22.10.2016

Димитър Гочев: Не е удачно да се променят правилата преди избори

Действително е допусната грешка по двата въпроса – както за секциите в чужбина, така и по отношение за този вот „не гласувам за никого”, казва бившият конституционен съдия

Още

Димитър Гочев: Допуснати са грешки както за секциите в чужбина, така и за вота „не гласувам за никого”

Не е удачно да се променят изборните правила малко преди избори. Това заяви бившият конституционен съдия Димитър Гочев по повод извънредните промени, които управляващите правят в Изборния кодекс в навечерието на президентските избори. Той припомни, че има и препоръка от Венецианската комисия. Според нея промяната на изборните правила в един кратък срок преди провеждането на избори не е много удачно от гледна точка на стабилитета на правната норма. В същото време Гочев посочи, че тези, които преценяват смятат, че е допусната грешка при формулирането на въпроса. „Тези, които преценяват, действително са допуснали грешка по двата въпроса – както за секциите в чужбина, така и по отношение за този вот „не гласувам за никого”, каза той. Юристът препоръча на „тези, които приемат законите, да бъдат много внимателни. „Няма нищо лошо, че те констатират, че са допуснали грешка и желаят да я поправят”, каза той.

Иларион Иларионов: Квадратчето "Не подкрепям никого" създава само формален проблем

Проблемът се появи, защото квадратчето „Не подкрепям никого“ генерира странен глас – нито действителен, нито недействителен. В определението за действителен глас влиза и това поле, но бюлетините, отбелязани с въпросното поле се обработват навсякъде като недействителни. Това обясни пред "Хоризонт" математикът и бивш член на ЦИК Иларион Иларионов : Ако този глас беше наречен недействителен, тогава нямаше да има проблем. Той не участва в никакви сметки. Това, че е наречен „действителен“ създава формален, терминологичен проблем.  Определяйки текста като гаф, той подчерта, че той няма да има особени последствия, освен ако някой не сезира Конституционния съд и КС не реши да обяви за противоконституционно именно наименованието на въпросния глас.Изборният процес е тръгнал и е абсурдно да променяме правилата посред този процес, категоричен бе Иларионов:Все едно на футболен мач по време на мача да кажат, че дузпата няма да се бие от 11 метра, а от 19. Бившият конституционен съдия Димитър Гочев не вижда проблем с квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого“. Квадратчето е прието, а ИК не е бил атакуван пред КС, изтъкна Гочев: Тези гласове не се броят за този, който иска да спечели изборите, а не му достига един глас. Този, който не е избрал никого, неговият глас не може да отиде в ничия полза. Тази абсурдна методика третира протестния вот като недействителен, а изрично е записано, че е действителен и на тази база някой е търсил служебната победа, заяви по-рано в парламента Петър Славов от РБ. От ПГ на ГЕРБ припомниха, че писането на изборните правила е било съгласувано с всички парламентарни групи. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че е изключително грубо по време на кампания да се променят изборните правила с аргумента за мнима противоконституционност. Налице са всички основания да бъде отхвърлено искането на който и да е, ако КС бъде сезиран, смята Кирилов: Тези гласове са част от сегашните недействителни гласове. Ако на най-силния кандидат в президентското състезание са му били необходими Х гласа, за да спечели по стария регламент, същият брой Х ще му бъде необходим и по сегашните правила.  Всички гледни точки по темата чуйте в звуковия файл.

Цецка Цачева ще излезе в неплатен отпуск за предизборната кампания, Димитър Главчев ще ръководи НС

Димитър Главчев ще ръководи парламента, докато Цецка Цачева е в предизборна кампания. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. В правилника на Народното събрание няма записан механизъм за освобождаване на депутат при подобни обстоятелства. Цецка Цачева ще направи необходимото, за да не създават някакво политическо внушение, което някой би могъл да направи. Тя ще излезе в неплатен отпуск, има такава процедура, и ще възложи съответните функции на съответните заместници и по-специално на един заместник, това ще бъде Димитър Главчев. Според бившия конституционен съдия Димитър Гочев няма проблем Главчев да изпълнява длъжността председател. Според Гочев обаче ситуацията създава прецедент. Заместник-председателят на Народното събрание може да изпълнява функциите на председател на Народното събрание и в отсъствие на председателя. Обаче как ще бъде освободена за този период и на какво основание, аз не мога да преценя. Според Изборния кодекс кандидатите, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението ѝ след регистрацията си и ползват по избор неплатен служебен или платен годишен отпуск. Той е за периода от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите. Цветан Цветанов обясни, че е рано да се говори за председател на Народното събрание, както и повтори отново нежеланието си да заеме поста, заради организационната работа в партията.  ГЕРБ регистрираха кандидатите на партията за президент и за вицепрезидент.

Незабравимият спектакъл на Златина Тодева, Юлия Огнянова и Екатерина Томова

Земята може да побере само телата, душите не може, та затуй той тъй хубаво го е измислил и е сторил небето. Може ли някой по-хубаво да го измисли? Накъде ли продължава това небе? Ми след тия звезди, какво ли има нататък? Сигур пак звезди. Ама де им е краят, боже? Имат ли край, както човекът си има? Че отвъд това небе е другото, и третото, и седмото, ами след него? Там ли седи бог, или има още нещо… Кажи ми, боже, кажете ми бе, умрели? Тъй ли ще ме оставите тука да си умра от любопитство? Нищо по-лошо няма от човешкото любопитство, тъй ме мъчи, тъй, че ми иде да се пукна!        На снимките: Екатерина Томова, Златина Тодева и Юлия Огнянова (отляво надясно). За прекрасните неща човек импулсивно започва да пише нарочно сухо. Нарочно отстранено. Някак импулсивно му се приисква да не нагази в истинската интелектуална наслада, да не анализира възхищението си, а да остави всичко това да се случи, буквално да се излее върху тези, които ще се срещнат с произведението след това. Още три факта за историята на този текст. Димитър Гочев го поставя в Дюселдорф през сезона 1994-95 г. с немски актьорски състав. Всъщност Димитър Гочев и Златина Тодева се срещат в друг спектакъл, в спектакъла „Буре с барут“, поставен в Грац, Австрия. По различни поводи и двамата споделят почти едно и също: Провокацията е най-важното. Според Димитър Гочев провокацията е най-силното оръжие. Заради провокацията Златина избира или отказва роли. Успява да ги преброи докато станат 200. След това се отказва от броенето. Нашата постановка е от 2001 година и е направена от звуковия дизайнер Силвия Гочева и звукорежисьорите Мая Стоянова, Ани Маринова и Никола Великов. За изпълнението си на „Забравени от небето“, спектакъл на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“, Златина Тодева получава „Аскеер“ през 1995 година. И така, като сух посредник аз просто ще кажа, че благодаря на тези три жени, три авторки, че позволиха този запис да стане факт, че дойдоха във Второ студио, за да ни дадат шанса да регистрираме и леко да адаптираме това, което бяха изработили вече за сцена, което беше видяло бял свят на много сцени из Европа в края на миналия век и изглеждаше, откъдето и да го погледнеш, скъпоценно.

"В очакване на Годо" със Самуел Финци закрива "Световен театър в София" днес

"В очакване на Годо" - спектакълът на Иван Пантелеев в "Дойчес театър", избрано за едно от десетте най-добри за 2015 г. на фестивала Theatertreffen в Берлин и наградено с престижната награда Пръстен "Гертруд Айзолд" за изпълнението на Самуел Финци и Волфрам Кох, ще закрие "Световен театър в София" с две представления днес и утре. С тази постановка близките сподвижници на покойния режисьор Димитър Гочев изпълняват завета му и почитат неговата памет. В ролите на Поцо и Лъки в...