22.10.2016

МВнР с изключително важно предупреждение за всички, които ще пътуват до Турция

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, планиращи посещения в Истанбул, Анкара, Анталия, Измир и Газиантеп, да се съобразят със заплахите от терористични атентати на основни възлови места в тези градове (летища, гари, пристанища, площади, туристически обекти, търговски центрове, пазари, места с висока концентрация на хора), съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Още

Гръцкият военен министър отмени визитата си в Турция

Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменос се отказа от планувана за днес визита в Турция. Националистите от "Независими гърци" реагираха остро на назначаването на постоянен имам в църквата "Света София" в Истанбул. Превръщането на византийския храм в джамия е провокация, заявиха депутати в гръцкия парламент. Самите гърци също считат за недопустимо това, че от четирите минарета на църквата ще се чува гласът на имама пет пъти на ден. Те масово отказват пътуванията до Истанбул.Министърът на отбраната Панос Каменос направи и остро изявление срещу турския президент Реджеп Ердоган, който повдигна въпроса за Договора от Лозана и разширяването на днешна Турция.Аз обаче бих го призовал да бъде особено внимателен, когато от бреговете на Мала Азия чува гласовете на гръцките острови, защото тези гласове бяха гръцки, това бяха гласове на йонийците, това бяха гласове на гърците от Мала Азия, които съществуваха докато турците не подложиха на клане елинизма, каза Каменос. При тези събития гръцкият министър на отбраната отказа посещението в Истанбул като знак на протест срещу политиката на Анкара.Опитите да се успори международната право водят до опасен път, заяви министър Каменос.

Картър: Турция и Ирак се споразумяха за участие на турската армия в освобождаването на Мосул

Турция и Ирак са постигнали принципно споразумение, което би могло да даде възможност на Анкара да участва в операцията за отвоюване на Мосул от "Ислямска държава", заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, след разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс: Аз съм уверен, че има споразумение по този въпрос, сега ние обсъждаме прилагането му на практика, посочи Картър. По-рано турският президент Ердоган заяви, че страната му не може да бъде оставена извън операцията за освобождаване на Мосул. Ирак обаче, се противопоставя на турското участие, защото иска Абкара да изтегли стотиците си военнослужещи от лагера Башика, близо до Мосул, където те бяха разположени, за да обучават иракски сунитски бойци. Според експерти президентът Ердоган е загрижен за новото равновесие на силите, което ще бъде установено между различните общности след освобождаването на Мосул.

В Турция заловиха наш автомобил, натъпкан с оръжие. Проверява се версията „доставка за покушения"

Следово куче открило в тайници във вратите 3 автомата „Калашников“, 8 пистолета – 3 „Glock“, 5 „CZ“ и 1 „Uzi“, 24 пълнителя и 2 433 патрона.

Турция назначава постоянен имам в “Света София”

Храмът “Света София” в Истанбул - най-яркият паметник на византийското архитектурно майсторство и символ на златния век на Византия, ще бъде превърнат в джамия, съобщават гръцки медии. Според решение на мюфтията на област Фатих новият постоянен имам ще бъде отговорен за всички молитви на ден. Както отбелязват турски медии,

Адвокат щял да представлява екстрадираните в Турция

МВР твърди, че те не са искали адвокат и доброволно са пожелали да бъдат върнати

Големите градове в Турция искат президентски модел и смъртно наказание

Последно социологическо проучване в големите градове на Турция сочи, че 55,9% от жителите им са твърдо за въвеждане на президентския модел на управление и 90,7% искат връщане на смъртното наказание, информира БГНЕС. Смазващото мнозинство, подкрепящо убийството на хора като въ