24.10.2016

Подготвят се промени в Закона за държавната собственост, с които ще се засили контролът върху областните управители и общините

Чрез законодателна промяна кабинетът ще контролира по-строго как областните управители и общините се разпореждат с държавните имоти. Продажбата на имот, в който собствеността на държавата е оценена на над 10 хиляди лева, ще се извършва от областен управител, но след съгласие от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация. Промяната в Закона за държавната собственост се предлага след скандалния случай от края на септември тази година, при който вече бившият областен управител Веселин Пенев продаде така наречените "Царски конюшни" в центъра на София. Сделка, за която вече има повдигнати обвинения от прокуратурата. С промяната ще се осигури по-добра защита на държавния интерес. Правителството реши още, че общини ще придобиват безвъзмездно право на собственост върху държавни имоти, които ще ползват само за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение. На общините обаче ще се забрани тези държавни имоти да се продават, заменят, даряват, да се апортират в капитала на търговски дружества или върху тях да се учредява право на строеж или право на ползване. Изключение ще се прави само за имоти, които ще се ползват от инвеститори, получили от държавата сертификат за инвестиция клас „А“ или „Б“ или за приоритетен инвестиционен проект.

Още

Ваньо Шарков: Пръстовата идентификация не противоречи на закона

Пръстовата идентификация, която става задължителна за прием в болница от 1-ви ноември, не противоречи на закона, както твърдят от Центъра за защита правата в здравеопазването. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред „Хоризонт“: Ако бяха пръстови отпечатъци, можеше изобщо да се коментира подобен казус, но в случая нямаме пръстови отпечатъци. Това, което имаме, е един код от числа, които са поредица от осем хиляди числа и практически изобщо няма пръстов отпечатък – той, нито се снема, нито се съхранява, нито се предава, така че няма абсолютно никакъв проблем. Ваньо Шарков каза още, че до средата на следващата година ще бъдат изградени над 100 нови сгради на центровете за „Спешна помощ“ в страната, а 230 ще бъдат обновени и достроени. Предвижда се да бъдат купени и 400 нови линейки.

В. Шарков: Пръстовата идентификация не противоречи на закона

Пръстовата идентификация, която става задължителна за прием в болница от 1-ви ноември, не противоречи на закона, както твърдят от Центъра за защита правата в здравеопазването. Това заяви заместник-министърът на здравеопазванетоВаньо Шарков пред „Хоризонт“: Ако бяха пръстови отпечатъци можеше изобщо да се коментира подобен казус, но в случая нямаме пръстови отпечатъци. Това, което имаме, е един код от числа, които са поредица от осем хиляди числа и практически изобщо няма пръстов отпечатък – той, нито се снема, нито се съхранява, нито се предава, така че няма абсолютно никакъв проблем. Ваньо Шарков каза още, че до средата на следващата година ще бъдат изградени над 100 нови сгради на центровете за „Спешна помощ“ в страната, а 230 ще бъдат обновени и достроени. Предвижда се да бъдат купени и 400 нови линейки.

Шотландия подготви закона за втория референдум за независимост

Разговорите за европейското бъдеще на страната тепърва започват

Стамен Янев: „Предстоят промени в Закона за насърчаване на инвестициите“

„Предстоят промени в Закона за насърчаване на инвестициите, защото е необходим по-гъвкав пакет от насърчителни мерки по отношение на инвеститорите. Така ще стимулираме предприемачеството и съответно стартиращите компании, като така България ще се окаже следващата стъпка към успеха на инвеститорите.“, това заяви Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Българска агенция за инвестиции бе партньор в  проведената Кръгла маса на тема „Законова инициатива за насърчаване на инвестициите в изследователската и развойната дейност в България”, организирана от „Аутомотив Клъстер България“ и Министерство на икономиката. По време на форума бяха разгледани възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции в България, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност в автомобилното производство. Насърчаване на инвестициите в научноизследователска дейност, както и проектите в автомобилното производство, включително свързаната с тях развойна дейност. Изпълнителният директор на БАИ коментира, че до края на месеца все още тече процедура за приемане на проекти свързани с развитие на научно-изследователската дейност, която ще бъде финансирана от Националния Иновационен Фонд. Той наблегна, че няма долен праг по отношение на проектите, а горният праг е свързан с това максималната финансова помощ да бъде 500 000 лв., което е важна част за развитието на научно-изследователскат...

Депутатите променят Закона за Военната полиция

Парламентът ще гласува на второ четене промени в Закона за военната полиция. Сред предложенията е служителите на „Военната полиция“ да използват физическа сила и помощни средства при изпълнение на служебните си ангажименти, когато това е абсолютно необходимо.