28.10.2016

Постоянен арест за мъж, нападнал жени в Септември и пазарджишко село

Съдът в Пазарджик постанови постоянен арест за 46-годишният Атанас Ковачев от местното с. Звъничево, който само в рамките на една седмица нападнал и опитал да блудства с две различни жени. Мъжът е задържан в събота през нощта след като нахлул в дома на 48-годишна жена от Септември в опит да задоволи нагона си.

Още

Над 360 безработни са започнали работа на първичния пазар през септември

През септември постъпилите на работа регистрирани безработни от област Русе са 594 (с 8 повече в сравнение с предходния август, а спрямо същия месец на м.г. броят на започналите работа е с 23 по-голям). Започналите работа безработни без квалификация са 172, с работническа професия са 154, а специалистите със средно специално и висше образование - 268. Над 60 на сто от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 105. Заетост е осигурена на 88 продължително безработни, както и на 34 безработни с намалена трудоспособност от областта....

Поредно понижение на производствените цени в България през септември на годишна база

Производствените цени в България се повишават през септември спрямо месец по-рано, но бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нараства с 0,5% спрямо август, когато се понижи с 0,3 на сто. Повишение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 2,1% и в преработващата промишленост – с 0,6%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ е отчетено понижение с 0,2 на сто. На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през септември с 2,0% след спад с 2,7% през август, като цените в добивната промишленост се понижават с 1,9%, в преработващата промишленост – с 0,9% и при производството и при разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ – спад с цели 5,5 на сто. Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през деветия месец на 2016 година е с 0,2% над равнището от август, когато беше отчетено понижение с 0,2% и регистрира спад с 2,4% на годишна база (спрямо септември 2015) след понижение с 2,7% през предходния месец. По-рано този месец НСИ оповести доклад, според който инфлацията (потребителските цени, или индекса CPI) в България се понижи през септември с 0,5% спрямо август и регистрира спад на годишна база с 0,6 на сто. Днешните данни за производствените цени все още не са предпоставка за по-трайно измъкване на българската икономика от дефлацията и стагфлацията, в която тя се намира от октомври 2015 година насам.

Значително повече пътници са преминали летище София през септември

Преминалите през столичното летище през септември са с 26% повече спрямо миналата година, а пътуващите по редовни международни линии са се увеличили с 30%. Рекордни за летището са и първите девет месеца на годината. Пътниците са с 15% повече в сравнение със същия период на миналата година или 3,6 милиона. От всички пътуващи, 43% са преминали през терминал 1, а останалите 57% – през терминал 2, информира БГНЕС. Пътникопотокът по редовните международни линии отбелязва ръст от 18%. Това се дължи на увеличението на честотите на голяма част от обслужваните маршрути, както и на новите дестинации. Новооткритите линии за периода януари – септември 2016 г. са 20 на брой: Бирмингам, Бристол, Глазгоу, Ливърпул, Лондон/Станстед във Великобритания; Баден-Баден/Карлсруе, Берлин/Шьонефелд, Нюрнберг и Хамбург в Германия; Венеция/Тревизо, Палермо и Пиза в Италия; Аликанте и Валенсия/Кастейон в Испания; Будапеща, Унгария; Киев, Украйна; Копенхаген, Дания; Кутаиси, Грузия; Лисабон, Португалия и Стокхолм/Скавста, Швеция. За деветте месеца на годината, ръст от 13% отбелязват и самолетодвиженията, като с най-голям принос са полетите по международните редовни линии (17%). Каргото също се е увеличило с 13 %. Ръстът при товарните пратки е 14%, а при пощенските – 11%. Новото зимно разписание на летище София, което влиза в сила от 30 октомври и ще важи до 25 март 2017 г. ще предложи на пътуващите нови директни полети до 70 дестинации. Над 29 авиокомпании, от които 3 карго превозвача ще оперират на летището. Най-предпочитаните дестинации, до които се предлагат полети от различни авиокомпании са Лондон, Виена, Мюнхен, Франкфурт и Рим. Ще бъдат открити нови линии до Дъблин Базел и Донкастър Шефилд малко преди Коледа. Голяма част от дестинациите се обслужват от повече от една авиокомпания, което дава на пътниците по-голям избор и възможности. 

Производството на напитки и дървени изделия поскъпна през септември

Производството на напитки се е оскъпило през септември с 0.8%. Този отрасъл от преработващата промишленост е с най-голям ръст за изминалия месец спрямо предходния, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ ). Увеличение на цените на производителя се забелязва и в производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.5%. Намаление е регистрирано при производство на облекло и при производството на изделия от каучук и пластмаси - по 0.3%. ...

Кредитите поевтиняват през септември

Депозитите носят все по-малка доходност