24.10.2016

Председателят на ОбС-Плевен поздрави лекарското съсловие за Деня на българския лекар

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев изпрати поздравителни адреси днес до Регионалната колегия на БЛС и до здравните заведения в община Плевен по повод 19 октомври - Ден на българския лекар и празник на Свети Иван Рилски. „С огромно уважение и респект бих искал да ви поздравя от името на Общински съвет - Плевен и лично от свое име по повод 19 октомври - Ден на българския лекар! На този ден отдаваме заслужено признание на хората, които с душа и сърце, с професионализъм и всеотдайност служат на здравето и живота на пациентите. Ва...

Още

Ден на българския лекар

Обединение на лекарското съсловие е ключовото послание на изявени наши лекари от различни специалности в днешния Ден на българския лекар. Денят е обявен за пръв път за такъв от Българския лекарски съюз през септември 1994 г. В момента съсловието е общо разединено, което е голям проблем. Бих желал да са по-духовни ценностите. Този скандал, който е в момента в Медицинския университет в София, допълнително разединява колегите. Ние трябва да делим лекар от „Спешна помощ“ и лекари, които не са от „Спешна помощ“, съсловието е тотално разединено., коментира д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен. Д-р Тотко Найденов, главен редактор на сп. "Български лекар", също изрази съжаление заради разединението на съсловието: За съжаление е разединено - извънболнична помощ, болнична помощ, бърза помощ, пък пациентът е един и същ. Когато създадоха Деня на българския лекар през 1994 година, предложих го на Управителния съвет на Лекарския съюз и беше прието единодушно, че 19 октомври, датата на канонизирането на Св.Иван Рилски Чудотворец, най-великият български светец, роден 875 година - починал 946 година, е най-подходящ за нас. Д-р Тодор Черкезов, директор на болницата в Кърджали пожела: Преди всичко здраве, искам да им пожелая и повече увереност в собствените сили. Ние имаме прекрасни лекари и, за съжаление, поставени при доста трудни условия, но това, което трябва да ги води, е свободният дух и желанието да бъдат етични, да бъдат винаги готови да помогнат на своите пациенти, защото с пациентите ние сме неразделни - както се казва, две страни на една монета.

Денят на независимостта беше отбелязан в цялата страна

Жива картина от Деня на независимостта в Шумен преди 108 години пресъздадоха днес членовете на родолюбивия комитет "Крум Страшни“. 22 членове на комитета в облекла от тогавашната епоха показаха как кметът на Шумен по онова време доктор Върбев е получил депешата за обявяване на Независимостта. Манифестът на княз Фердинанд беше прочетен пред първенците на града от митрополита. И за да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния  провъзгласявам България за независимо българско царство. Да живее  свободна и независима България, да живее българският народ! Фердинанд Първи, цар български. Присъстващите на възстановката шуменци бяха поканени на кафе на пясък, лимонада и локум, както е била традицията в Шумен по онова време.Стотици плевенчани се поклониха и поднесоха цветя пред паметника на предците, поставили основите на независима България. Тържественият ритуал се състоя пред сградата на Драматичния театър „Иван Радоев“ - на историческото място, където преди 108 години е прочетен Манифестът в Плевен. Този акт е достоен за уважение, защото показва силата, и волята, и желанието на българите да живеят горди, свободни и независими. Този ден трябва да следваме и днес, в днешните смутни времена, в днешната международна обстановка, която също е сложна и иска много политическа мъдрост и обединени усилия от политици и народ, за да запазим своята независимост, каза кметът на Плевен Георг Спартански. Кметът на Видин Огнян Ценков определи 22 септември като знакова дата в нашата история, символ на българския държавен суверенитет. Той отбеляза, че Съединението на Княжество България и Източна Румелия не би било истински завършено без признаването на страната ни за независима. Нека заявим признателността си към онези българи, благодарение на чиито дипломатически усилия и родолюбива отдаденост днес живеем в свободна България, каза Ценков. По традиция пред паметника на площад "Бдинци" бяха поднесени венци и цветя. Празничният ден завърши с концерт на ансамбъла за народни песни и танци "Дунав".