18.08.2017

Цигарите поскъпват. Депутатите приеха Закона за акциза на първо четене

В НС депутатите приеха промени в Закона за акциза и данъчните складове на първо четене, увеличаващи специфичния акциз на цигарите от 70 на 101 лв. за 1000 къса. Заедно с това пропорционалният акциз поетапно ще се изменя, за да достигне минималните нива на облагане за Европейския съюз до 1 януари 2018 г., 2017 г. е предвидено пропорционалният акциз да бъде 27 % от продажната цената за 2017 г., а за 2018 г. - 28 %, пише БГНЕС. За да се намали административната тежест при лицензирането и при регистрационните режими е предложено от административните задължения на лицата да отпадне предоставянето пред митническата администрация на удостоверения за наличие или за липса на данъчни задължения и на задължения за осигурителни вноски. Информацията ще се получава по служебен ред от Националната агенция за приходите. Народният представител Георги Търновалийски от БСП лява България заяви по време на дебата, че от БСП няма да подкрепят по-голямата част от промените. А депутатът от ДПС Петър Чобанов призова народните представители от ДПС да се въздържат от подкрепа на законопроекта. 

Още

Правителството обсъжда промени в Закона за отбраната и Закона за военната полиция

Правителството обсъжда на днешното си заседание промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за военната полиция.Министрите ще разгледат и проект на Закон за прилагане на мерки срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.В дневния ред на заседанието е одобряване на допълнителни трансфери за покупка на учебници в общинските детски градини и училища за тази година.

Бойко Рашков: ДАНС нарушават закона закона и подслушват хора с разрешение на съдии от СГС

Шефът на Бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков ще оповести публично данни за констатираните нарушения на ДАНС в процедурите по подслушване, съобщи Би Ти Ви.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за държавния служител

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за държавния служител. С тях се въвеждат два етапа на конкурс при постъпване на държавна служба, освен това се ограничават назначенията без конкурс - по заместване и при непълно работно време. Въвеждат се тестове за повишаване в длъжност при преминаване на държавна служба в друга администрация и при преназначаване в същата администрация. Проектопрограмата на парламента за седмицата предвижда депутатите да обсъдят на второ четене промените в Изборния кодекс, с които трябва да се реши проблемът с гласуването на българите извън страната. Недоволството се появи, след като по-рано депутатите не се съобразиха дори с наложеното от президента вето върху текстове, ограничаващи правото на глас. Компромисният вариант предвижда в рамките на ЕС, извън посолството, да могат да се разкриват секции при наличие на 60 избиратели. Извън страните от Евросъюза, секции ще могат да се разкриват по преценка на посолството. Предвижда се обаче във всяка държава да се разкриват до 35 избирателни секции. В проектопрограмата е и второто гласуване на промените в Закона за кадастъра и Закона за митниците. В първата сряда от месеца, когато опозицията предлага теми в дневния ред, БСП внася промените в училищното образование. По правилник ще се състои и парламентарният блиц контрол.

Москов към депутатите: “Само” два закона и десет наредби на здравното ведомство са атакувани в съда

“Само” два закона и десет наредби на здравния министър са атакувани пред съда. Това обяснява здравният министър Петър Москов в писмен отговор на питане от опозиционен депутат, предаде БГНЕС. За периода 07 ноември 2014 г. – 26 юли 2016 г. са обнародвани общо 106 нормативни акта, които засягат Министерство на здравеопазването, става ясно още от отговора. Парламентът е приел поправки в осем закона, които са били предложени от правителството, съответно от МЗ. Приети са 45 постановления на МС, които са били внесени от здравния министър. Издадени са още 49 наредби, както и 4 правилника. Москов подчертава, че от 98 подзаконови нормативни актове, издадени от началото на мандата му като министър, частично или изцяло пред Върховния административен съд са обжалвани общо десет – Постановление на МС за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинска помощ; Наредба за осъществяването на правото на достъп до медицинска помощ; Наредба за утвърждаване на медицински стандарт “Акушерство и гинекология”; Наредба за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински дейности, закупувани от НЗОК; Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти; Наредба за признаване на организациите за защита правата на пациентите за представителни организации; Наредба за критериите за определяне на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично; Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения, с които НЗОК сключва договори; част от Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт “Спешна медицина”; Наредба за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, кардиохирургия и др. Здравният министър уточнява, че до момента ВАС се е произнесъл окончателно само по Наредбата за осъществяването на правото на достъп до медицинска помощ, като жалбата е била отхвърлена. Останалите съдебни дела все още продължават. Москов припомня още, че ВАС е обявил за недопустима жалбата срещу Методиката за изработването на областна здравна карта. Пред ВАС продължава да е висяща жалбата срещу решение на МС за утвърждаване на Национална здравна карта. Министър Москов отчита два атакувани пред Конституционния съд закона, които Народното събрание е приело, по искане на МС, съответно на МЗ – Закон за здравно осигуряване и Закон за лечебните заведения. КС е обявил частично за противоконституционни част от текстовете на Закона за здравното осигуряване, а по Закона за лечебните заведения, жалбата е била отхвърлена. В заключение здравният министър подчертава, че пред ВАС продължават да се водят дела по обжалването на Наредби, които са били издавани от негови предшественици.

Депутатите от ДПС си тръгнаха от пленарната зала заради закона за бурките

Депутатите на ДПС напуснаха пленарната зала след началото на бурни дебати относно Закона за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, известен като закон за бурките. Мустафа Карадайъ заяви от парламентарната трибуна, че подобни закони не допринасят, а вредят на националната сигурност, пише Нова телевизия. „Кой ще носи отговорността, ако се случат действия, които никой в тази зала не иска да се случат. Външни радикални фундаменталисти, ксенофоби могат да размахват такива закони и да казват, че в България религиозните хора са потискани”, заяви Карадайъ. „Предлагам ние да не сме съучастници в това дело”, призова лидерът на ДПС, след което народните представители от парламентарната група напуснаха залата. Вносителят на законопроекта Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт заяви от своя страна, че целта на закона е да ограничи опитите за прикриване на тероризъм и да предпази българските мюсюлмани от външни сили, които се опитват да противопоставят едни хора на други в обществото. Независимият депутат Хюсеин Хафъзов пък смята, че този закон е за премахване на религиозно облекло и погазва честта на мюсюлманките. Според него, ако депутатите го приемат, те ще обидят не само мюсюлманите у нас, но и тези на цялата световна общност. 

Депутатите ще обсъждат на второ четене промените в Закона за изпълнение на наказанията

В последните си дни в този парламент, депутатите ще обсъждат на  второ четене промените в Закона за изпълнение на наказанията .  В проектопрограмата са също обсъждане на Закона за устройство на територията, на Закона за държавната собственост и Гражданския процесуален кодекс.

Депутатите ще гласуват окончателно Закона за движение по пътищата

Депутатите се очаква да гласуват окончателно и промените в Закона за движение по пътищата, в които са заложени по-високи санкции за редица нарушения на правилата за движение.Законопроектът предвижда още използването на зимни гуми през студените месеци да стане задължително за всички шофьори. В момента такова изискване в закона няма, а се мери само дълбочината на грайфера на гумата, която не трябва да е по-малка от 1,6 милиметра. В промените в закона са заложени и по-малко контролни точки в талоните на младите шофьори. Идеята е през първите две години след вземането на шофьорска книжка те да разполагат с две трети от максималния брой точки в талона.

Депутатите продължават работа по гласуване на измененията в Закона за защита при бедствия

Парламентът ще продължи започналата миналата седмица работа по второто гласуване на измененията в Закона за защита при бедствия. В дневния ред на депутатите в пленарната зала тази седмица е първото четене на три законопроекта за промени в Закона за личните документи, второ гласуване на изменение на Закона за културното наследство и първо гласуване на промени в Наказателния кодекс, които да дадат дефиниция на понятието "радикален ислям".