27.10.2016

Заради подвеждащи етикети БАБХ е изтеглила от търговската мрежа над 8 хиляди бутилки заместители на оцета

Агенцията по храните (БАБХ) изтегли от търговската мрежа близо 8300 бутилки заместители на оцета. Продуктите не са опасни за хората, но информацията на етикета подвежда потребителите, уточняват от БАБХ.  В сезона за приготвяне на туршии агенцията прави засилени проверки на оцета и неговите заместители, които се предлагат в магазините. Основните нарушения са свързани с подвеждащо етикетиране, непосочено процентно съдържание на оцетната киселина, недопустими обозначения и картинки и текстове, с които потребителите се заблуждават. Като пример експертите посочват близо 5 хиляди бутилки заместил на оцет с етикет с изображение на зелена ябълка, което подвежда потребителя, че продуктът е естествен оцет. Установено е, че някои от търговците злоупотребяват като посочват наличие на несъществуващи съставки в предлаганите продукти.

Още

От БАБХ обясниха как да разпознаем опасните яйца от Полша, възможно е вече да са изядени

Получихме съобщение по системата за бързо съобщаване и веднага взехме мерки. Идентифицирани са обектите, в който са доставени яйца – полски. Не всички яйца от Полша са със съмнение за салмонела. На самите яйца има отпечатан номера на фермата, от където идват яйцата. Това заяви д- Райна Иванова от Българската агенция по безопасност на храните в ефира на Нова телевизия. 

БАБХ: Изтеглянето на заразените яйца от магазините е започнало веднага

Продължава изтеглянето от търговската мрежа на яйцата от Полша, за които има съмнение, че са заразени със салмонела. В "Денят започва" д-р Райна Иванова от Българската агенция по безопасност на храните потвърди, че изтеглянето от големите търговски вериги е започнало веднага, след като е било получено съобщение от Международната система за бързо уведомяване за храни и фуражи. Управителите на магазини са предупредени. Всички количества, които бъдат изтеглени ще бъдат унищожени, независимо дали ще се докаже наличие на салмонела, каза още д-р Иванова. Вижте целия разговор във видеото!

БАБХ изтегля опасни яйца от пазара

Има съмнения, че са заразени със салмонела

БАБХ изтегля от търговската мрежа кокоши яйца от Полша

Българска агенция по безопасност на храните изтегля от търговската мрежа кокоши яйца с произход Полша, за които има съмнение, че са заразени със Салмонела Ентеритидис.

БАБХ изтегля от пазара полски яйца

Агенцията по безопасност на храните изтегля от търговската мрежа кокоши яйца с произход Полша, за които има съмнение, че са заразени със салмонела. Мярката е наложена след получена информация чрез Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи, за яйца от Полша, разпространени на пазара на ЕС.