26.10.2016

Парламентарната правна комисия прие 3 от 12-те законопроекта за промени в Изборния кодекс

Депутатите от парламентарната правна комисия одобриха три от общо 12-те предложени законопроекта за промени в Изборния кодекс. Одобрените проекти са на ГЕРБ, на Реформаторския блок и на т. нар. "Проект на компромиса" между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт, който беше постигнат след намесата на премиера Бойко Борисов, миналия петък. Текстовете са, за отпадане на ограничението от 35 изборни секции за страните от Европейския съюз, за квадратчето "не подкрепям никого" и за правилото за отчитането му в изборите за президент и кметове. То ще се отчита за включено в резултата при мажоритарните избори, тоест ще участва в конкуренцията с другите кандидати. Беше решено още, при необходимост, да се разрешава гласуване в секция в чужбина, с повече от една избирателна кутия. Промените в Изборния кодекс ще се обсъждат в пленарната зала в петък. Намеренията са, измененията да влязат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник. Отхвърлените 9 законопроекта, са свързани основно с предложения за отпадане на задължителното гласуване и на квадратчето "не подкрепям никого", както и за премахване на ограничението от 35 изборни секции в чужбина.

Още

Одобриха поправките в Изборния кодекс

Правилата ще важат и за предстоящите избори

Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс

Отпада ограничението за броя на секциите в страните от Европейския съюз. Спорове предизвика гласуването в столичния район Младост. Там според приетите промени в една и съща секция ще се гласува за кмет на района, за президент и по въпросите на референдума. Това според депутати може да доведе до хаос и опашки пред секциите. От ЦИК също се опасяват, че може да стане объркване на различни печати и да се стигне до много недействителни бюлетини.

Публикуваха предизборния клип на Цецка Цачева (видео)

Основни герои в клипа са Борисов, Фандъкова, Цветанов, Николов

Публикуваха предизборния клип на Цецка Цачева и Пламен Манушев (Видео)

Предизборният клип на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев е вече факт. Видеото съдържа кадри от представянето на претендентите в зала Арена Армеец и кратки моменти от изказванията на кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Бургас Димитър Николов, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, премиера Бойко Борисов,

Първо в БЛИЦ! Вижте предизборния клип на ГЕРБ (ВИДЕО)

От политическа партия ГЕРБ разпространиха предизборния си клип. Вижте видеото, на което Цецка Цачева и Пламен Манушев агитират хората да гласуват за тяхната кандидатура за президент и кандидат-президент.

Приеха промените в Изборния кодекс

Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс.  Окончателно гласовете „Не подкрепям никого" ще се броят при определянето на резултатите от изборите на 6 ноември, както и на останалите мажоритарни избори, но няма да се зачитат при парламентарен вот, за да не се вдига изкуствено бариерата, с която малките партии влизат в Народното събрание. Окончателно пада и таванът от 35 секции за гласуване в страни от Европейския съюз. „Смятаме, че този текст е явно противоконстит...