27.10.2016

Още

В Белгия се разбраха за споразумението на ЕС с Канада

Валония се е съгласила на нов вариант на документа, не е ясно обаче дали Трюдо ще подпише

Отпадането на визите за Канада засега ни се разминава

Подписването на споразумението за свободна търговия с ЕС е отложено за неопределен период от време

Белгия отложи преговорите за търговското споразумение между ЕС и Канада

Белгийските политически лидери отложиха преговорите за присъединяването на страната към търговското споразумение между ЕС и Канада, след като отново не успяха да постигнат консенсус. Това съобщи днес министърът на външните работа Дидие Рендърс. Разговорите ще бъдат подновени в четвъртък, пише БГНЕС. БГНЕС припомня, че федерални и регионални лидери се срещнаха днес в Брюксел, за да се опитат да постигнат споразумение в навечерието на планираното за утре посещение на канадския премиер Джъстин Трюдо. Това се случи дни, след като премиерът на Белгия Шарл Мишел съобщи на Доналд Туск, че страната му не може да даде съгласие за сключването на договора за свободна търговия между ЕС и Канада. Повод беше несъгласието на Валония, градското правителство на Брюксел и френската общност. Подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) ще свърже единния европейски пазар от 500 млн. души с 10-та по големина икономика в света. Според критици на договора той защитава предимно големите международни инвеститори и може да навреди на малките производители.

Насрочената за днес среща между ЕС и Канада се отлага

Европейският съюз и Канада се отказаха от днешната среща в Брюксел, на която трябваше да бъде подписано Всеобхватното икономическо и търговско споразумение. Това съобщи агенция Франс прес, като се позова на източник от ЕС. Срещата е отложена за неопределена дата с идеята да бъде предоставено повече време на белгийското федерално правителство да се спогоди с властите на областта Валония, които настояват за по-големи гаранции за спазване на екологичните стандарти и на правата на европейските работници и потребители. Безпрецедентно за стандартите на европейския протокол датата 27 октомври стоеше празна в календара на Европейския съвет до късно снощи. Програмата за деня на премиера на Канада Джъстин Трюдо също не беше попълнена с пътуване до Брюксел на интернет страницата на канадското правителство, а бяха вписани само срещи в Отава. До последно вчера председателят на Съвета Доналд Туск повтаряше, че шансове за среща на върха в четвъртък има. Форматът на подобни международни заседания включва председателите на Съвета Туск и Еврокомисията Юнкер, които от името на 28 държави в Съюза сключват договори с лидерите на трети страни. Смисълът на събитието се очакваше да е Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, което остава лист хартия без политически консенсус сред всички правителства от ЕС. Заради вътрешнополитически разногласия Белгия налага вето. Снощи регионалната власт във Валония отново не свали възраженията си, а политиците обявиха, че тази сутрин подновяват кризисните преговори в 11 часа българско време. Валонците настояват за предпазна клауза в СЕТА, която да им позволи оттегляне, ако търговските им интереси бъдат накърнени в сектори като земеделието. Поставят се условия и за арбитражите за търговски спорове. Дори и белгийските политици да се обединят днес около обща позиция, тя първо отново трябва да бъде представена на посланиците на останалите 27 страни-членки, преди ЕС да може да съобщи на Канада, че е готов за сделка. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо трябваше да излети снощи за Брюксел, за да подпише споразумението за свободна търговия с Евросъюза. От Отава съобщиха, че пътуването му засега се отлага заради неспособността на Белгия да уреди компромис между своите региони, които блокират сделката. 

Провал на СЕТА! ЕС и Канада отмениха срещата на върха за подписване на търговския договор

Министър-председателят Джъстън Трюдо отмени пътуването си до Брюксел заедно с канадска делегация, където трябваше да подпише търговското споразумение за свободна търговия