчетата и покори Черни връх

Близо сто служители на Министерството на околната среда и водите, начело с министър Ивелина Василева изкачиха Черни връх в Природен парк „Витоша“. Водач бе алпинистът Боян Петров, съобщиха от ведомството.

Министър Ивелина Василева и екипът й изкачват Черни връх, водени от Боян Петров

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и екипът на министерството изкачват в момента Черни връх. Водач на групата е известния български алпинист Боян Петров. Днешното изкачване на Черни връх е част от кампанията "Яко е да си еко" на Министерството на околната среда и водите. Групата се събра в 10 часа, тази сутрин пред хижа "Алеко". Министър Ивелина Василева: Нашата кампания "Яко е да си еко", има информационно-образователен характер. Тя цели да приобщим хората към зелените идеи, да разкажем на хората за начина, по който могат да общуват с природата, за прелестите на българската природа, както и да събудим у тях желанието, да съхраняваме красотите на българската природа. Алпинистът Боян Петров, покорил няколко 8-хилядника заяви: Това, което искам, е да се отворят очите на хората, че това е един от начините да се чувстваш добре, като изкачваш върхове. Днешната инициатива предшества предстоящите изкачвания до връх Мальовица в Рила на 11-ти септември и до водопад Райското пръскало в Национален парк Централен Балкан на 2-ри октомври. Водач отново ще е Боян Петров. В интервю за „Нощен Хоризонт“ той каза: В парковете ходете по маркираните пътеки, там където е разрешено. Внимавайте, когато навлизате в местообитания, означени, че са важни за флората и фауната. В някои от резерватите има пътеки, по които може да се мине, това са образците на нашата дива природа, остатъкът от горите, които са били преди стотици години на Балканския полуостров. Акцентът ще бъде, че тези животни нямат друга среда за живот. Ако някой влезе в къщи и започне да вдига шум, ние ще се възпротивим, а животните няма как да се възпротивят и започват да избягват тези територии.

Министър Ивелина Василева и нейния екип ще изкачат Черни връх, водени от Боян Петров

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, заедно със своя екип от министерството, ще изкачи Черни връх в Природен парк Витоша. Водач ще бъде биологът от Националния природонаучен музей към БАН и известен български алпинист Боян Петров. Началният час на тръгване на групата е 10 ч. от хижа "Алеко". Инициативата предшества и други планирани изкачвания - до връх Мальовица в Национален парк Рила на 11 септември и до водопада Райското пръскалов парка Централен Балкан на 2 октомври. Водач отново ще е Боян Петров. Той съветва: В парковете ходете по маркираните пътеки, там където е разрешено. Внимавайте, когато навлизате в местообитания, означени, че са важни за флората и фауната. В някои от резерватите има пътеки, по които може да се мине, това са образците на нашата дива природа, остатъкът от горите, които са били преди стотици години на Балканския полуостров. Акцентът ще бъде, че тези животни нямат друга среда за живот. Ако някой влезе в къщи и започне да вдига шум, ние ще се възпротивим, а животните няма как да се възпротивят и започват да избягват тези територии, каза Боян Петров в интервю за предаването ни "Нощен хоризонт".

Ивелина Василева: Смъртността при делфините е заради незаконния улов с мрежи

Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на БТВ. По думите й тези мрежи са с по-широка плетка, заради което делфините по-лесно се заплитат в тях и се задушават. „Колегите ни от изпълнителната агенция по