27.10.2016

Пожарът в тютюневите складове в Пловдив е тръгнал от стаята на клошаря Любомир Данчев

Той беше задържан почти веднага след инцидента, обвинен е в умишлен палеж, причинил щети за над 15 млн. лева на сгради, които са паметници на културата

Още

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове. Според магистратите, данните от разследването до момента сочат, че пожарът е тръгнал от помещението на 4 -тия етаж на сградата, която е обитавал бездомникът.Налагането на Любомир Данчев от окръжния съд на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ е правилна преценка, подчерта и съдебният състав на апелативния съд като беше изтъкнато също криминалното минало на обвиняемия, това, че разполага с оскъдни средства от пенсия, отпусната от ТЕЛК, както и че няма постоянен адрес. Пред магистратите той каза, че не е подпалвал складовете и поиска да бъде настанен в социално заведение. В хода на заседанието защитата на Данчев отново разви тезата, че няма как пожарът да е предизвикан от два фаса от стаята на Данчев. Адвокат Тошкова се позова и на свидетелски показания, според които огънят е тръгнал от друга посока. Стаята на Любо се намира в посока на улица "Иван Вазов", северна посока, ако мога да бъда точна, докато това място, което описва пожарникарят, е в южната част на тази стая. От своя страна прокурорът по делото Атанас Гичев заяви:Никой не го е видял как е хвърлил фаса и как е предизвикал пожара, такъв свидетел няма, но от всички останали доказателства, ние считаме, че може да се направи обосновано предположение, каквото законът изисква, че той е физическият причинител на пожара. Няма други заподозрени. Преди два месеца излезе от затвора, няма постоянно местоживеене. Каква друга мярка да му наложим? Смятам, че е правилно. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Собствениците на изгорелите складове трябва да започнат обезопасяването на пространствата около сградите като районът, в който трябва да се поставят загражденията, вече е точно определен от Междуведомствената комисия от експерти. Предстои кметът Иван Тотев да издаде заповед кога ще бъде отворена за пешеходци заградената в момента зона по ул. "Иван Вазов". Разследването на инцидента, при който бяха опожарени 4 от постройките в тютюневия град, 3 от които паметници на културата, продължава.  Все още не са известни резултатите от пожаро-техническата експертиза.  

Пловдивският апелативен съд ще разгледа жалбата на Любомир Данчев срещу наложения му постоянен арест

Пловдивският апелативен съд ще разгледа жалбата  на Любомир Данчев срещу наложения му постоянен арест. Мъжът е обвинен за умишлен палеж на тютюневите складове в града.Според прокуратурата огънят е тръгнал от четвъртия етаж на сградата, която Данчев е обитавал.  Разследването на инцидента, при който бяха опожарени 4 от постройките в тютюневия град, 3 от които паметници на културата продължава.  Все още не са известни резултатите от пожаро-техническата експертиза.  

Пловдивският съд остави в ареста бездомника Любомир Данчев

Той бе обвинен за умишления палеж на тютюневия град

Задържаха 44-годишния Любомир Данчев по подозрение за умишлен палеж на Тютюновите складове в Пловдив

  Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа 44-годишния Любомир Данчев за умишлен палеж на бивши Тютюневи складове в Пловдив, предаде БГНЕС. Любомир Данчев е задържан за срок от 72 часа. Той е бездомен и е живеел в стая в първия от запалените складове. Данчев е криминално проявен и е осъждан многократно. Обвинението е, че Данчев на 20 август 2016 г. е запалил една от сградите на Тютюневия склад, намираща се на ул. „Екзарх Йосиф“ №13, собственост на „Р.И.П.А.“ ООД –Пловдив. Пожарът се е разпранил и върху другите сгради, които се намират на ул. „Иван Вазов“, собственост на същото дружество, на ул. „Капитан Андреев“, чийто собственик се установява към момента, и на ул. „Г.М.Димитров“, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД –Пловдив. Пожарът изложи на опасност живущите в близките сгради, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност. Деянието е определено от органите на реда като престъпление по чл. 330 ал. 3 във връзка с ал. 2 точки 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се извършват процесуално-следствени действия – извършен е външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал. Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара. Предстои извършване на допълнителни огледи, които ще бъдат направени след разрешение на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, като вероятно това ще стане във вторник или сряда. Назначена е и в момента се изготвя пожаро-техническа експертиза за изясняване причините на възникване на пожара, механизмът, мястото, откъдето е започнал и възможността да се разпростре върху околните сгради. Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров ще проведе работна среща в гр. Пловдив с ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, наблюдаващия прокурор, разследващите полицаи и директора на ОД на МВР-Пловдив за набелязване на спешни мерки по разследването на случая. Разследването е в активна начална фаза. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се събират доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението и се изяснява дали е налице съучастие. Ще се проверява дали привлеченият като обвиняем Любомир Данчев е бил склонен или подпомогнат от други лица при извършване на престъплението. По данни на Пожарната служба в Пловдив първоначално пожарът е пламнал около 15 часа в събота, като обхвана три от сградите, намиращи се в карето между улиците "Екзарх Йосиф", "Иван Вазов", "Капитан Андреев" и "Г.М. Димитров", и до вечерта ги унищожи напълно. Пожарът се разрасна отново снощи около 22 ч. Докато пожарникарите се бореха да потушат пламъците в трите склада, пламна изненадващо четвърти, който се намира през една улица от стихията.   

Пловдивската прокуратура готова с обвинението за пожара на Тютюневите складове

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Районния съд обвинителен акт спрямо Любомир Данчев, обвинен за пожара на бившите Тютюневите складове в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.На Данчев са повдигнати обвинения за това, че на 20 август по непредпазливост е запалил сграда, със значителна стойност-тютюнев склад на ул."Екзарх Йосиф" 13, като от пожара са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове).

Официално обвиниха клошаря за изгорелите тютюневи складове

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Пловдив обвинителен акт спрямо Любомир Данчев, на 45 г., за това, че на 20.08.2016 г. в Пловдив по непредпазливост е запалил чужд имот – сграда, със значителна стойност-тютюнев склад на ул.“Екзарх Йосиф“ 13, като от пожара са по