21.10.2016

Четирима полицаи бяха простреляни в Германия

Четирима полицаи бяха ранени в престрелка в Германия, предизвикана от антиправителствен екстремист, който отказал да бъде конфискувано оръжието му.

Още

Букмейкъри фалират при титла на втория в Германия

Братя от Кьолн ще трябва да изплатят 2 милиона евро печалби, ако "козлите" станат шампиони

Сър Алекс получава награда в Германия

Шотландецът с признание за постиженията си като треньор

Майките в Германия имат право да съдят общините заради недостатъчно ясли

Родителите в Германия, които са загубили работата си поради липса на детски ясли, могат да бъдат компенсирани със загубените заплати. Това постанови Конституционният съд на Германия, висшата съдебна инстанция, пише БГНЕС. Властите на страната бяха обещали, че от август 2013 година за всяко дете от една до три годинки ще бъде осигурено място в детски ясли. Обещанието бе направено, за да се стимулира раждаемостта в застаряващата Германия. Три майки от Лайпциг дадоха под съд кметството, което не намери място за децата им в детските ясли. Те твърдят, че трябвало да напуснат работа, за да си гледат децата и това ги лишило общо 15 000 евро заплати. Предишната съдебна инстанция отхвърли иска им, но Конституционният съд зачете претенциите им. Според съда финансовите ограничения не са достатъчна причина за недостига на яслите, защото според закона „градовете са поели ангажимента да осигурят достатъчен брой места в детските ясли“. Въпреки че съденото решение разчиства пътя за други подобни дела, Федерацията на градовете смята, че такива съдебни процеси ще са малко вероятни в бъдеще. Федерацията е държавната институция, представляваща градските власти. Федерацията отбеляза, че последното десетилетие са открити 435 000 нови места в яслите за деца до 3-годишна възраст, а общият им брой е 720 000. Въпреки това заради пристигналите миналата година 900 000 мигранти Германия е под натиск да открие още детски ясли.

Албанци търсят убежище в Германия и Холандия

Албанците искат да живеят в Германия и Холандия, съобщава „Болкан инсайт“. От Евростат отчетоха, че през септември месец рекордните 2 250 албанци са поискали убежище в Германия. През януари те са били 1200, за да паднат до 825 молби през март. Броят на албанците, искащи убежище в Германия, се е увеличил до 1390 през юли и 1635 през август. За първите девет месеца на 2016 г. техният брой е 11 895 души. Срещу 44 325 за същия период миналата 2015 г. От данните на Евростат става ясно, че за септември месец 890 граждани на Македония и 525 от Косово също са поискали да живеят в Германия. Германското посолство Тирана съобщи, че само за юни са върнати 820 албанци, на които им е отказан статут. На 24 октомври 2015 г. Германия призна Албания за сигурна страна и това прави невъзможно албанците да останат в Германия. Холандия е втората страна, където албанците търсят убежище. От началото на годината 1360 албанци са поискали убежище. Междувременно холандското правителство започна кампания в балканската страна, за да разясни, че няма да дава убежище по икономически, социални и политически причини. Трета по полярност страна е Великобритания и веднага след нея Исландия. Характерно е, че албанците използват кризата с бежанците, за да останат нелегално в тези две страни....

Сириецът, който се е самоубил в затвора в Германия може би е бил част от по-голяма група

Германските власти смятат, че Джабер ал Бакр, подозиран за изготвянето на бомба и самоубил се в затвора миналата седмица, може да е част от по-голяма терористична клетка. Полицията издирва други двама мъже, за които се смята, че са свързани с планираното нападение срещу едно от летищата в Берлин, които все още са на свобода, пише The Daily Telegraph.

Клоуни пак нападнаха в Германия! Този път в Гелзенкирхен

33-годишен глух мъж е бил нападнат с нож и ранен в ръката от двама мъже с клоунски маски в Гелзенкирхен, Западна Германия. Това е поредният подобен...