24.10.2016

България получава нови 20 млн. лв. за ограда по границата Турция

Още 20 млн. лева отпуска правителството на областните администрации в Бургас, Хасково и Ямбол за изграждане на оградата по българо-турската граница, съобщиха от правителствената информационна служба, пише Нова телевизия. Според приетите промени в закона за обществените поръчки парите се отпускат без провеждането на обществена поръчка. Съоръжението е от изключително значение за противодействие на нарастващия през последните години миграционен натиск по границата ни с Турция и цели овладяване на бежанската вълна. С отпуснатите до момента средства цената на оградата надхвърли 150 млн. лева и от тях ще бъдат облагодетелствани фирми, посочени от съответните областни управители. До сега от преградното съоръжение са изграждени 124 километра. 

Още

Ирак отрече участието на Турция в операциите в Мосул

Правителството на Ирак съобщи, че Турция не участва в операцията по освобождаването на град Мосул от „Ислямска държава“, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии. „Ние решително отричаме каквото и да е участие на Турция в операцията по освобождението на Мосул“, заяви прес-секретар на обединеното командване на иракската армия. По-рано министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че турската артилерия е обстрелвала позициите на „Ислямска държава“ в близост до Мосул по молба на кюрдските пешмерги. 

Арестуваха племенниците на Гюлен в Турция

  Властите в Турция задържаха племенниците на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е сочен за основен отговорник за опита за преврат от лятото, предаде бТВ. Хусейн Гюлен и Бушра Гюлен са задържани в Измир по подозрение за участие в дейността на Терористичната организация на фетхулахистите, както и в използване на програма за шифроване на данни. Според турското разузнаване тази програма е била използвана от превратаджиите при опита за метеж в нощта на 16 юли. По-рано турските власти задържаха брата Гюлен и друга негова племенница.

Ирак отрича участието на Турция в операцията по освобождението на Мосул

Правителството на Ирак съобщи, че Турция не участва в операцията по освобождаването на град Мосул от „Ислямска държава", предаде ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус", позовавайки се на местни медии. „Ние решително отричаме каквото и да е участие на Турция в операцията по освобождението на Мосул", заяви прес-секретар на обединеното командване на иракската армия. Турски самолети са участвали в офанзивата срещу Мосул По-ра...

Турция е готова с проекта за нова конституция

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието е приключила изготвянето на предложението си за конституционна промяна и реформа в държавното устройство, предвиждаща превръщането на парламентарната република в президентска, и ще го внесе в парламента, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм. Премиерът говори при закриването на двудневна партийна конференция. Тема на форума в провинция Афион беше предложението за промени в основния закон, информира БГНЕС. Президентът на Турция Реджеп Ердоган отдавна се бори държавният глава да получи по-големи правомощия. Официални източници по-рано съобщиха, че референдум за преминаването към президентска република може да се проведе през пролетта на 2017 година. За приемането на промените в конституцията са необходими 367 гласа в 550-меистния парламент. Партията на справедливостта и развитието има 317 депутати. Ако законопроектът събере повече от 330 гласа, но по-малко от 367, въпросът ще се реши на референдум. Действащата в Турция конституция беше приета през 1982 година, приета след военния преврат от 1980. Работата над промените в конституцията беше възобновена след неуспешния опит за преврат през юли. 

Има ли ислямска диктатура на юг от нас? Губи ли EС Турция?

Как се стигна до това положение? Говори журналистът Джан Дюндар

Федерацията на балканските изселници в Турция ще помага с транспорт на българите до изборните секции

Според новия Изборен кодекс, гласуването се дефиниране само като право, но също като граждански дълг. За негласувалите се налагат санкции и наказания. От една страна, задължавате гласуването, но, от друга, го ограничавате като откривате 35 секции. Това не е ли  голям парадокс? Не е ли против основните човешки права и Конституцията на България.  Затова призоваваме всички граждани на България, живеещи извън родината си да участват в изборите, да осъществяват своя граждански дълг, да дадат принос на демокрацията на родината си. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Юксел Йозкан, председател на най-голямата организация на нашенци в чужбина - Федерацията на балканските изселници в Турция „Балгьоч", която има над 100 000 членове. Организацията призова сънародниците ни в Турция да гласуват, въпреки ограниченията за секциите и даде пример за такива ограничения: Бурса е тримилионен град. По време на парламентарните избори през 2014 г. тук бяха разкрити 42 секции, а сега - само 9. Представете си тримилионен град с 9 секции! Организацията е готова да помогне на желаещите да гласуват в Турция като организира транспортирането им, допълни Йозкан.  Българите в Турция са запознати с въпросите на Референдума и са готови да упражнят правото си на вот. Според Йозкан, „няма две формации“, които представляват българите в Турция и сънародниците ни имат ясен фаворит за предстоящия вот. Въпреки че е обявено извънредно положение в Турция, всички които идват, знаят, че животът тук тече нормално. Изборите ще протекат без проблем и прозрачно!