26.10.2016

Правната комисия в парламента се заема с Изборния кодекс

Подкрепеният от управляващата коалиция проект предвижда вотът "Не подкрепям никого" да се брои на президентски и кметски избори, но не и на парламентарни, за да не вдига 4%-та бариера

Още

Депуатите приеха промените в Изборния кодекс на второ четене

12 дни преди изборите депутатите гласуваха окончателно промените в Изборния кодекс, свързани със секциите в чужбина и отчитането на вота "Не подкрепям никого". Протестният вот ще участва в определянето на крайния резултат на мажоритарните избори - за президент и за кметове. На пропорционалните - за парламент, за евродепутати и за общински съветници, гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят само за избирателната активност.

Изборният кодекс влиза в парламента за второ четене

Основната част от промените в изборното законодателство предвижда отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите - членки на Европейския съюз

Парламентът гласува днес промените в Изборния кодекс

Очаква се парламентът да приеме окончателно промените в Изборния кодeкс. Вчера те минаха и на второ четене в правната комисия. Депутатите приеха предложенията квадратчето "Не подкрепям никого" да участва в броенето на президентските избори, но не и на парламентарни.

Депутатите гласуват окончателно промените в Изборния кодекс

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Изборния кодекс. Поправките влизат спешно за обсъждане седмица и половина преди изборите. Само предложенията на мнозинството залегнаха в окончателния вариант на приетите текстове. Гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" ще се броят при определяне на резултата от президентските избори, гласи една от поправките, но не и при местни, европейски и парламентарни, за да не вдигат прага за влизане в парламента. Таванът за 35 секции отпада, но само в страните от Европейския съюз. Сънародниците ни в Турция, САЩ, Канада ще трябва да се съобразяват с това обстоятелство. В секциите в чужбина обаче няма да се поставя втора урна за гласуване, решиха депутатите. В проектопрограмата е и предложението на ГЕРБ Делян Добрев да бъде оттеглен от комисията "Белене". Предложението идва на фона на поискания му имунитет заради обвинения, че е нанесъл на държавата щети за четири и половина милиона евро, като не е спрял плащания по вече спрения проект "Белене". Засега не е ясно дали Делян Добрев ще остане начело и на комисията по енергетика.

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Изборния кодекс

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Изборния кодекс. Поправките влизат спешно за обсъждане седмица и половина преди изборите. Само предложенията на мнозинството залегнаха в окончателния вариант на приетите текстове. Гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" ще се броят при определяне на резултата от президентските избори, гласи една от поправките, но не и при местни, европейски и парламентарни, за да не вдигат прага за влизане в парламента. Таванът за 35 секции отпада, но само в страните от Европейския съюз. Сънародниците ни в Турция, САЩ, Канада ще трябва да се съобразяват с това обстоятелство. В секциите в чужбина обаче няма да се поставя втора урна за гласуване, решиха депутатите. В проектопрограмата е и предложението на ГЕРБ Делян Добрев да бъде оттеглен от комисията „Белене“. Предложението идва на фона на поискания му имунитет, заради обвинения, че е нанесъл на държавата щети за четири и половина милиона евро, като не е спрял плащания по вече спрения проект „Белене“. Засега не е ясно дали Делян Добрев ще остане начело и на комисията по енергетика.

ОКОНЧАТЕЛНО: Гласуват промените в Изборния кодекс

Депутатите приеха квадратчето "Не подкрепям никого" да участва в броенето на гласовете