25.10.2016

Този сироп е по-мощен от пеницилин! Ето как се прави

Това, което трябва да направите, за да се отървете от запек, диабет, и 80% от сърдечен удар. Чесънът е мощно лекарство , което се използва в много билкови лекарства в продължение на векове.

Още

Канада не е изгубила надежда в четвъртък споразумението с ЕС да бъде подписано

Канада запазва надежда в четвъртък в Брюксел да бъде подписано споразумението за свободна търговия с ЕС /CETA/ въпреки твърдия отказ на Валония да го подкрепи, съобщи канадският министър на търговията Кристия Фрийланд. При завръщането си в Отава след провала в петък на преговорите с белгийската област Валония, министърът заяви на брифинг в парламента, че запазва надежда. „Топката сега е в полето на Европа“, каза тя и подчерта, че се работи усилено за преодоляване на валонското вето, като пожела успех на европейските преговарящи. Европейските и канадските власти все още не са отменили срещата на върха в четвъртък, когато бе предвидено да се подпише подготвяното в продължение на седем години споразумение, информира БГНЕС. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и канадският премиер Джъстин Трюдо проведоха телефонен разговор по този въпрос. Те се договориха ЕС и страните членки да продължат да подготвят срещата в четвъртък , съобщиха от канцеларията на Трюдо. Говорител на канадския премиер обаче уточни, че неговото пътуване за Брюксел ще се осъществи, ако има предварително споразумение между Белгия и нейната франкофонска област и останалите страни членки на ЕС. „Двамата с премиера Трюдо смятаме, че срещата на върха в четвъртък все още е възможна“, заяви в „Туитър“ Доналд Туск след разговора си с канадския ръководител.

Хр. Кожухаров: Пациентите с психична болест рядко развиват критичност към заболяването

Психиатричната реформа изглежда на подобен етап, на какъвто е изглеждала при предходните инциденти и отново медиите са се сетили за психиатрите. Реформата става поетапно, на части и е непълна. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Христо Кожухаров, председател на Българската психиатрична асоциация. Стигмата е нещо много тежко - ако някой се разболее от психична болест, това му пречи след това да изпълнява своите функции. Затова всички гледат този човек да бъде опазен, да не му бъде сложен печата.Това е основната причина да отпадне регистрацията на психично болните. От друга страна обаче, опазвайки отделния индивид, ти не опазваш обществото. Може би се сещате, че в едни по-стари времена, освен пасивно, имаше и активно наблюдение. Това в момента не се случва. В момента тече дискусия по приемане на нов проектозакон за психичното здраве. Това е една от главите или абзаците, които искаме да променим. Голяма част от пациентите, които се лекуват в болници биват изписани в добро състояние, заяви Кожухаров. Проблемът е, че те рядко развиват критичност към състоянието си и не смятат, че са болни, което води до пропуснати прегледи и отказ да пият лекарствата си: Когато има само пасивно наблюдение, както е в момента, пациентът, бивайки изписан, бива насочен към амбулаторния си психиатър в някоя поликлиника и близките му, хората, които живеят с него, или самият пациент, трябва да имат инициативността да отидат при този наблюдаващ психиатър. Кожухаров е на мнение че трябва да има регистрация на психично болните за т. нар. обществено опасни действия – агресия или склонност към самоубийство.  В повечето западни страни с подобен режим, регистрацията се извършва от правораздавателните органи, допълни Кожухаров. Практическият съвет на психиатъра към потърпевшите от чужда агресия е да сигнализират на прокуратурата, която да разпореди довеждането на агресора до психиатричен диспансер за освидетелстване.

Водещото световно сопрано Фиоренца Чедолинс гостува на Софийска опера

На 29 октомври водещото световно сопрано Фиоренца Чедолинс ще гостува на сцената на Софийска опера и балет в операта „Дон Карлос” от Верди. Тя ще изпълни ролята на Елизабет Валоа, кралица на Испания. Със спектакъла Операта чества 80 годишния юбилей от рождението на големия български бас Никола Гюзелев.

Прокуратурата: Обвинението срещу Делян Добрев е за бездействие, а не за плащания към консултанта на АЕЦ „Белене“

Прокуратурата никога не е твърдяла, че бившият енергиен министър Делян Добрев е подписвал платежни нареждания към консултанта по АЕЦ "Белене" - фирма "Парсънс". Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори на възраженията на министър Теменужка Петкова, че не Добрев, а наследникът му Драгомир Стойнев е допуснал плащания по проекта след неговото официално спиране, съобщава БНР. 

Времето на 26 октомври: Облачно и мъгливо, идва захлаждане

Прогноза за четвъртък, 26 октомври През следващото денонощие ще бъде предимно облачно, в часовете преди обяд на места в котловините и низините с мъгла. Първоначално в северозападните райони, а по-късно през деня на места и в останалата част от страната ще превали слаб дъжд. Вятърът ще бъде слаб, предимно от североизток. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса. Максималните ще са в широки граници - от 11-12градуса в Дунавската равнина до 20-21 градуса в крайните югозападни райони от страната. През нощта срещу четвъртък валежите ще са ...

Започна изграждането на язовир "Луда Яна"

Цената на строителството е 56 млн. лева от Световната банка, а срокът за изпълнение е 900 дни