24.10.2016

15 дни преди президентския вот правната комисия обсъжда промени в Изборния кодекс

12 проекта за изменения постъпиха в деловодството на парламента

Още

Представители на властта: Изборите поскъпват заради промените на Изборния кодекс

Заради ремонта на Изборния кодекс в последния момент изборите може да се оскъпят с близо половин милион лева, информира bTV. Първоначалната план-сметка на кабинета предвиждаше вотът за президент и референдумът да ни струват 47 млн. лева. По неофициална информация на bTV заради последните законодателни промени тази сумата може да набъбне с между 400 и 500 хил. лева. Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни, че трябват пари за обучение в последния момент и ще се наложи допълнителна работа, за да се верифицира софтуерният продукт. Според представители на властта перата, които оскъпяват вота са три – освен пренастройката на софтуера, също и новите секции в чужбина и обучението на комисиите наново как се брои квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината. От ЦИК припомнят и няколко важни правила за вота. Първо – бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, следва да се сгъва така, че да не се разкрива тайната на вота. Самата бюлетина за президентския вот е дълга около 60 см и е с двойна защита.        

След промените в Изборния кодекс: Възможно ли е „г-н Никой” да стане президент?

Опцията "не подкрепям никого" остава и за втори тур, когато кандидатите реално стават трима

Ремонтът на Изборния кодекс ни коства половин милион?

Сумата набъбва софтуер, новите секции в чужбина и обучения

С колко ще се оскъпят изборите заради промените на Изборния кодекс

Според представители на властта перата, които оскъпяват вота са три

Стоян Мирчев: Промените в Изборния кодекс ще доведат до хаос, манипулациите ще са по-лесни

Мирчев припомни случаят в Арена Армеец на миналите избори и добави, че когато човек е припаднал е много по-лесно да се бръкне в чувалите с гласовете.

Румен Петков: Управлявашата коалиция променя Изборния кодекс, а така нарушават равните права на българите

Тъй наречените патриоти и реформатори, каквото и да означава това, приемат едни промени, които знаят, че Конституционния съд ще свали, защото те нарушават равнопоставеността и равните права на българските граждани. Това каза зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков във връзка с промените в Изборния кодекс в предаването „Събуди се” по Нова телевизия, пише Агенция Фокус. „Това е изборна перверзия. Само, за да съхраниш правителствения си комфорт си в състояние да покажеш на българските граждани, че техния вот не те интересува, че тяхната нагласа не те интересува. До днес правиш една организация за изборите, от утре тръгваш да правиш съвършено друга”, посочи той. „Квадратчето „не подкрепям никого” в този му вид, който се прие сега е най-малката щета. Не може да кажеш, че задължаваш българския гражданин да излезе да гласува и да не му оставиш правото да каже тези не ги харесвам. От друга страна не може да кажеш, че с това квадратче след това ще пренапишеш изборния резултат”, обясни Румен Петков. „За мажоритарни избори въвеждаш квадратчето „не подкрепям никого”, а в парламентарния избор не го въвеждаш”, коментира той. По думите му в парламентарни избори квадратчето може да остави само 2 или 3 играчи в парламента, и да остави 2/3 от българските граждани непредставени в парламента. „Ако броят на квадратчето „не подкрепям никого” е първи или втори кой отива с него на балотаж”, посочи Румен Петков. „Веднага след изборите трябва да започне един анализ и нормативна уредба, която няма да се прави на 25 години. Втория ден на НС АБВ поиска веднага да започне работа по нормативна уредба”, каза още зам.-председателят на АБВ.