26.10.2016

"Дойче Веле": За все повече германски пенсионери България е втора родина

Все повече германски пенсионери откриват България като втора родина. „Тагесцайтунг” разказва историята на 61-годишна пенсионерка, заселила се в Каварна. Край Черно море живеела като „като в рая”, споделя тя. Герлинде Вайсах (името е променено - бел. ред.) казва пред репортера на вестника, че в новия си дом се чувства превъзходно.

Още

"Дойче веле": Как започнаха да забелязват България

През последните месеци България изведнъж стана видима и важна. Защото се оказа в центъра на събития от международно значение. Дано страната и нейните хора извлекат ползи от този нов имидж, пише Александър Андреев в коментара си. През последните месеци България отново придоби видими контури на международната политическа карта.

Дойче Веле: Има ли кой да работи в България?

Само след 5 до 10 години на българския трудов пазар ще липсват поне 400 000 души. И тъй като българите продължават да емигрират, а работещите в страната чужденци са твърде малко, изгледите за бъдещето не са никак розови. Болници без медицински сестри, училища без учители, автомобилни заводи без механици: след няколко години България може да

Ангел Джамбазки пред БЛИЦ за скандала с Александър Анреев от „Дойче веле”: Това е една пропагандна машина, работеща против България!

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки остро разкритикува поредният опит за манипулации и очерняне на страната ни от страна на българската секция на „Дойче веле”. Скандалът с една изфабрикувана лъжа, очерняща страната ни, набира все по-голяма сила. Както БЛИЦ писа, журналистът Александър Андреев си позволи да вземе анализ на колегата си от Франкфурт алгемайне цайтунг Михаел Мартенс и да преиначи почти цялата публикации, изваждайки думи от контекста в служба на неясно каква идея.

Дойче Веле: Защо и през лятото в България се хранят с вносна "пластмаса"?

Над 130 000 сезонни работници от България всяка година участват в брането на плодове и зеленчуци в почти всички държави-членки на Европейския съюз. В същото време българското земеделие изпитва остра нужда от близо 70 000 работници и специалисти. Макар и определяни от Министерството на земеделието като „приоритетни“, градинарството и овощарството в България от години са в упадък. Почти целогодишно щандовете за плодове и зеленчуци в страната се пълнят с вносна продукция – при това от „слънчеви” държави като Полша или Холандия. Защо българското земеделие не може да задоволява поне през лятото част от потребителското търсене на домати, чушки, ябълки, пъпеши и други основни плодове и зеленчуци?

"Дойче Веле": България се нарежда до печелившите от сезон 2016 г.

Португалия и България се нареждат до печелившите от летния туристически сезон на 2016 г., предава "Дойче веле". Гърция отчита рекорд от 27 млн. чуждестранни туристи, а по данни на Министерството на туризма в София България се радва на най-силния си сезон от поне десет години. Само от Германия броят на туристите,

Дойче веле: Президентска рулетка в България

Дали поради сгъстяването на хазартните облаци на българския хоризонт - то не са залагания, лотарии, тото, бинго и прочие късметлийски възможности за постигане на успех - или пък поради някакъв владеещ ни махленски дух, но бъдещите президентски избори сякаш излязоха от контекста на сериозността. Хем е смешновато, хем жалко, хем никакво – прилича на гадателство, като в рулетка се завъртат имена, правят се предположения, та дори и анализи на евентуални и (не)възможни кандидати или кандидатпрезидентски двойки, пише Мирела Иванова от Дойче веле.