25.10.2016

Повдигнаха обвинения на бившия министър на енергетиката по казуса "Белене"

Повдигнаха обвинения на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров за АЕЦ "Белене". Той се яви малко след 9 ч. с адвокат в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. На въпрос защо е тук, той отговори че вероятно, за да "участва в предизборната кампания", предаде БНТ. След близо час Димитров излезе с обвинение - то е за безстопанственост при неизгодна сделка за купуването на стария реактор от "Атомстройескпорт". Според прокуратурата с нея е нанесена щета за над 77 млн. лв., защото НЕК се е ангажирала изцяло с разходите по транспортиране на старото оборудване до Русия. Бившият министър е с мярка за неотклонение "подписка". В понеделник прокуратурата обвини двама бивши шефове на НЕК, заради сделка с "Атомстройекспорт" за изкупуване на старото оборудване от централата. Тогава от държавното обвинение анонсираха, че до края на седмицата се очаква да бъдат подведени под отговорност още длъжностни лица.

Още

Методи Андреев: Делян Добрев винаги е бил против корупционния проект "Белене"

„Бях изненадан, че прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев. Не бива да се търси политически контекст в действията на прокуратурата. Делян Добрев е един честен и почтен човек по отношение на казуса „Белене”. Той винаги е бил противник на този корупционен проект”, заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Депутатите Таско Ерменков от БСП и от Методи Андреев се скараха по Нова тв след опит да изложат позиции за имунитета на бившия енергиен министър Делян Добрев и спирането на проекта „Белене“ . По думите му Добрев става министър на 21 март 2012 година, а на 28 март същата година по негово предложение Министерски съвет гласува решението за спиране на проекта. „Това, което силно ме притеснява, е че ние продължаваме да говорим дали да има „Белене” или не трябва, а не защо са продължили плащанията”, заяви от своя страна депутатът от БСП Таско Ерменков. По думите му вината за спрения проект струва 212 млн. евро лихви, които трябва да плати държавата. Според него Съветът на директорите на БЕХ дава съгласие на НЕК, в което да се продължат плащания в намален обем към компанията "Уорли Парсънс". Андреев му отвърна, че криминалното е започването на проекта "Белене". "След решението на БЕХ, Добрев праща протоколно решение за спирането на проекта, това е в правомощията му, БЕХ е трябвало да се съобрази с това", аргументира се той. Таско Ерменков се разсмя и препоръча психоте...

Теменужка Петкова не пожела да каже в прав текст дали Добрев е виновен за "Белене"

Срещу Делян Добрев има „множество доказателства”, включително писмени. Събрани са доказателства за умишлена безстопанственост, заради която е възникнала щета от 4,5 млн. лева за НЕК. Това заяви говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова по го

Теменужка Петкова: Бившият министър Добрев е разпоредил прекратяването на проекта "Белене"

„През този период, в който Делян Добрев е бил министър, от страна на НЕК не са извършвани плащания. Има издавани фактури, но няма плащания към „Уорли Парсънс”, поясни Теменужка Петкова.

Сагата АЕЦ "Белене" – има ли изход от лабиринта от договори и решения?

Втори енергиен министър ще бъде разследван заради АЕЦ "Белене". Главният прокурор поиска имунитета на народния представител и бивш министър от първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев. Според държавното обвинение срещу него са събрани данни за умишлена безстопанственост. Вчера в късния следобед Добрев внесе в Народното събрание заявление, че сам се отказва от депутатската си защита. В студиото на "Денят започва" говориха Александър Ненков, депутат от ГЕРБ и Румен Гечев, депутат от БСП. АЕЦ "Белене" е на 35 години 7 месеца и 5 дни - толкова време е минало от първото правителствено решение за утвърждаване на площадката, което е взето на 20 март 1981 година.

Рамадан Аталай: Действията на прокуратурата по "Белене" нямат връзка с политическата обстановка

Действията на прокуратурата не бива да се свързват директно с политическата обстановка, въпреки че в ГЕРБ като че ли са започнали да търсят „врага с партиен билет“. Това каза в предаването "Преди всички" Рамадан Аталай в коментар на поредното обвинение по казуса "Белене", отправено към председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев . За Аталай този акт е част от раздвижването на институциите след 2012 година, които по думите му са се поразмърдали да излизат с определени мнения и становища по развитието на проекта АЕЦ „Белене “. Рамадан Аталай изрази предположение, че Делян Добрев ще намери аргументи и доказателства, че не е ощетил държавата. Не трябва да се смесва проектът „Белене“ като политическо решение за неговото продължаване или спиране с проверките на прокуратурата на изпълнителната власт и кои от нейните действия са в ущърб на държавата, смята Аталай. Той определи проекта "Белене" като един от най-интересните и най-безобразните от гледна точка на загуба на средства . Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов акцентира върху наличието на свидетелски показания и допълни, че в системата има доказателства за манипулирани документи. Той посочи, че не можем да упрекнем прокуратурата в политика, защото ако започнем да сриваме институциите по този начин, ще загубим държавността си . Енергийният министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев заяви, че е уволнил ръководството на Българския енергиен холдинг заради плащанията за АЕЦ "Белене", продължили и след решението на парламента от 2012 година за спиране на проекта. След като вчера прокурактурата поиска имунитета на бившия министър от ГЕРБ Делян Добрев  настоящият министър Теменужка Петкова го защити с твърдението, че плащанията на НЕК към консултанта по проекта не са били направени по негово време, а по времето на Стойнев. Припомняйки, че е разпуснал съвета на директорите на БЕХ, когато е разбрал за извършени плащания, Стойнев отбеляза:2013 година, януари месец, Съветът на директорите на БЕХ взима решение да намали тези плащания, да не ги прекрати. И, когато аз разбирам, че някой зад гърба ми предприема подобни действия, веднага разпускам целия Съвет на директорите, с които тогава съм работил. В момента, в който аз разбрах за получени плащания, прокуратурата се самосезира след моя пресконференция и борда на БЕХ бе освободен. По мое време спира целият процес на плащания и след това такива не е имало . Големият въпрос е защо бе спрян този проект, кой го спря и защо сега българският народ трябва да плаща, подчерта още Драгомир Стойнев, според когото министърът не може да влезе в дадена фирма и да следи какви фактури влизат, затова има градация на отговорността. Всички гледни точки по темата, изразени в предаването "Преди всички", можете да проследите в звуковия файл.

Нови обвиняеми по скандала "Белене"

Защо прокуратурата поиска имунитета на депутата Делян Добрев?