27.10.2016

Още

Ужасът в Италия се повтори! Два силни труса разлюляха централната част на страната

Втори силен трус беше регистриран тази вечер в 21:18 часа в Италия. Земетресението е било със сила 6,1 по Рихтер, на дълбочина 20 км. Първоначално беше съобщено за 6,3 по Рихтер, но данните бяха коригирани, съобщава Нова телевизия.  По-рано беше регистрирано земетресение от 5,5 по Рихтер. Двата труса бяха усетени силно в столицата Рим и във Флоренция. Според Европейския сеизмологичен център първият трус е разлюлял в 19:10 часа местно време. Дълбочината му е била 9 километра. Епицентърът е между Перуджа и Мачерата и е недалеч от земетресението преди два месеца в Аматрече. Още при първия трус много хора са излезли на улицата в паника, съобщава кореспондентът на NOVA в италианската столица Антоанета Николова. Гражданска защита проверява за щети и разрушение. В някои селища в близост до епицентъра връзките и електричеството са прекъснати, а в столицата Рим има сериозни затруднения с трафика още заради първи трус. Няколко малко селища в близост до епицентъра са без връзка и възможност за комуникация. В Рим има няколко напукани сгради и държавни офиси, като от външното министерство бяха евакуирани служителите, а хора излязоха на улицата в паника. Една от основните артерии от столицата на север е затворена заради отместена земна маса. Има няколко разрушения в селища в близост до епицентъра.

Два мощни труса разтърсиха Централна Италия

Два мощни труса разтърсиха Централна Италия вчера. Има един ранен. Почти напълно е разрушено селището Усита до Перуджа.Земетресенията предизвикаха спирания на тока, затваряне на основна пътна артерия и накараха много хора да излязат в паника на подгизналите от дъжд улици, само два месеца след друго силно земетресение, отнело живота на близо 300 души.

Втори трус удари Централна Италия

Нов силен трус от 6,3 по скалата на Рихтер разтърси централната област Марке в Италия. По-късно бе уточнено, че е бил с магнитуд 5,9 на дълбочина около 8 километра. Усетен е по целия Апенински полуостров. Телевизионен екип, намиращ се в земетръсния район се озова между срутващи се сгради. Селището Усита е почти напълно разрушено, каза неговият кмет.  Този трус последва близо три часа след първия със сила от 5,4 по Рихтер, на дълбочинат 9 километра и с епицентър между областите Умбрия и Марке, усетен в цяла централна Италия, включително и в Рим. Там бе евакуирано външното министерство и сградата на областната администрация на Лацио. За жертви до момента не се съобщава.  Има разрушения в различни селища, прекъснато е електроснабдяването. Експерти обясниха, че това не е ново земетресение, а продължение на онова от 24 август в централната част на Апенините, взело 298 жертви. Новите трусове не са много далеч от Аматриче – епицентър на земетресението тогава. Вътрешният министър Анджелино Алфано лично поддържа връзка с Гражданска защита. Спасителни екипи вече действат в засегнатите райони. Затворени са пътища заради срутвания, спрени са влакове за извършване контрол по жп линиите. 

Втори трус с магнитуд 6,4 удари Централна Италия

Преди около 40 минути земен трус от 6,4 по Рихтер удари район на 68 километра източно от централния италиански град Перуджа и е бил усетен в столицата Рим. Трусът е втори за тази вечер, предишният беше от 5,4 по Рихтер с епицентър в провинция Мачерата на областта Марке. Оттам се съобщава за разрушения и поне двама ранени. В района вали пороен дъжд, очакват се прожектори от Гражданска защита. Наблизо е Аматриче, където при земетресение през август загинаха 300 души.

Земетресение удари Централна Италия, час по-късно последва и по-силен трус (Видео)

Магнитудът е бил 5,4 по скалата на Рихтер, на редица места е прекъснато електричеството, засега няма данни за жертви

Един ранен и разрушения след силното земетресение в Централна Италия

Има разрушения след земетресението с магнитуд 5,4 в Централна Италия. Един човек е ранен. Няма данни за жертви. Епицентърът е в общината Кастелсантанджело сул Нера с население 318 души в провинция Мачерата.