26.10.2016

Още

Заради подвеждащи етикети БАБХ е изтеглила от търговската мрежа над 8 хиляди бутилки заместители на оцета

Агенцията по храните (БАБХ) изтегли от търговската мрежа близо 8300 бутилки заместители на оцета. Продуктите не са опасни за хората, но информацията на етикета подвежда потребителите, уточняват от БАБХ.  В сезона за приготвяне на туршии агенцията прави засилени проверки на оцета и неговите заместители, които се предлагат в магазините. Основните нарушения са свързани с подвеждащо етикетиране, непосочено процентно съдържание на оцетната киселина, недопустими обозначения и картинки и текстове, с които потребителите се заблуждават. Като пример експертите посочват близо 5 хиляди бутилки заместил на оцет с етикет с изображение на зелена ябълка, което подвежда потребителя, че продуктът е естествен оцет. Установено е, че някои от търговците злоупотребяват като посочват наличие на несъществуващи съставки в предлаганите продукти.

БАБХ: По-високите санкции ще имат възпитателен ефект върху търговците на храни

За близо един месец след началото на учебната година БАБХ е проверила над 2 500 кухни, столове, бюфети в училища, детски градини и ясли. Резултатът - забранени са 65 кг храни, 19 съставени актове, а предписанията са 197. България е една от малкото страни в ЕС, която има специфично законодателство в областта на храненето на децата и учениците. Това гарантира осигуряването на здравословна храна и укрепване детското здраве, каза в "Денят започва" д-р Камен Николов - началник отдел в Дирекция "Контрол по храните" в БАБХ.

БАБХ: Децата в Кърджали не са с хранително отравяне, ето вероятната причина за неразположението им

Причината за неразположението на децата от училището в град Кърджали не е хранително отравяне, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Всички проби от храната, от контактните повърхности и посудата в кухнята са отрицателни. При това положение, най-вероятният причинител за инцидента е стафилококова инфекция, пренесена от персонала. Това показват и лабораторните резултати на Регионална здравна инспекция (РЗИ), Кърджали.

БАБХ погна фалшивия мед в магазините, откри ментета

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) направи изненадващи проверки в търговската мрежа с вземане на проби от различните марки пчелен...

БАБХ изследва 27 проби за фалшив мед

Българската агенция по безопасност на храните направи изненадващи проверки в търговската мрежа с вземане на проби пчелен мед с произход български предприятия. В акредитирана лаборатория на БАБХ са изследвани 27 проби мед за фалшификации, 2 от тях са положителни за добавени захари. Това съобщиха от пресслужбата на агенцията.