29.10.2016

Издават сюреалистична готварска книга на Салвадор Дали

"Вечерите на Гала" е публикувана за първи път през 1973 г. и включва 136 рецепти, разделени в 12 глави с наименования като "Основните лилипутски неразположения" и "Дезоксирибонуклеинов атавизъм".

Още

Монументално платно на Салвадор Дали на търг в Брюксел

Платно с монументални размери, нарисувано в Ню Йорк от Салвадор Дали през далечната 1944 г. ще бъде предложено на търг през декември в Брюксел, съобщава БГНЕС. Произведението е създадено от Дали, за да послужи като завеса за балетната постановка „Mad Tristan” (Tristan Fou) или „Безумният Тристан” в операта Метрополитън през 1944 г. Автор на постановката е руският хореограф Леонид Масин, а Дали създава дизайна на сцената, костюмите и либретото. Творбата, с размери 15 на 9 м, представлява сюрреалистична версия на темата за Тристан и Изолда. Самият Салвадор Дали определя пастановката в своето либрето така: „това е първата параноична постановка, базирана на вечния мит за любовта и смъртта”. Работата за театъра е малко известна част от творчеството на Салвадор Дали. През цялата си творческа кариера той работи върху 40 пиеси. Може да се каже, че целия му творчески път е белязан от интереса към театъра, а работите му променят визията на модерния театър. Художникът започва с театъра още през 1927 г., когато създава декорите и костюмите за "Семейството на Арлекин" от Адриа Гуал в "Театро интим" и за пиесата на своя приятел Федерико Гарсия Лорка "Мариана Пинеда", представена от трупата на Маргарита Ксиргу в "Театро Гоя" в Барселона. От края на 30-те до началото на 60-те години Дали работи по създаването на редица балетни постановки, като се изявява не само като създател на декорите и костюмите, но и на либретата, започвайки с "Вакханалия" и "Лабиринт", поставени от Леонид Масин в Метрополитън опера в Ню Йорк през 1939 и 1941 г., и завършвайки с "Гала-балет", постановка на Морис Бежар във венецианския "Театро Фениче" през 1961г. Търгът ще се проведе от аукционна къща Kunsthaus Lempertz на 3 декември в Брюксел. 

Ново издание на готварската книга на Салвадор Дали

Книгата ще бъде преиздадена за първи път от 40 години и се очаква да стане коледен хит.

Владимир Куш - руският Салвадор Дали (видео)

Картините му днес са едни от най-известните произведения в света

Супа ала Дали

Салвадор Дали е известен не само с таланта си, но и с невероятните вечерни партита, които е организирал с жена си Гала. Предлаганите на тях рецепти са събрани в книга още през 1973 г., наречена Les Diners de Gala. Чрез нея Дали сбъдва своя детска мечта - още на шест години повтарял, че иска да стане шеф-готвач. Сюрреалистичната готварска книга представя 136 рецепти в над 12 глави – цели десет от тях са посветени на афродизиаците. Илюстрациите и колажите са създадени специално за изданието. На...