28.10.2016

Правната комисия в НС прие част от промените в Изборния кодекс

Спешният ремонт на Изборния кодекс влезе за разглеждане в правната комисия на парламента. Депутатите обсъждат 12 законопроекта за промени в кодекса, сред които и предложенията, около които се обединиха управляващите.

Още

Промените в Изборния кодекс ще струват 250 хил. лв

Около 250 хил. лв ще струват направените в последния момент промени в Изборния кодекс. Това съобщи на брифинг председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева днес. Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че това ще е евентуално оскъпяване, защото при преброяването трябва да бъде направена промяна в софтуера. Средствата ще отидат за фирмата, която ще промени алгоритъма за обработка на резултатите. По думите на Алексиева компанията-изпълнителка вече е представила информация дали би могла да се справи в срок и колко ще струва това. „Има потвърждение от фирмата, че ще се прави и ще можем да приведем в действие това изменение. Веднага след като влезе в сила – надявам се утре, ЦИК има готовност да подаде към финансовия министър и МС искане за промяна на план сметката в тази част. Сумата е малко под 250 хил. лв., като тази промяна е и свързана с още нещо - информиране на избирателите за промяната и как се калкулира гласът им”, добави председателят на ЦИК. По повод отпадналото ограничение за максимум 35 секции в държави-членки в ЕС, Алексиева заяви, че ЦИК разполага с пълната база данни за подадените заявления за гласуване в чужбина....

Президентът Росен Плевнелиев подписа указа за промените в Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев подписа указа за приетите вчера спешни промени в Изборния кодекс. Тези промени може да са спорни, но забавянето им би внесло допълнителна несигурност, заяви държавният глава. За Плевнелиев задочният спор с премиера за назначенията в първия кабинет "Борисов" е приключен. Коментара си президентът направи във Варна, където откри традиционния семинар за културно разнообразие, организиран от Фондация "Българска памет".

Изборите поскъпнаха с поне 250 хил. лв., заради промените на Изборния кодекс

С малко под 250 хил. лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори заради една от промените в Изборния кодекс, съобщи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева. Причината е, че депутатите решиха вотът в квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои като редовен глас на президентски избори. "Промяната рефлектира върху програмния продукт - компютърната обработка на резултатите от СИК и РИК, съответно и обработката им в ЦИК", добави Алексиева. Фирмата изпълнител...

С близо 250 хил. лв. ще се оскъпят изборите заради промени в Изборния кодекс

Налага се да бъде променен програмният продукт за обработка на резултатите

Президентът Росен Плевнелиев утвърди поправките в Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев съобщи ,че е подписал указ за влизането в сила на промените в Изборния кодекс. Одобрението на президента идва ден, след като  депутатите приеха окончателно да отпадне ограничението от 35 секции за страни от Европейския съюз, а също и гласовете "Не подкрепям никого", да се броят само при  мажоритарни избори: Ние трябва да имаме стабилност и устойчивост на изборния процес, още повече в дните преди изборите. Няма да бъда аз този, който ще наложи вето в такъв решителен момент, оставайки няколко дни до изборите, за да вкарат допълнителна доза нестабилност в този процес, каза президента Плевнелиев. Във връзка с твърденията, че  министри от първия му кабинет, включително и самият Плевнелиев, са били предложени от кръга "Капитал", Президента каза още, че се е разбрал с премиера Бойко Борисов във връзка с изказването: Разбрахме се, че не става въпрос за каквито и да било кръгове, а за легитимни разговори на министър-председателя с работодателски, със синдикални организации. Ние имахме и своят разговор по телефона с министър-председателят, изяснихме нещата, истината е повече от ясна на всички нас.

Плевнелиев подписа промените в Изборния кодекс

Държавният глава Росен Плевнелиев утвърди промените в изборното законодателство. „Много важно е да имаме стабилност и устойчивост на изборния процес, още повече в дните преди изборите. Няма да бъда този, който в такъв решителен момент ще наложи вето, като остави няколко дни до изборите, за да вкара допълнителна доза нестабилност в този процес. Винаги съм призовавал за стабилност и за подобряване на законодателството, но навреме, за да се избегнат ненужни действия в последния момент“, заяви президентът Росен Плевнелиев във Варна, където даде начало на традиционния есен семинар, организиран от Фондация „Българска памет“, пише БГНЕС. „С пълното съзнание за отговорността си да работя за стабилност и за предвидимост в изборните правила в последните дни преди изборите за президент и вицепрезидент, днес подписах тези промени, за да влязат в сила възможно най-бързо“, обяви държавният глава. „Като президент и като обикновен гражданин, зададох конкретни въпроси към кандидатите за президент и вицепрезидент – как ще подкрепят развитието на икономиката на България; как ще разрешим вътрешните кризи и ще работим за стабилност и за развитие; как ще отговорим на миграционната криза, на кризата с тероризма и на всички други множество кризи. На тези въпроси все още кандидатите за президент не дават отговори и апелирам към тях да излязат пред народа и да кажат какво точно ще свършат по конкретните казуси“, призова отново президентът Росен Плевнелиев в коментар за хода на предизборната кампания. В отговор на журналистически въпрос държавният глава определи като много важни допълнителните уточнения на министър-председателя по повод сформирането на първия кабинет на Бойко Борисов. „Стана ясно, че не става въпрос за каквито и да било „кръгове“, а за легитимни разговори на министър-председателя с национално представени работодателски и синдикални организации. Търсенето на подкрепа е нормално и разумно действие на всеки премиер, който би следвало да работи с тези легитимни организации. Казусът за мен е приключен“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той отново подчерта, че няма да прави политическа партия след приключването на мандата си. „Категорично това няма да се случи. От мен никой не трябва да очаква да стоя на всяка цена в политиката, заради поредния пост“, категоричен беше президентът. „Ще продължа да давам всичко от себе си за доброто на България. Ще бъда близо до народа си, ще продължа да разкривам нови перспективи. Дългосрочното планиране в България и стратегическата визия за развитието на страната ни, за да остават младите хора в родината си, ще продължат да бъдат в центъра на моите усилия и след края на мандата ми, заяви още президентът Росен Плевнелиев.