25.10.2016

Валонците отхвърлиха ултиматума на ЕС за СЕТА

Хакери превзеха туитъра на икономическия министър на Белгия

Още

Доналд Туск в „Туитър”: Все още има шанс за подписване на СЕТА

Председателят на Европейския съвет изрази надежа за споразумението

Валония отхвърли СЕТА, обрече ни на канадски визи

Търговското споразумение между ЕС и Канада няма да бъде сключено в четвъртък, както бе планирано. Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на...

Защо Валония не одобрява СЕТА

Белгийската провинция отказва да даде зелена светлина на белгийското правителство да подпише СЕТА, въпреки предложенията за промени, направени от Брюксел през уикенда, пише френският “Фигаро”

Мишел: Белгия не е в позиция да подпише СЕТА

Белгия не е в състояние да подпише търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА), след като Валония и други регионални администрации отказаха да дадат зелена светлина на централното правителство в Брюксел. Това заяви белгийският премиер Шарл Мишел в понеделник, предава AFP, цитирана от Фокус. „Не сме в позиция да подпишем СЕТА“, съобщи Мишел след кратки разговори с регионалните лидери на страната, които бяха проведени в столицата. "Федералното правителство, германската общност и Фландрия казаха „да“. Валония, правителството на столичния регион Брюксел и френската общност казаха „не“, обобщи министър-председателят на Белгия.

Белгия официално: Не можем да подпишем СЕТА с Канада

Белгийският премиер е уведомил председателя на Европейския съвет

Валония продължава да не подкрепя СЕТА

Белгийският премиер Шарл Мишел не е успял да осигури съгласието на провинция Валония за подписване на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, предадоха Ройтерс и Франс прес. Лидерът на провинция Валония Пол Маниет обясни, че не може да се съгласи с това белгийското правителство да подпише договора въпреки натиска от Европейския съюз за постигане на решение.Премиерът (Шарл Мишел) ни каза, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск иска отговор от нас днес, да или не. Очевидно е, че при настоящите обстоятелства не можем да кажем "да" днес, каза Маниет след среща с премиера и ръководителите на останалите белгийски провинции.Това означава, че Европейският съюз вероятно ще трябва да отмени срещата на върха с канадския премиер Джъстин Трюдо, планирана за четвъртък. На нея трябваше да бъде подписано споразумението за свободна търговия, припомня Ройтерс.