26.10.2016

ОИС: Организацията на Гюлен е глобална терористична мрежа

Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) е обявила за терористична организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинявана от Анкара, че стои зад опита за преврат, извършен в Турция на 15 юли, предаде турската частна телевизия НТВ, предаде БНТ. Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, който е в Ташкент по повод 43-ата среща на Съвета на външните министри на ОИС. Министърът изтъкна пред участниците, че именно ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация) стои зад опита за преврат в Турция и че става дума за "терористична мрежа, която действа навсякъде по света", особено в ислямските държави. "За да финансират своите незаконни дейности, те използват връзките си в бизнеса, образователните институции и медиите", подчерта Чавушоглу, като благодари на страните от ОИС за проявената след преврата в Турция солидарност.

Още

Организацията на Гюлен е терористична, обявиха от ОИС

Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) е обявила за терористична организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинявана от Анкара, че стои зад опита за преврат, извършен в Турция на 15 юли, предаде турската частна телевизия НТВ.

Арести в Турция заради организацията на Гюлен

Турски прокурори издадоха заповеди за арести на 87 служители в съдебната система на страната. Това твърди източник от системата.Арестите са в рамките на разследването на организацията на проповедника Фетулах Гюлен, когото Анкара смята за отговорен за опита за преврат на 15 юли. Две съдилища в Истанбул са били обискирани. Турската полиция е арестувала и 75 служители в три затвора в рамките на същото разследване.

Ердоган: Организацията на Гюлен е заплаха за 170 страни

От Ню Йорк турският президент заяви, че страната му е "един от най-големите защитници на териториалната цялост на Сирия".

40 ареста на заподозрени за връзки с организацията на Гюлен в турски университет

Четирийсет служители от академичния състав и администрацията на университета "Ататюрк" в Ерзурум, Централна Турция, са били задържани в рамките на разследване срещу Фетхулахистката терористична организация (ФЕТО), предаде турската частна телевизия НТВ.

Македония с важно решение за организацията на проповедника Гюлен

Македонското правителство затваря всички организации и училища, свързани с Фетхуллах Гюлен. Това предават медии в Скопие.

Турската полиция претърси три съдилища в Истанбул за връзки с организацията на Гюлен

Турската полиция е претърсила три съдилища в Истанбул след издадени заповеди за задържане на 173 съдебни служители като част от разследването на проваления опит за преврат, предаде агенция "Доган", цитирана от "Ройтерс". Анкара обвинява живеещия в изгнание в САЩ имам Фетхуллах Гюлен за организиране на преврата и иска от Вашингтон той да бъде екстрадиран. Гюлен на свой ред отрича обвиненията и осъжда опита за пуч. По данни на агенция "Доган" полицията е претърсила кабинети...