25.10.2016

ТИР затвори Прохода на Републиката

Поредната катастрофа затвори Прохода на Републиката. Инцидентът станал днес около 14:00 часа заради несъобразена скорост. Камион с българска...

Още

Тир се обърна, затвори пътя към Прохода на Републиката

Причината за инцидента е движение с несъобразена скорост

Катастрофа между два ТИР-а блокира Прохода на републиката

Коли пукали гуми, виновникът твърдял, че спирачките му отказали. Камион, пътуващ към Велико Търново през Прохода на републиката, се блъсна в друг тир и изпотроши по шосето стотици килограми стъклени буркани. Катастрофата станала около 15,20 часа...

Бургазлия оцеля след скок с ТИР в 15-метрово дере

Млад бургазлия оцеля по чудо след зверска катастрофа на Прохода на Републиката – Хаинбоаз, съобщи очевидец. Според него шофьорът заспал зад волана на ТИР и се хвърлил в 15-метрово дере.

139 години от Шипченската епопея, ограничения на двежението през прохода Шипка

  С възстановка на епичните боеве на връх Шипка, открит урок по родолюбие, туристически поход, изложби и живи картини, пресъздадени от патриотични сдружения, днес се отбелязва 139-годишнината от Шипченската епопея, съобщава БТВ. Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки с участието на българското опълчение през Руско-турската война 1877 – 1878 г. Боевете, които се водят от 9/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода под командването на ген. Николай Столетов и многократно превъзхождащия ги по численост корпус на Сюлейман паша, влизат в българската история под името Шипченска епопея. Заради честванията до 22:00 ч. през прохода Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт. Транзитният трафик ще се пренасочва през Дебелец, Прохода на Републиката и Гурково. Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през с. Поповци и с. Донино, обходния път на град Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно. Празничната програма започна в 7:45 ч. с панихида в памет на загиналите, отслужена от габровски свещеници на Соколския манастир. Туристическият поход към върха тръгна в 8:45 ч. от четири точки – от Соколския манастир, от местността Узана, от местността Бивака и от град Шипка. В 9:30 ч. са превърналите се в традиция състезания по изкачване на 894-те стъпала към Паметника на свободата и по ориентиране. До 15:00 ч. ще се представят различни живи картини, чрез които хората ще съпреживеят моментите от Шипченската епопея. Ще има посещение на бойните позиции с екскурзовод, демонстрации на стрелкови и строеви умения. Западно от Паметника на свободата от 10:30 до 17:00 ч. ще има и детска работилница. След официалната част националното дружество „Традиция“ ще пресъздаде чрез възстановка епичните боеве на воините, отбранявали върха. Ще бъде направена демонстрация на строеви и стрелкови умения на българско опълченско отделение. Дружеството организира и фотографско ателие „Влез във военна щабна палатка“ до барелефите в подножието на Паметника на свободата. Между 10:00 и 12:00 ч. гостите на празника ще бъдат черпени с приготвен във военно-полева кухня руски войнишки борш. Входът за музейната експозиция при Паметника на свободата на връх Шипка днес е безплатен. Гостите могат безплатно да посетят и Командния пункт на ген. Столетов и Зимната войнишка землянка, намиращи се на 1 км северно от връх Шипка.  

Хиляди българи почитат героите от Шипченската епопея

Хиляди българи се събраха на връх Шипка за националното честване на 139-та годишнина от Шипченската епопея.  Сутринта бе отслужена панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от южната и от северната страна на Балкана потеглиха към легендарния връх. Проведоха се и традиционните състезания по ориентиране и скоростно изкачване на стъпалата до паметника на свободата на върха.  В официалната част ще бъдат поднесени пред паметника, издигнат в знак на почит към героите на Шипка. С живи картини родолюбците от Съюз „Единение“ и Дружество „Традиция“ ще пресъздадат формирането на българското опълчение, церемонията по освещаване на Самарското знаме, ще демонстрират ръкопашни схватки, оръжието и стрелковите умения на българското опълчение, ще покажат приготвянето на войнишки борш във военно полева кухня.  Едно от най-очакваните събития е възстановката на епичните августовски боеве от 1877 година.  Открит урок, посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, фотографско ателие и занимания за децата включва още програмата, която продължава до 16 часа. По повод честванията на годишнината от Шипченската епопея,  движението по пътя Габрово-Шипка-Казанлък ще бъде ограничено от 10 до 22 часа. Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката. За пътуващите от Северна към Южна България, от Русе и Велико Търново - през Дебелец-Прохода на Републиката-Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас. За пътуващите от Южна към Северна България, през Гурково- Прохода на Републиката-Дебелец за Велико Търново и Русе. Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през село Поповци и Донино, обходния път на град Трявна -село Белица - Вонеща вода- Прохода на Републиката и обратно. През прохода "Шипка" ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в тържествата, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.