23.10.2016

Още

Пожарът в тютюневите складове в Пловдив е тръгнал от стаята на клошаря Любомир Данчев

Той беше задържан почти веднага след инцидента, обвинен е в умишлен палеж, причинил щети за над 15 млн. лева на сгради, които са паметници на културата

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове. Според магистратите, данните от разследването до момента сочат, че пожарът е тръгнал от помещението на 4 -тия етаж на сградата, която е обитавал бездомникът.Налагането на Любомир Данчев от окръжния съд на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ е правилна преценка, подчерта и съдебният състав на апелативния съд като беше изтъкнато също криминалното минало на обвиняемия, това, че разполага с оскъдни средства от пенсия, отпусната от ТЕЛК, както и че няма постоянен адрес. Пред магистратите той каза, че не е подпалвал складовете и поиска да бъде настанен в социално заведение. В хода на заседанието защитата на Данчев отново разви тезата, че няма как пожарът да е предизвикан от два фаса от стаята на Данчев. Адвокат Тошкова се позова и на свидетелски показания, според които огънят е тръгнал от друга посока. Стаята на Любо се намира в посока на улица "Иван Вазов", северна посока, ако мога да бъда точна, докато това място, което описва пожарникарят, е в южната част на тази стая. От своя страна прокурорът по делото Атанас Гичев заяви:Никой не го е видял как е хвърлил фаса и как е предизвикал пожара, такъв свидетел няма, но от всички останали доказателства, ние считаме, че може да се направи обосновано предположение, каквото законът изисква, че той е физическият причинител на пожара. Няма други заподозрени. Преди два месеца излезе от затвора, няма постоянно местоживеене. Каква друга мярка да му наложим? Смятам, че е правилно. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Собствениците на изгорелите складове трябва да започнат обезопасяването на пространствата около сградите като районът, в който трябва да се поставят загражденията, вече е точно определен от Междуведомствената комисия от експерти. Предстои кметът Иван Тотев да издаде заповед кога ще бъде отворена за пешеходци заградената в момента зона по ул. "Иван Вазов". Разследването на инцидента, при който бяха опожарени 4 от постройките в тютюневия град, 3 от които паметници на културата, продължава.  Все още не са известни резултатите от пожаро-техническата експертиза.  

Пловдивският апелативен съд ще разгледа жалбата на Любомир Данчев срещу наложения му постоянен арест

Пловдивският апелативен съд ще разгледа жалбата  на Любомир Данчев срещу наложения му постоянен арест. Мъжът е обвинен за умишлен палеж на тютюневите складове в града.Според прокуратурата огънят е тръгнал от четвъртия етаж на сградата, която Данчев е обитавал.  Разследването на инцидента, при който бяха опожарени 4 от постройките в тютюневия град, 3 от които паметници на културата продължава.  Все още не са известни резултатите от пожаро-техническата експертиза.  

Пловдивският съд остави в ареста бездомника Любомир Данчев

Той бе обвинен за умишления палеж на тютюневия град