23.10.2016

Канадската Mundoro Capital започва сондажи за злато в Родопите

През септември компанията набра 1 млн. долара чрез частно предлагане на ценни книжа, за да финансира проекти в България и Сърбия

Още

Вижте как тежко раненият глиган тръгна срещу опитен ловец в Родопите (ВИДЕО)

Видео на момента, в който тежко ранен глиган се изправя на крака и тръгва срещу приближаващия ловец Юсеин Мехмед, публикува 24rodopi.com писа. Известният ловец е от Родопите е повалил 60 глигана, но никога няма да забрави срещата си с 61-вия.

Животновъд трови Родопите, има опасност и за хората

Фермерът се е опитват да защити стадото си от вълци

Някой трови диви животни в Родопите

За пореден случай на отровени диви животни в Родопите алармират от Българското дружество за защита на птиците. Експертите смятат, че тези инциденти представляват реална заплаха за живота и здравето на хората в региона, съобщава БНР.

Природозащитници намериха 17 отровени животни в Родопите

За пореден случай на отровени диви животни в Родопите сигнализират от Българското дружество за защита на птиците, цитирани от БНР. Експертите смятат, че тези инциденти представляват реална заплаха за живота и здравето на хората в региона. До момента има 17 намерени отровени животни в района, информира Николай Терзиев, експерт в БДЗП. Прокуратурата вече е сезирана, води се следствие и има подозрения кой е извършителят, но все още се събират доказателства, обясни Терзиев. ...

Кой трови животни в Родопите

За пореден случай на отровени диви животни в Родопите алармират от Българското дружество за защита на птиците. Експертите смятат, че тези инциденти представляват реална заплаха за живота и здравето на хората в региона. До момента имаме 17 намерени отровени животни, това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Николай Терзиев, експерт в БДЗП: На пръв поглед тази цифра не е толкова голяма и мащабна, но тук става въпрос за период от две седмици и единичен случай на залавяне на отровна примка. Това означава, че просто самата отрова продължава да се върти, образно казано, в хранителната верига на самото място, където ние направихме търсенията. Това означава, че отровата е много силна и продължава да дава жертви. Това са само животните, които успяхме да намерим. Теренът е много труден, пресечен, затова допускаме, че има повече жертви на този проблем. Цялото интервю с Николай Терзиев можете да чуете в звуковия файл.

Смолян и Родопите в кадър с бележити и преломни дати

По повод 104-тата годишнина от Балканската война и освобождението на Родопите Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян организира кръгла маса "В кадър: Смолян, Родопите – Бележити и преломни дати – съвременни проекции". Събитието ще бъде в Община Смолян. Партньори са Държавният архив, Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ и клуб „Приятели на музея в Смолян". Модератор на форума е директорът на музея Таня Марева. В него ще участват преподаватели и от филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Основните теми са за „Балканските войни и Родопите – ретроспекции и памет“;„Родопите в пределите на Никейската империя“;„180 години възрожденски църкви в Средните Родопи“;„Ден на народните будители. Родопски будители“ и „100 години след Първата световна война – съвременни музейни проекции“.