24.10.2016

Жестоко меле на пътя Пловдив – Смолян

Затруднено е движението на пътя Пловдив – Смолян, в района на разклон за пловдивското село Златитрап, съобщават от полицията. Причината е катастрофа между джип и лек автомобил. 

Още

Ад в жегата: Километрични колони затапиха пътя Пловдив-Смолян (СНИМКИ)

Кошмарно е пътуването по целия път от Пловдив до Смолян. Причината е засиленият трафик в отпускарския сезон, когато десетки пловдивчани се изнасят към прохладните градове и села в Родопите.

Километрични задръствания по пътя Пловдив – Асеновград – Смолян

Километрични задръствания се образуват по пътя Пловдив – Асеновград – Смолян заради ремонти. Това съобщи за „Фокус" дежурният в Областно пътно управление. Обрушването на скали по път II-86 Пловдив-Асеновград-Смолян продължава, като сега се работи по някои от участъците в района на Нареченски бани. Движението се контролира от сигналисти.

Връщат забраната за движение на МПС над 12 тона по АМ „Тракия“ и Пловдив-Смолян

От днес, 21 юли, Агенция "Пътна инфраструктура" връща забраната за движение на тежкотоварните МПС над 12 т по всички автомагистрали и първокласни пътища. Ограничението важи и за автомагистрала „Тракия“ и пътя Пловдив-Смолян. Решението влиза в сила от този петък – 22 юл

Смолян и Кърджали отбелязват 104-тата годишнина от Освобождението от османско владичество

Смолян отбелязва 104-тата годишнина от Освобождението на Родопите от османско владичество. Празничната програма предвижда поклонение пред Паметника-костница на връх Средногорец, известен в историята под името „Родопската Шипка“, където се водят епичните боеве на 21-ви пехотен Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов, довел до освобождението на Средните Родопи от османско владичество. В центъра на града ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на полк. Владимир Серафимов. За жителите на Смолян и гостите на града е предвидено народно веселие „Смолян празнува Свободата“. По-късно ще има шоу програма на оркестъра на ВВС - Пловдив. Кулминацията на честванията е тържествената заря - проверка в областния град. С празнично шествие на ученици и учители Кърджали също ще отбележи 104 години от своята независимост.На тази дата през 1912 година районът е освободен от Османската империя и присъединен към Царство България. На тържествена сесия на Общинския съвет трима известни спортисти ще получат званието "почетен гражданин". Историческият музей и художествената галерия обявиха вход свободен за посетители.

Смолян и Родопите в кадър с бележити и преломни дати

По повод 104-тата годишнина от Балканската война и освобождението на Родопите Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян организира кръгла маса "В кадър: Смолян, Родопите – Бележити и преломни дати – съвременни проекции". Събитието ще бъде в Община Смолян. Партньори са Държавният архив, Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ и клуб „Приятели на музея в Смолян". Модератор на форума е директорът на музея Таня Марева. В него ще участват преподаватели и от филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Основните теми са за „Балканските войни и Родопите – ретроспекции и памет“;„Родопите в пределите на Никейската империя“;„180 години възрожденски църкви в Средните Родопи“;„Ден на народните будители. Родопски будители“ и „100 години след Първата световна война – съвременни музейни проекции“.