26.10.2016

Учени октриха, че вулканите на Венера все още са активни

Вече знаем, че на повърхността на Венера има повече вулкани от всяка една друга планета в Слънчевата система. Учените са доста заинтригувани от този факт и полагат много усилия да разберат повече детайли за тези обекти. Последното изкседванe на специалисти от Aerospace Center в Кьолн, Германия разкрива нови детайли за вулканите на планетата. Оказва се, че поне някои от тях са активни, предаде Engadget.    Техният проект е фокусиран изцяло върху Idunn Mons. Това е масивен вулкан на Венера, който е с диаметър от 193 километра. За сравнение най-големият вулкан на нашата планета е с размери от приблизително 120 километра. Екипът анализира снимки, които са направeни от Европейската космическа агенция, както и от сателитни изображения на Magellan сондата на NASA. Специална технология им позволява да се справят с гъстата мъгла на Венера, която не позволява на телескопите да "виждат" на нейната повърхност.   Благодарение на нея учените намират доказателства за поне пет отделни потока лава, които се движат във вътрешността на вулкана . В голяма степен това откритие е сигурна гаранция, че поне някои от тях все още са активни. Тепърва предстоят още изследвания на другите големи вулкани на повърхността на Венера. NASA дори вече работят над нова мисия, която се казва VERITAS и е провокирана изцяло от тази идея.    Вижте как учени откриха доказателства за вулканични изригвания на Венера

Още

Венера в секстил с Луната, ето какво е добре да направите

Луната вече е в знак Дева и в секстил с Венера, а под влияние на този хармоничен аспект ставаме по-спокойни и артистични. Мнозина ще придобият магнетичен чар. След 16 часа обаче бъдете по-внимателни, защото Луната ще е в опозиция с Нептун. Настроението ви рязко може да се промени. Опитайте се да не се поддавате на чувствата. Неблагоприятно ще ни влияе и квадратът Луна – Сатурн.

Венера в Скорпион, ето какво съветват астролозите

Венера преминава в знак Скорпион. Луната е в последните градуси на Близнаци. От 10:58 до 11:34 часа ще се движи по празен курс и всичко, което започнете, ще бъде напразно, предупреждава астрологът Ивелина Пенчева.

Понеделникът принадлежи на Луната, петък - на Венера: за какво е подходящ всеки ден

Понеделникът принадлежи на Луната, петък - на Венера: за какво е подходящ всеки ден

Днес е празникът на богинята Венера

8 септември е празник на богинята Венера. Отъждествявана е още с древногръцката богиня Афродита. В този ден любовта и нежността на Венера се усеща забележимо и се разпространява сред хората. Нейният девиз е: "Занимавайте се с любов, а не с...

8 септември е празник на богинята Венера, ето какво да направите за любов и плодородие

8 септември е празник на богинята Венера. Отъждествявана е още с древногръцката богиня Афродита. В този ден любовта и нежността на Венера се усеща забележимо и се разпространява сред хората. Нейният девиз е: „Занимавайте се с любов, а не с война!”

Изследват Венера от Вестонице

Най-старата известна на съвременната наука керамична статуетка беше преместена в лаборатория в чешкия град Бърно. Фигурката е открита в Моравия през 1925 година.